Tiyatro parka geldi

Sabancı Üniversitesi Tiyatro Kulübü Oda Tiyatrosu, “Parklarda Tiyatro Projesi” kapsamında Yoğurtçu Parkı’nda tiyatro yaptı

05 Haziran 2015 - 10:43

Erhan DEMİRTAŞ

Geçtiğimiz yıl “Gidelim mi Artık” adlı oyunlarını Yoğurtçu ve Kalamış Parkı’nda oynayan Oda Tiyatrosu, bu yıl da “Perşembe” adlı oyunlarıyla tiyatro severlerle buluştu. Parkın bir köşesini açık hava sahnesine dönüştüren grup, seyirciyle aralarındaki mesafeyi kaldırarak sanatın insandan uzak olmadığını göstermeyi amaçlıyor. Ece Tekbulut ve Dilara İnam’ın yönettiği oyun, sokakta yolları kesişen bir grup insanın sıradan hikâyelerini anlatıyor.
Oyunlarını neden parklarda oynadıklarını anlatan Ece Tekbulut, “Gezi süreci ile beraber parkların anlamı değişti. Bu yüzden parkları önemsiyoruz” diyor. Yoğurtçu Parkı’nın Gezi ile farklı bir anlam kazandığını da belirten Tekbulut, parklarda oyun oynayarak yeşil alanlara sahip çıktıklarını ifade ediyor.

KAMPÜS DIŞINDA OYUN
Tekbulut, tiyatro salonlarını neden tercih etmediklerini ise şu sözlerle cevaplıyor: “Yaz günlerinde parkları insanlar için daha keyifli bir hale getirmek ve tiyatroyu insanlarla buluşturmak istiyoruz. Mekânımızı büyük gösteri salonlarıyla sınırlamayıp, insanların bizi izlemesini beklemektense, biz insanların ayağına gidelim dedik. Seyircilerin bir adım ötelerinde sergilediğimiz oyunlarımızla gençten yaşlısına, esnaftan öğrencisine, parka yolu düşen herkese dokunacağımıza inanıyoruz. Kampüs dışına çıkıp tiyatro festivallerinin dışında oyunlarımızı oynamak istiyoruz.” Oyun oynarken ve prova yaparken insanlarla iletişim kurduklarını söyleyen Tekbulut, kendilerini rahat ve samimi hissedebilecekleri her mekânı doğal bir sahneye dönüştürmek istediklerini de belirtiyor. 
KEDİ KÖPEK BİLE…
Oda Tiyatrosu’nun diğer oyuncularından Dilara İnam, farklı insanlar görmeyi sevdiklerini ifade ederek, parklarda oyun oynamanın kendileri için önemini kısaca şu sözlerle özetliyor: “Tiyatro sadece bizim yaptığımız ve gördüğümüz şeyler değil. Her oyunda farklı bir deneyim yaşamayı ve yeni şeyler keşfetmeyi seviyoruz. Buradan geçen kedi ve köpek bile bu oyunun şeklini ve yönünü değiştirebiliyor”
Kurulduğu 2006 yılından itibaren Jean Genet’den Hizmetçiler’i, George F. Walker’dan Zasttrozz’yi, Murathan Mungan’ın Sayfadaki Gibisi’sini, Fernando Arrabal’dan İki İşkenceyi,  Alfonso Pason’un Evet İstiyorum! adlı oyununu oynayan Sabancı Üniversitesi Tiyatro Kulübü Oda Tiyatrosu, 2012 ve 2013 yıllarında ise Hywel John’ın Parçalar adlı oyununu tiyatro severlerle buluşturdu.
4 Haziran’da da oyunlarını Kalamış Parkı’nda izleyenlerle buluşturan ekibin yaz boyunca hangi parklarda seyirci karşısına çıkacağı şimdilik belli değil.

ARŞİV