Usta işi bir güldürü: İnsanoğlu İnsan…

Ali Erdoğan’ın yüzü hafızalarımıza kazınmıştır. Tiyatro sahnesinde değilse mutlaka televizyon ekranında görmüşsünüzdür onu. Zeki–Metin’ce, Hastane, Yasemince...

05 Ocak 2011 - 12:01

Ali Erdoğan’ın ‘İnsanoğlu İnsan’ adlı güldürüsüne nerede denk gelirseniz sakın kaçırmayın izleyin! Neşelenin! Ağız dolusu gülün!

Ali Erdoğan’ın yüzü hafızalarımıza kazınmıştır. Tiyatro sahnesinde değilse mutlaka televizyon ekranında görmüşsünüzdür onu. Zeki–Metin’ce, Hastane, Yasemince, Şaban Askerde gibi dizilerde hem oyuncu hem yazar olarak yer aldı Ali Erdoğan. Ankara Halk Tiyatrosun’da, Nokta Tiyatrosu’nda, Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nda toplam 20 oyun oynadıktan sonra tuttu 2001 de kendi tiyatro grubunu “Kabare Dev Aynası”nı kurdu. Grup, 2011 Şubat’ında 10. yılını kutlayacak. Daha nice on yıllara diyelim ve geçelim kahkaha tufanına tutulacağınız “İnsanoğlu İnsan” oyununun kritiğine.
Ali Erdoğan, geçen sezon çok ilgi gördüğü için İnsanoğlu İnsan oyununu bitirmeye kıyamamış belli ki… Bu sezon da kabare tiryakileri için devam ediyor Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde. Geçen cuma günü suarede izleme fırsatını buldum İnsanoğlu İnsan güldürüsünü. Geçen yıl da izlediğimi ve çok beğendiğimi söylemeliyim. Mutluluğun belirtisi içten bir gülmeyse ve gülmeye ihtiyacım varsa ve bir de davet kabare üstadı Ali Erdoğan’dan geldiyse neden İnsanoğlu İnsan oyununa bir defa daha gitmeyeyim diye düşündüm. Pişman da olmadım. Usta sanatçı ve başarılı ekibi kışın soğuğunu unutturuyor oyunun son dakikasına kadar adeta. Ali Erdoğan oyuna güncel bölümler eklemiş, pek de iyi olmuş. İzleyen bu oyun hiç bitmez diyor. Çünkü oyun hiç mi hiç eskimiyor. Ali Erdoğan bu güldürme işinin gerçekten ustası!
“İnsanoğlu İnsan” oyunu, insanoğlunun doğumundan ölümüne kadar kurduğu bire bir ve toplumsal ilişkileri hicvediyor. Oyun insanoğlunun tertemiz duygularla başlayıp nikâh salonunda atılan imzalarla resmiyete dönüştürdüğü fakat daha sonradan şiddetli geçimsizlik biçiminde mahkeme salonlarına taşıdığı aile ilişkilerini traji - komik ve eğlenceli bir biçimde yansıtıyor. Ayrıca çiftlerin evliliklerini renklendirme çabaları, yani kaçamaklar yok mu. O da şakacı bir üslupla hicvedilmiş. Toplumsal yozlaşmaya bağlı olarak ortaya çıkan çürümenin de nedenleri ve sonuçları üzerinde duran oyun, insanoğlunun sorunlarını inkâr ederek, çareyi ihmal ederek insanca bir yaşamı yaşayamayacağının da altını çiziyor.
Oyuna piyano, gitar ve klarnetle renk katan Özgecan Kızıldağ ve Özgün Kızıldağ isimli gençler kulakların pasını siliyor. Hem oyunu hem müziği yaşıyorsunuz. Hele Özgün Kızıldağ’ın Ali Erdoğan’ın şiirinden besteleyip söylediği Eski Bir Şarkı isimli romantik parça dinleyenleri mest ediyor. Bir ayrılık şarkısı olan bu parça tüm kalbi kırıkların gönül tellerini titretiyor…Ben eminim ki sırf bu parçayı dinlemek için bile İNSANOĞLU İNSAN’ı izleyenler vardır… Gidin dinleyin mest olun!
