Yarım asırlık 'Müzik Festivali'…

Bu yıl 50. yaşını kutlayan İstanbul Müzik Festivali’nin “Müzik Rotası” Kadıköy’de yapılacak

03 Haziran 2022 - 09:49

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla düzenlenen Müzik Festivali, bu sene 50. senesini  kutluyor. 6 Haziran’da başlayan ve 24 Haziran’a dek üç hafta sürecek olan festivalin bu yılki teması “İstanbul”. Türkiye ve yurtdışından 65'in üzerinde solist, topluluk ve orkestrayı ağırlayacak festivalde konser ve etkinlikler Beyoğlu, Kadıköy ve Şişli'de gerçekleşecek. Pandemide yani 2020’de dijital olarak yapılan festival, geçen sene ise açık havada küçük izleyici topluluklarıyla gerçekleştirilmişti. Bu yıl tekrar eskisi gibi kalabalık orkestralar, kapalı mekanlarda sahne alacak.

Kadıköy de yine festivalin mekanlarından biri olacak. Bu kapsamda samimi ve üretken dörtlü Borusan Quartet ve günümüzün önde gelen arp sanatçılarından Xavier de Maistre, Süreyya Operası’nsa sahne alacak. “Tamamıyla romantik” temalı bu konser, 8 Haziran Çarşamba akşamı 20.00’de yapılacak.

PARKTA ÜCRETSİZ KONSER

50. İstanbul Müzik Festivali, İKSV Alt Kat’ın işbirliği ile geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da çocuklara ve ailelerine özel, “Müzikli Bir Hafta Sonu” etkinlik serisini düzenliyor.

Programda, 3-6 yaş grubuna yönelik olarak Atölye Pikolo’nun yürüteceği atölyede, çocuklar farklı müzik aletlerini tanıyarak seslere kulak verecek, ritim egzersizleri yapacaklar. Atölyenin ardından, 50. yılını kutlayan festivalin İstanbul temasına özel hazırlanan, 7 ve üzeri yaş grubuna yönelik  “İstanbul Efsaneleri” başlıklı eser sahnelenecek. Nazlı Çevik Azazi ve Roza Erdem’in kaleme aldığı ve Evrim Demirel’in müziklerini yazdığı, İstanbul’u konu alan çeşitli mitolojik hikâyelerin anlatılacağı eser, oda müziği topluluğu eşliğinde, Roza Erdem’in anlatımıyla sahnelenecek. İstanbul’un her iki yakasında, Fenerbahçe ve Yıldız Parkı’nda ücretsiz düzenlenecek “Müzikli Bir Hafta Sonu” 11 Haziran Cumartesi 16.00 ve 19.00’da yapılacak.

 69 GENÇ KADIN MÜZİSYEN

50. İstanbul Müzik Festivali genç kadın müzisyenlerin yurtdışında eğitimlerine, yarışmalara ve orkestra seçmelerine katılmalarına veya iyi bir enstrümana sahip olmalarına katkıda bulunmaya devam ediyor.  Festival kapsamında beş yıldır TSKB’nin (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası) sponsorluğunda yürütülen Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu projesinin kazananları belirlendi. 2022 yılında, 16 genç kadın müzisyen fondan yararlanmaya hak kazandı. Böylelikle Yarının Kadın Yıldızları’nın sayısı 69’a ulaştı.

Genç kadın müzisyenlerin başvuruları, İstanbul Kültür Sanat Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Gürer Oymak başkanlığında, İstanbul Müzik Festivali Direktörü Efruz Çakırkaya, flüt sanatçısı Bülent Evcil, keman sanatçısı ve orkestra şefi Hakan Şensoy ve piyanist İris Şentürker’den oluşan seçici kurul tarafından değerlendirildi. Fondan yararlanmaya hak kazanan müzisyenlere toplam fon miktarı, ihtiyaç duydukları destek oranında paylaştırılacak.

Yarının Kadın Yıldızları fonunu almaya hak kazanan 16 genç kadın müzisyen, Kadıköy’de sahne alacak. 23 Haziran Perşembe akşamı 20.00’de Süreyya Operası’nda gerçekleşecek konserde, projenin beşinci yılındaki kanaat önderi, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın konzertmeister’ı (baş kemancı) Pelin Halkacı Akın da genç kadın müzisyenlerle birlikte sahnede olacak.

Bilet gelirinin projeye önemli bir kaynak sağlayacağı konserin bilet fiyatları 500 TL (platin destek), 450 TL (altın destek), 150 TL, 90 TL ve 10 TL (Eczacıbaşı Genç Bilet) olarak değişiyor. Biletler, passo.com.tr internet sitesi üzerinden ve İKSV ana gişeden satın alınabilir.

MÜZİĞİN İZİNDE…

19 Haziran Pazar günü saat 12.00’de başlayacak olan Müzik Rotası’nın seyri Kadıköy olacak. İlçenin kurulduğu güzergâhlardan biri olan Yeldeğirmeni Sanat Merkezi’nde başlayacak, müziğin ve tarihin iç içe geçtiği yolculuk… Burada, Yarının Kadın Yıldızları programının ilk kazananlarından, geçtiğimiz yıl Aydın Gün Teşvik Ödülü’nün de sahibi olan bua sanatçısı Gülin Ataklı ve müziğin pek çok alanında çalışmalarını sürdüren piyanist Barış Büyükyıldırım ile, Saëns, Schumann, Bozza ve Erkin’in eserlerinden oluşan bir performans dinlenecek.

Ardından rehberlerle birlikte Yeldeğirmeni’nde “dünyanın en güzel sinagoglarından biri” olarak anılan Hemdat İsrael Sinagogu’na geçilecek. Rotanın bu durağında, Beethoven, Schubert ve Ben-Haim’in eserlerine uzanan bir programda Kudüs Müzik ve Dans Akademisi bünyesinde kurulan topluluk JAMD Trio sahne alacak. Ardından Bahariye’de olacak istikamet. Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi’nin kapıları Müzik Rotası’nın kâşifleri için açılacak. Burada kemancı Paolo Tagliamento’nun vereceği, tamamen Bach’ın eserlerinden oluşan dinletiden sonra Moda Meryem Ana - Asompsiyon Kilisesi’ne gidilecek. Burada, rotanın son dinletisiyle Duo Aliada dinleyicileri bekliyor olacak.


ARŞİV