Türk bestecilerin eserleri bu sergide!

Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda bu sefer bir opera ya da bale eserini izlemek yerine sergi gezeceğiz…

10 Nisan 2015 - 09:41
Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda bu sefer bir opera ya da bale eserini izlemek yerine sergi gezeceğiz…
 
Bundan önceki yıllarda (Kadıköy Belediyesi’nce) Süreyya Operası fuayelerinde, Türkiye’de opera sanatının gelişimini yansıtan üç sergi düzenlenmişti. Birincisi “Türkiye’de Milli Opera Kurumu Devlet Opera ve Balesi’nin Kuruluşu”nu; ikincisi “Opera ve Bale Afişleri” aracılığı ile bu sanatların repertuvarının ülkedeki oluşumunu; üçüncüsü ise sahnelenmiş eserlerin “Dekor Resimleri”ni belgeler, fotoğraflar ve orijinal örneklerle izleyicilere sunuyordu. Bu sanat alanıyla ilgili dördüncü sergi, Türk bestecilerin icra edilmiş eserlerinin sahne fotoğraflarından oluşuyor.
Türk Operası bütünüyle bir Cumhuriyet çocuğu olarak 1940’da doğdu ve icra becerisinin yanı sıra yaratıcılık; yerli eser meydana getirme yolunda da küçümsenemeyecek mesafe aldı. Yaklaşık 70-80 yıllık dönemde Türk kompozitörleri 60’ı aşkın opera ve bale eseri besteledi ve bunların önemli bölümü sahnelenip izleyiciye sunuldu.
Artık Türkiye’de evrensel ölçütlere uygun opera ve bale sanatı icra edilebiliyor ve daha önemli tarafı, özgün eserler bestelenebiliyor. İşin en zorlu aşamasının geçilmiş olduğunu kabul edebiliriz.
Bu sergide, 19 Türk bestecisinin 55 eserlerinin değişik sahnelenişlerinden örnekler, fotoğraflarla izleyiciye sunuluyor. Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğü’nün ve Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Antalya, Samsun operalarının yardımlarıyla hazırlanan sergi 16 Nisan Perşembe günü açılıyor. Sergi 26 Haziran’a kadar hafta içi 10.00-18.00; Cumartesi ise 10.00 ila 14.00 arasında gezebilirler. Serginin Pazar günleri kapalı olacağını belirtelim!
Adres: Bahariye Caddesi No:29 Kadıköy / 0216 346 15 31

ARŞİV