Yazarın izinde, yaşanmışlığın peşinde…

05 Haziran 2015 - 10:32
 
Mustafa SÜRMELİ 
Kütüphaneleri, kitapçı ve sahaf dükkânlarıyla adeta kitap cenneti olan Kadıköyde, yüz binlerce kitap, kütüphane raflarında okurlarını bekliyor. Özellikle sahaf dükkânlarında, aradığınız eski kitapları bulmanız mümkün. Sadece biraz araştırmak gerek. Bunlar arasında öyle kitaplar var ki bizzat yazarının kendi eli, kendi kalemiyle imzaladığı ilk baskı eski kitaplar Son zamanlarda bu tür kitaplara ilginin arttığı gözleniyor.
Kitaba ilginin az olduğuna yönelik eleştirilere sık tanık olunmakla birlikte Kadıköyde kitaba ilgi aslında hep var. Hem de bu ilgi bir adım öteye geçmiş durumda. Şu sıralar raflarda ilgi gören bazı kitaplar var ki, ilk basım bizzat yazarından imzalı olanlar. Meraklıları giderek artarken, bu kitapları bulmak ise pek kolay değil. İmzalı kitapların sık sorulduğunu belirten sahaf esnafı, okurların aslında yaşanmışlığın peşine düştüğünü belirtiyor.

GÖZÜ GİBİ BAKANLAR VAR
Kadıköyde sahaf dükkânlarını dolaştığınızda yazarından imzalı kitaplara ulaşmanız muhtemel. Yazarının imzaladığı kitapları bulunduran bazı sahafların, bizzat bu mutluluğu yaşadıklarına da tanık olmak mümkün.  Düşünsenize; yıllar önce yaşamış, belki de hayranı olduğunuz bir yazarın, kendi imzaladığı kitabına sahipsiniz ve okuyorsunuz. Bu tür kitapları özel kitaplığında tuttuğunu, bunun kendileri için parayla ölçülemez değere sahip olduğunu, satmayı düşünmediğini belirtenler ağırlıkta. Satışta olanların fiyatları ise bu özelliğinden dolayı biraz daha yüksek.
Koleksiyon Sahaf ve Kitabevinden Davut Kaynar; yazarından imzalı kitaplara sahip olmanın verdiği mutluluğu yaşayanlardan. Kaynar, Yazarın kendinden bizzat almış olduğu kitabın yazarına da hayransan ya da kitaplarına ilgin varsa yazarından bizzat almak kadar güzel bir şey var mı? diye soruyor.
Sosyal Kitabevi ve Sahaftan Emrah ise Nazım Hikmet ve eşi Veranın, Cahit Zarifoğlu ile diğer bazı yazarların imzalı kitaplarını kendi özel kitaplığında tuttuğunu, kendisi için çok değerli olduğunu söylüyor. Diğer taraftan yazarından imzalı kitapların da internetten satışının yaygınlaşmaya başladığı gözlenmekte. Daha çok güncel yazarların imzalı kitapları satışa sunuluyor. Özellikle sevdiği yazara ulaşamayan okurların tercih ettiği bu yöntem kapsamında, pek çok yazar okurları için eserlerini imzalıyor.

ARŞİV