Troyalı kadınlar Kadıköy'de

Benal Dikmen’in “Troyalı Kadınlar” sergisi Kozyatağı’nda sanatseverleri bekliyor

19 Nisan 2024 - 03:30

Yaklaşık 7 ay önce Kozyatağı’ndaki Quick Tower’in zemin katında açılan Quick Art Space, üçüncü sergisine ev sahipliği yapıyor. Haziran - Eylül 2023 tarihleri arasında farklı disiplinlerde atölyeler gerçekleştirdikten sonra “Yapıntı Doğa” sergisiyle kapılarını ziyaretçilere açtıktan sonra Y. Bahadır Yıldız’ın İçimizde “Müphem Boşluklar ve Girdaplar” başlıklı solo sergisini ağırlayan mekanın yeni konuğu sanatçı Benal Dikmen oldu.  Dikmen’in “Troyalı Kadınlar” başlıklı solo sergisi 8 Mart’ta açıldı.  Sanatçının son iki yılda ürettiği resim, ışıklı pano, video gibi farklı türlerde, birçoğu izleyicilerle ilk defa buluşan yapıtlarının yer aldığı sergi, Quick Tower’ın mekânına özgü olarak tasarlandı.

İlki 8 Mart 2023’te Troya Müzesi’nde, ikincisi Eylül 2023’te Manfred Osman Korfmann Kütüphanesi’nde olmak üzere Çanakkale’de açılan “Troyalı Kadınlar” ve “Helen’in İkili Yaşamı” sergilerinden yapılan seçkiye, Quick Art Space’in mekânı gözetilerek üretilmiş yeni yapıtlar eşlik ediyor. Dikmen, “Troyalı Kadınlar”da mitolojik anlatıları yeniden gündeme getirirken, izleyiciyi içinde olduğumuz zamanı toplumsal cinsiyet perspektifinden irdelemeye davet ediyor. Sergiyi oluşturan yapıtlarını, anonim 19. yüzyıl fotoğraflarını kesip biçerek gerçekleştiren sanatçı, kolajların videoya dönüşmesi aşamasında sanatçı ikilisi Ahmet Rüstem Ekici ve Hakan Sorar’la işbirliği yaptı. Anonim kadın figürlerinden ve sembolizm içeren türlü türlü nesnelerden oluşan kolajlar, dijital ortamda yatay bir düzlemde buluştuktan sonra büyük kumaşlara basıldı. 

MİTOLOJİ VE ÇAĞDAŞ SANAT

Serginin küratörlüğünü üstlenen Nergis Abıyeva, “Serginin kaynağı olan Troya Savaşı’yla ilgili pek çok şey yazılıp çizilmiş, bu savaş defalarca görsel sanatlara konu olmuştur. Benal Dikmen’le ilk telefon konuşmamızda projesinden bahsederken, zihnime “Troya efsaneleriyle dolup taşan bir şehirde Troya’ya dair yeni bir şeyler söylemek, özgün bir görselleştirme ortaya koymak mümkün mü acaba?” sorusunun düştüğünü hatırlıyorum. Yüz yüze görüşmemizde, sanatçının iki yıldır sürdürdüğü çalışmalarına bakarken, şüpheci zihnimin ortaya attığı bu soru dağılmış, yerini heyecana bırakmıştı.” dedi. Abıyeva, sanatçının tragedya başta olmak üzere hem birincil anlatılardan, hem de birincil anlatıların feminist perspektiflerle zenginleştirildiği eleştirel okumalardan yola çıkarak, aslında tüm zamanlardaki kadınların savaşlardaki durumlarını, güncel bir bakışla ele aldığını vurgulayarak, “Mitolojik anlatıların çağımıza nakledilmeyi talep ettiğini, günümüzün düşüncelerine, yeni sanat alanlarına ve tekniklerine göre yeniden yorumlanmaları gerektiğini düşünen Benal Dikmen, bu sergiyle mitoloji ve çağdaş sanat arasında bir tür “aracılık” yapmaya devam ediyor. Troyalı Kadınlar’da mitolojik anlatıları yeniden gündeme getirirken, izleyiciyi içinde olduğumuz zamanı toplumsal cinsiyet perspektifinden irdelemeye davet ediyor.” diye konuştu.

 HEM SANATÇI HEM AKADEMİSYEN

1954 doğumlu Benal Dikmen, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Tekstil Sanatları Bölümü’nden 1977’de mezun oldu, tekstil sektöründe çalışırken 1990-1999 arasında Bilsak’ta Mehmet Güleryüz’den resim dersleri aldı. İkinci bir kariyer yapmaya karar vererek Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü’nde lisans, yüksek lisans ve sanatta yeterlik diplomaları aldı. Birçok ulusal ve uluslararası sanat sempozyumuna katıldı, süreli yayınlarda yazıları yayınlandı. Solo sergilerini 2007 ve 2009’da C.A.M Galeri’de açtı. 2010’da İstanbul’da, 2014’te Floransa’da, 2015’te Edinburg’ta ve 2018’de Londra’da grup sergilerine katıldı. 2015’te Almanya’da Ruhr Bienali’ne katılan sanatçı, aynı yıl italya’da katıldığı bienalde  üçüncülük ödülü aldı. Giulia Ripandelli ile birlikte 2016’da Roma’da duo sergi yaptı. Yeni Yüzyıl Üniversitesi İletişim Fakültesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümünde Doçent Dr. olarak çalıştı. 2010’dan itibaren Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümü’nde Mitoloji ve Çağdaş Sanat dersi veriyor. Sanatçının MSGSÜ’de yaptığı yüksek lisans tez çalışması “NATÜRMORT: Yaşamsal Gündelik Nesnelerin Sanat Bağlamında Metaforları” başlığıyla geçen yıl kitaplaştırıldı.

Sergi, 28 Nisan’a dek her gün 09.00-20.00 saatleri arasında ziyarete açık.

 


ARŞİV