Türkiye'nin köklü heavy metal grubu: Pentagram

Türkiye'de heavy metal bayrağını elinde tutan Pentegram grubu üyeleri ile 35 yıllık yol arkadaşlıklarını ve müzik yolculuğunu konuştuk

07 Mayıs 2022 - 16:20

Türkiye'nin köklü heavy metal gruplarından Pentagram, 35 yıldır müzik piyasasındaki yerini koruyor. 1990 yılında kendi adını taşıyan 'Pentagram' albümüyle hayatımıza giren grup, yıllar boyunca heavy metal müziğin öncü gruplarında biri oldu. “Bir”, “Sur”, “Geçmişin Yükü”, “Sonsuz”, “Şeytan Bunun Neresinde” ve daha birçok şarkıyla uzun yıllardır dinleyicilerin gönlünde taht kuran grup, yeni albüm müjdesini de verdi. 

“MÜCADELECİ VE MANEVİ BİR YOLCULUK”

80’li yıllarda müziği kesfettiklerini, ortaokul yıllarında hayallerini gerçekleştirmeye başlayan bir arkadaş grubu olduklarını söyleyen grubun kurucu üyesi ve gitaristi Hakan Utangaç, “Başladığımız andan itibaren heavy metal ve türevlerini zaman içerisinde icra ederek tarzımızı oluşturduk, kısaca heavy metal türünde müzik yapıyoruz.” dedi.

Grup üyelerinin 35 yıllık beraberliği hakkında konuşan Utangaç, “Öncelikle bu gerçekten bir mucize, bunu söylemezsem olmaz. Arkasında yatan muhakkak tamamlayıcı unsurlar var. Arkadaşlık ve bir ömür yoldaşlık desem çok abartılı olmaz. Yazılı bir kural değil ama yaptığımız müzik tarzının bu uğurda yapılacak her şeyi göze almaya dayalı bir öğretisi var. Mücadeleli ve manevi bir yolculuğa çıkmışız gibi.” ifadelerini kullandı. 

Türkiye’de heavy metal kültürünün çok yaygınlaşmadığını dile getiren Utangaç, “İlk başladığımız günlerdeki heyecanımızı korumamızı sağlayacak kadar bir dinleyici topluluğu var, şansımıza. Özellikle iki nesli yan yana görmek (ve hatta üçüncü nesil diyebileceğimiz günler de çok yakın görünüyor), yaptığımız işin kıymetini kat be kat artırıyor. Ülke içinde durum böyle, dünya geneline bakarsak tam yurtdışı konserlerinden dönerken başlayan salgın iki senemize mal olsa da boş durmadık, bir albüm tamamladık. Bir de akustik konser yayınladık. Müzik her daim hayatın içinde olmalı diye mücadele ederken kısıtlamalarla gelen sıkıntılar oldu. Önümüzdeki aylarda yapacağımız konserler ve katılacağımız festivallerle beraber çok yüksek etkileşim olacaktır diye düşünüyorum.” dedi.

Utangaç, sevenlerine yeni albüm müjdesini de verdi: “Yeni albüm yolda! Albüm gelecek dertler bitecek.”

DİNLEYİCİLERDEN HEP DESTEK GÖRDÜK”

1987 yılında gruba dahil olduğunu söyleyen grubun bas gitarist Tarkan Gözübüyük, “Gruba dahil olduğum dönem; Slayer, Exodus, Testament, Kreator, Destruction gibi grupların çizgisinde çalabiliyorduk. Ne var ki dinleyici olarak arşivimiz bunlarla sınırlı değildi. Yıllar içinde katılan müzisyenlerle birlikte kendimizi geliştirmek ve yaptığımız müziğin ruhunu zenginleştirmek istedik.” diye konuştu. 

Hayat boyu sürecek bu maceraya genç yaşta başladıklarını dile getiren Gözübüyük, “Müzik insana, hayallerin de gerçekler kadar önemli olabildiğini hissettiriyor. Hakan'ın söylediği gibi bu hayat boyu sürecek maceraya genç yaşta, hevesle atıldık. Zamanla diğer müzik tutkunlarıyla buluştuk ve bu yol birliği, hepimizin hikayesine anlam kattı. Her konser sonu bütün salon birlikte Sonsuz söylerken; o gece iki saatliğine de olsa, bir hayalin yaşadığını görmek bizi mutlu ediyor.” dedi ve şöyle devam etti: “Ülkemizin sosyal şartları belli. Birçok yetenekli grup, yaşam döngüsünde dağılıyor. Pentagram uzun süre devam edebildi ve bu sayede tanındı. Bu açıdan çok şanslıyız çünkü hem yakın çevremizden hem de dinleyicilerden her zaman destek gördük.”

