TESAK’TA söyleşiler yeniden…

Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi (TESAK)’ta mart ayı söyleşileri başlıyor. Herkesin katılımına açık etkinlikler ücretsiz

06 Mart 2023 - 10:22

LİZ BEHMOARAS’LA KADINLIK, EDEBİYAT VE HAYATA DAİR

Çarşamba Akşamüstü Söyleşileri

08 Mart 18.30 / Konferans Salonu

Liz Behmoaras… Biyografiler, romanlar yazdı, çeviriler, röportajlar yaptı… Türk Yahudi Toplumu hakkında Türkiye'de edebiyatçılar ve aydınlarla yaptığı söyleşileri bir araya getirdiği ilk kitabı “Türkiye'de Aydınların Gözüyle Yahudiler”in yayımlanmasının üzerinden otuz yıl geçti. Bu soluk soluğa yaşamın bir bölümüne tanıklık etmek, Liz Behmoaras’la kadınlık, edebiyat, hayat hakkında konuşmak için bir araya geliyoruz.

 

İSTANBULLU JOYCE

Perşembe Edebiyat Konuşmaları

09 Mart 18.30 / Konferans Salonu

Konuşmacı: Fuat Sevimay

Dünya edebiyatının dev ismi James Joyce mezarında sıkılıp İstanbul'a gelirse? Hele bir de bu geliş Gezi Direnişi günlerine denk düşerse? “Benden’iz James Joyce”u, tarihin akışıyla biraz oynayarak, yazar ve Joyce çevirmeni Fuat Sevimay’la konuşacağız. Çünkü tarih, uyanmak istediğimiz bir karabasan!

 

YAŞAMDAN SANATA

Çarşamba Akşamüstü Söyleşileri

15 Mart 18.30 / Konferans Salonu

Konuşmacı: Nazan Azeri

Moderatör: Zeynep Sayın

Nazan Azeri sanatsal üretimi boyunca kadın ve çocuk kimliğine odaklanmış, kendi bedeninde ve benliğinde hissetmediği hiçbir şeyi yapıtına taşımamıştır. Yazınbilimci ve sanat kuramcısı Zeynep Sayın’ın moderatörlüğünde sanatçının 25 yılı aşan sanatsal üretimini konuşacağız.

 

 

YAYINCILIĞIMIZIN YÜZYILI

Cumhuriyet'in 100. Yılı Söyleşileri

16 Mart 18.30 / Konferans Salonu

Konuşmacı: Turhan Günay

Moderatör: Turgay Fişekçi

2023 boyunca sürecek, Cumhuriyetimizin 100. yılına adadığımız edebiyat söyleşilerinin mart ayındaki ikinci konuğu Cumhuriyet Kitap ekini otuz yıl boyunca yöneten Turhan Günay. Bu söyleşide Turgay Fişekçi’nin yürütücülüğünde yayıncılığımızın Cumhuriyet'ten bu yana geçirdiği önemli aşamaları, kültür hayatımızda yayıncılık sektörünün rolünü ve yayıncılığın bugününü ayrıntılarıyla konuşacağız.

 

 

SAVUNMA MEKANİZMALARI VE İŞLEVLERİ

KAVRAM ÖNERİSİ TASLAĞI: KÖLE İKİZ VE EFENDİ İKİZ

Psikanaliz Toplantıları

22 Mart 18.30 / Konferans Salonu

Konuşmacılar: Rümeysa Oral Yorgunlar, Batuhan Saç

Bu toplantıda Felsefe Sanat Psikanaliz inisiyatifinden Rümeysa Oral Yorgunlar ve Batuhan Saç’la birlikteyiz; psikanalitik teorinin kliniğe ve kültüre yaptığı katkıları anlama çabasını sürdürüyoruz.

 

EDEBİYATTA VE SİNEMADA CADILAR

Perşembe Edebiyat Konuşmaları

23 Mart 18.30 / Konferans Salonu

Konuşmacılar: Işın Beril Tetik, Demokan Atasoy, Galip Dursun

Çağdaş edebiyatımıza “Anadolu Korku Öyküleri” serisini kazandıran, korku edebiyatı, sineması ve kültürü alanındaki birikimlerini 2014 yılında bir podcast serisine dönüştüren Gerisi Hikâye ekibi, TESAK’ta bizlerle.

 

MAZİYE DAİR BAZI HAKİKATLER: 

ÖLÜMÜNÜN 60. YILINDA ABDÜLHAK ŞİNASİ HİSAR VE BİZ

Anma/Panel

25 Mart 14.00 / Konferans Salonu

Konuşmacılar: Hilmi Yavuz, Çimen Günay Erkol, Fatih Altuğ, Sevcan Tiftik

Moderatörler: Saadet Özen, Sevdagül Kasap

Yakın zamanda bütün eserleri Everest Yayınları’nca yeniden yayımlanan Abdülhak Şinasi Hisar sadece bir “mazi cenneti” yazarı mıydı? Başka bir perspektifle metne dair yeni anlam patikaları açabilir miyiz? Hisar'ı ve kendine has edebiyatını, yazarın ölümünün 60. yılında panoramik bir bakışla ele alıyoruz.

 

POLİTİK FELSEFEDE ÇAĞDAŞ TARTIŞMALAR

Çağdaş Felsefe Söyleşileri

29 Mart 18.30 / Konferans Salonu

Konuşmacı: M. Ertan Kardeş

Moderatör: Kurtul Gülenç

Kurtul Gülenç’in yürütücüsü olduğu Çağdaş Felsefe Söyleşileri’nin mart ayı konuğu İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi M. Ertan Kardeş. Bu konuşmada çağdaş politik felsefe tartışmaları açısından “gündelik yaşam” bahsi ele alınacak.

 

 

ŞİİRDE DİŞİL DİLİN OLANAKLARI:

ASUMAN SUSAM ŞİİRİNDE İMGELEM, SÖYLEM VE İZLEKLER

ŞiirEylem: Eko-Feminist Söyleşiler

30 Mart 18.30 / Konferans Salonu

Konuşmacı: Asuman Susam

Moderatör: Nilay Özer

Dişil bir dile ulaşmanın araçları, önemi nedir? Bu söyleşide tarih, bellek, cinsiyet, beden, dil, söylem gibi konularda hem şiirinde hem de şiir üzerine yazılarında geniş bir perspektif ortaya koyan Asuman Susam'la birlikteyiz. 

 

 

 

 

 

 

 


ARŞİV