Şansı yaver gider de, geniş kitlelere ulaşabilirse dilden dile dolaşır bu şarkı bundan hiç kuşkum yok!
Şarkıların süslediği skeçlere gelince:
Bu skeçlerde Ali Erdoğan ve arkadaşları iki saat boyunca sizleri hem kahkahalarla güldürüyor hem de hayatın trajik parçalarını da göstererek hüzünlendiriyor. Ali Erdoğan cana yakın sevimli skeçleriyle sizin stresinizi alıyor, neşelendiriyor, rahatlatıyor. Onun tiyatrosunda kendinizi evinizdeki gibi rahat hissediyorsunuz. Ali Erdoğan’ın performansına diyecek yok. Bir bakıyorsunuz uyanık bir hastabakıcı, bir bakıyorsunuz Trakyalı bir bekçi, bir bakıyorsunuz sarhoş bir şöför, bir bakıyorsunuz paranoyak bir hasta… Taklitleri ve şiveleriyle bütün rolleri birbirinden ayırıyor. Kabare oyunculuğu nasıl olmalıdır sorusuna başarılı bir örnek.
Oyunun diğer ismi Celal Belgil…Uzun yıllar Ferhan Şensoy’un “ORTAOYUNCULAR” tiyatrosunda oynamanın verdiği ustalıkla sahneye çok sağlam basıyor. Oynadığı rollerinin hakkını vermek için varını yoğunu ortaya koyuyor. Onun gayretinde bu işe ne kadar gönülden bağlı olduğunu sezebiliyorsunuz… Kabare Dev Aynası çatısı altında Ali Erdoğan’ın kaleme alacağı skeçlerde daha çok başarılı olacağına inanıyorum Celal Belgil’in.
Topluluğun temel direklerinden biri olan İsmail Can Törtop rollerindeki performansla mizaha ne kadar yatkın olduğunu gösteriyor bize. Muziplik sanki mayasında var. Ali Erdoğan’ın üslubunu çok iyi kapmış. Umarım Kabare Dev Aynası çatısı altında daha nice roller oynar! Anlatıcıda izlediğim Cihan Bektaş çok sevimli fiziği itibarıyla da çok sempatik bir görünüm sergiliyor. Esra Güner, Sayra Kurtkan, Burcu Demirkollu Çalışkan’a gelince… Onlarda ellerinden geleni yapıyorlar. Burcu Demirkollu Çalışkan Romeo Jülyet’te çok sevimli bir Jülyet sunuyor bizlere. Esra Güner ve Sayra Kurtkan’ın samimiyetlerinden, içtenlikli oyunlarından şüphe duymuyorsunuz… Ancak, rollerini oynarken Jest ve mimiklerini zenginleştirip biraz daha hız kazanırlarsa oyuna daha faydalı olacaklarına ve kabare oyunculuğunda daha sağlam adımlar atacaklarına inanıyorum. Murat Kızılkaya’nın ışığı, Cihan Bektaş’ın dekoru gibi sade ve işlevsel. Umarım Ali Erdoğan İnsanoğlu İnsan güldürüsünü daha büyük salonlarda daha kalabalık seyirci topluluklarına karşı da oynar. “İNSANOĞLU İNSAN” güldürüsüne nerede denk gelirseniz sakın kaçırmayın izleyin! Neşelenin! Ağız dolusu gülün!
OYUN TAKVİMİ
YER: Kadıköy Halk Eğitim Merkezi
TARİH - 9 OCAK 2011 PAZAR
SAAT - 16.30
GİŞE – 0216 336 29 07

Mustafa SÜRMELİ


ARŞİV