Heavy metal müziğin gençlere ve her zaman genç kalanlara hitap ettiğini belirten Gözübüyük, “Herkes belli yaşa gelince ülkesinde, dünyada ve de uzayda yaşanan gerçekliği az çok anlıyor. Bununla delirmeden yüzleşip verimli insan olabilmeye yarayan geleneklerimizden biri de müzik. Heavy metal müzik, birçok ülkede olduğu gibi burada da gençlere ve her zaman genç kalanlara hitap eden bir akım oldu. Dünyanın her yerinde bizim gibi hisseden insanlar olduğunu ve yalnız olmadığımızı hissettirdi. 90’lardan itibaren gelen uluslararası gruplar sayesinde bu kültür gelişti. Son yıllarda bu girişimler siyasi ve ekonomik nedenlerle kesilmiş olsa da er ya da geç tekrar başlayacaktır.” şeklinde konuştu. 

Yeni albüm konusunda çok heyecanlı olduklarını dile getiren Gözübüyük, “Yeni albüm konusunda heyecan dorukta. Bir an önce yayımlansın istiyoruz. Az kaldı diyelim. Tarih verince hep bir aksama oluyor ve gecikiyor.” dedi. 

“ROCK VE METAL SEYİRCİSİ DAHA SADIK”

Grubun kurucu üyesi ve davulcusu Cenk Ünnü ise şunları söyledi: “İlk konsere çıktığımızdan bu yana 35 yıl geçmiş. Bu süre içinde karşılaştığımız zorluklara, eleman değişikliklerine ve çabalarımızın maddi bir karşılık bulamamasına rağmen biz hiç vazgeçmedik. Müziğe olan tutkumuz, aynı yaşam biçimine sahip olup ortak paydalarda buluşmamız bizi bu zamana taşıdı. Rock ve metal seyircisinin diğer müzik türlerine göre daha sadık ve bağlı olduğunu, yıllar geçip bir aile kurup yaşlansalar da bu kültürü devam ettirdiklerini ve hayatlarında bir yere mutlaka sevdikleri grup ya da sanatçıları koyduklarını düşünüyorum.” 

“BİZ KADIKÖY’DEN ÇIKTIK”

Kadıköylü grup üyeleri, Kadıköy’ün kendileri için önemi hakkında da konuştu. Utangaç, “Biz Kadıköy’den çıktık” dedi. Ünnü, “Kadıköy çevresi ve Akmar pasajı 80’li yıllardan itibaren bizim için çok önemli bir yere sahip oldu. Pek çok müzisyen bu çevreden beslendi. Kadıköy'de buluşup plak ve kaset alışverişi yapılır, kurulan sıkı dostluklar ileride kurulacak yerli grupların temelini oluştururdu.” dedi. Gözübüyük ise şunları dile getirdi: “Bugüne kadar Kadıköy'de açılmış bütün sahnelere, stüdyolara, çalan müzisyenlere, dinleyenlere, müzik dükkanlarına, müdavimlerine, Moda Sineması'na, Akmar Pasajı’na, Göztepe İstasyon'daki kır pidecisine, Selamiçeşme'deki Ümit Yılbar Sokağı'na ve bütün anılara selam olsun.  

GRUBUN YARIN TARİHTEKİ KONSERLERİ

13 Mayıs Cuma Eskişehir Anadolufest (Valilik tarafından yasaklandı)
14 Mayıs Cumartesi Adana Çukurova Rock Festivali
18 Mayıs Çarşamba İstanbul Blind
21 Mayıs Cumartesi Ankara Atılım Sahne
22 Mayıs Pazar Samsun Milyonfest
27 Mayıs Cuma İzmir Kültürpark
28 Mayıs Cumartesi Denizli Milyonfest
17 Haziran Cuma İstanbul Dorock Fitaş Venue

1 Temmuz Cuma İstanbul Milyonfest Metal Kampı


ARŞİV