Yağmurda yürüdüler, ‘yaşasın tiyatro’ dediler!

Kadıköy Tiyatroları Platformu, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nü Kadıköy’de üçüncü kez düzenlediği yürüyüşler kutladı. Platformun bildirisinde ‘’Kutlu olsun 27 Mart Dünya Tiyatro günü! Kutlu olsun sahnelerimizin, cesaretin, inancın, inadın, kahkahanın bugünü!’’ denildi.

28 Mart 2018 - 11:26

Kadıköy’ün tiyatro emekçileri, Uluslararası Tiyatro Enstitüsü (ITI) tarafından 1962’den bu yana kutlanan 27 Mart Dünya Tiyatro Günü kapsamında Kadıköy’de yürüyüş yaptı.

Kadıköy Tiyatroları Platformu’nun çağrısıyla 27 Marş Çarşamba günü saat 17.00’de Bahariye’de Nâzım Hikmet Kültür Merkezi önünde toplanan oyuncular, tiyatro çalışanları ve onlara destek veren izleyiciler, cadde boyunca Bandistanbul bandosunun şarkılarıyla yürüdü. Yürüyüşün son bölümünde bastıran şiddetli yağmura rağmen şenlikli yürüyüşlerine ara vermeyerek, şarkılar söylemeye, ‘Özgür sanat özgür tiyatro’,  ‘Nize her yer tiyatro’ gibi sloganlar atmaya devam etti. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun da katılarak destek verdiği yürüyüş sırasında, tiyatrocular 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü için yazdıkları bildiriyi de halka dağıttı.

Süreyya Operası önünde durularak, platformun 27 Mart bildirisi ilk kez okundu. Grup adına bildiriyi okuyan tiyatro oyuncusu-yönetmen Metin Coşkun ‘’Bir hayalden bir dünya kuranların günü kutlu olsun. Bugün 27 Mart’’ diye başlayarak, ‘’Bugün binlerce sahnede milyonlarca göz kendi hayatına tanıklık edecek. Dün olduğu, yarın olacağı gibi.  Sahneden sesler yayılacak… Kulak verelim bu sese! Bu ses; bir kâbustan uyanan kadının, bir emekçinin öfkesinin, bir gencin ilk aşkının sesi olabilir. Bu ses,  bir hayalden bir dünya yaratanların sesidir. Bu ses,  hayatı düşlerle yoğurup, sizi kendi avuçlarınıza bırakanların sesi, bu ses tiyatronun sesidir’’ dedi. 

‘’CESARETİN, KAHKAHANIN GÜNÜ…’’

Coşkun, şunları söyledi; ‘’Bugün 27 Mart. Dünya tiyatrolarının kararlılığının en güçlü duyulduğu gün: vardık, varız, var olacağız! Bugün 27 Mart. Bugün binlerce sahnede milyonlarca göz kendi hayatına tanıklık ediyor. Shakespeare’in kadim cümleleri, Vasıf Öngeren’in sesi hala çelik gibi sağlam. Haldun Taner’i dinleyelim, Bertolt Brecht’i, Lorca’yı: Cesareti, hüznü, inancı, aşkı, inadı, öfkeyi, acıyı, direnişi, anlamayı, kahkahayı… Bugün 27 Mart. Emperyalist devletlerin barbarlığına karşı, tiyatronun insanı savunmasının yeni yaşı. Kutlu olsun insanın kendini, düşlerini, sanatla savunması! Bugün 27 Mart. Tiyatro kapılarının polislerce dolaşıldığı, sansürün, yasakların A4 kâğıtlarına resmi mühürlerle yazıldığı; umudun, barışın sesinin kısılmaya çalışıldığı bu zamanlarda, yaşasın bir hayalden bir dünya yaratanların çılgınlığı! Kutlu olsun 27 Mart Dünya Tiyatro günü! Kutlu olsun sahnelerimizin, cesaretin, inancın, inadın, kahkahanın bugünü!’’

Mehmet Ayvalıtaş Meydanı'nda son bulan yürüyüşün ardından, 27 Mart bildirisi ikinci kez, bu kez oyuncu Volkan Yosunlu tarafından seslendirildi. Ardından da Türkiye’deki tüm tiyatrocuları temsilen, yazar-tiyatro eleştirmeni Zehra İpşiroğlu tarafından yazılan ‘2018 Ulusal Bildiri’yi de oyuncu Hasan Pehlivanoğlu okudu. Burada kurulan sahnede yapılması planlanan Komik Günler grubu dinletisi ise yoğun yağış nedeniyle iptal edildi.


ARŞİV