TESAK'ta bu ay

Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi, mayıs ayı boyunca felsefe, edebiyat, psikanaliz söyleşilerine ev sahipliği yapacak

28 Nisan 2024 - 10:43

TESAK'ta ücretsiz katılım sağlanabilecek etkinlikler şöyle:

2000’LERDE ŞİİRDE NELER OLUYOR?

2000’ler Şiiri Konuşmaları

02 Mayıs 18.30 / Konferans Salonu

2000’ler Şiiri Konuşmaları. 21. yüzyılın ilk çeyreğinde farklı anlayışlardan genç ve yetenekli şairleri, şiir anlayışlarını, dünyaya bakışlarını tanımak, anlamak, siyasal, sosyal ve sanatsal etkiler açısından tartışmaya açmak için başlatıldı. Mayıs ayındaki etkinlikte Necmiye Alpay ve ve Süreyyya Evren 2000’ler şiirini değerlendirecek.

70. DOĞUM YILINDA ŞAVKAR ALTINEL VE YARATI DÜNYASI

Cumartesi Söyleşisi

04 Mayıs 15.00 / Konferans Salonu

Bu buluşmada Cevat Çapan, Hakan Savlı ve Turgay Fişekçi 80 kuşağı şiirinin doruk isimlerinden Şavkar Altınel’i konuşacak ve şairin yaratıcılığını türlü yönleriyle değerlendirecek. Şiirlerinin yanı sıra gezi, deneme ve eleştiri yazılarıyla da edebiyatımızı derinden etkileyen Altınel’e dair konuşmalar, şairin İngiltere’deki hayatına ilişkin bir belgesel gösterimiyle son bulacak.

ELEŞTİREL HUKUK TEORİLERİNDE SUÇ VE CEZA

Çağdaş Felsefe Söyleşileri

08 Mayıs 18.30 / Konferans Salonu

Çağdaş Felsefe Söyleşileri’nin moderatörlüğünü MSGSÜ Felsefe Bölümü öğretim üyesi Kurtul Gülenç üstleniyor. Kurtul Gülenç’in mayıs ayındaki konukları İÜHF Hukuk Tarihi ABD öğretim üyesi Dr. Cemil Ozansü ile Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Doktora Araştırmacısı Ezgi Duman olacak. Konuklar bu söyleşide, siyasi olanın, suç ve ceza kavramlarıyla ilişkisini eleştirel bir bakışla inceleyecek ve bu bağlamda özne özerkliğine dayanan modern ceza hukukunun güncel krizini irdeleyecek.

PSİKANALİTİK BAĞLAMDA YORUM VE HAKİKAT

BİR SEMPTOM OLARAK AŞK

Psikanaliz Seminerleri

15 Mayıs 18.30 / Konferans Salonu

İstanbul Freudcu Psikanaliz Derneği (FPD) üyeleriyle düzenlenen Psikanaliz Seminerleri’nin bu ayki konuğu  Sedef Atik. Atik ile psikanalizde dil aracılığıyla vuku bulan kendi içinde anlam, anlamın yorumu ve hakikat üzerine konuşulacak. Ardından İskender Çolak’la Lacan’ın 20. Seminer’deki “Tüm aşklar iki bilinçdışı bilgi arasındaki belirli bir ilişki tarafından desteklenir” sözünden yola çıkarak söz konusu ilişkideki semptom ve hakikatler ele alınacak.

KURGUDIŞI EDEBİYAT

Punctum Edebiyat Söyleşileri

16 Mayıs 18.30 / Konferans Salonu

Punctum Edebiyat Söyleşileri kapsamında TESAK’ın bu ayki konuğu Sercan Çalcı. Moderatörlüğünü Cana Bostan’ın üstleneceği söyleşide, yazarın Oluş Serüveni / Deleuze, Pinokyo ve Belirtiler Mantığı eserinden hareketle Platon’un mağarasından çıkarak kendi kaçış güzergâhını yaratmak zorunda kalan Pinokyo ele alınacak.

İSMİ YAD RUHU ŞAD OLSUN: SUAT DERVİŞ, NAHİD SIRRI ÖRİK VE PERİDE CELAL ÜZERİNE

Edebiyat Söyleşisi

22 Mayıs 18.30 / Konferans Salonu

Serdar Soydan’ın Nahid Sırrı Örik, Suat Derviş ve Peride Celal’e dair biriktirdiklerinden yola çıkarak yazdıklarının bir kısmı “İsmi Yad Ruhu Şad Olsun: Suat Derviş, Nahid Sırrı Örik ve Peride Celal Üzerine” başlıklı yeni kitabıyla okurlarla buluştu. Bu yazılar edebiyat tarihine önemli katkılar sunarken gazete ve dergi ciltleri arasında kalmış, döneminde iltifat görmemiş, kitaplaşmamış pek çok emeği gün yüzüne çıkarıyor. Abdullah Ezik, Serdar Soydan’la bu üç ismin edebiyatımızdaki yeri üzerine konuşulacak.

GÜLCE BAŞER’LE ŞİİRLERİ VE ŞİİR-SİYASET ETKİLEŞİMİ ÜZERİNE

Şiir Eylem: Ekofeminist Söyleşiler

23 Mayıs 18.30 / Konferans Salonu

Nilay Özger’in moderatörlüğünde gerçekleşecek söyleşinin konuğu Gülce Başer olacak. Gülce Başer’le hem kendi poetikası hem de modern Türk şiirinde siyaset üzerine konuşulacak. Gülce Başer, ilk şiir kitabı Bir Delinin Gülcesi’ni 2008’de yayımladı. Ardından Hanımefendi Kızıldır (2012), Sokak Şeker Kokuyor (2016) ve Gözde Bir Kordon (2020) geldi.

MERKEZİN DIŞINDAKİLER- IV

ÇAĞDAŞ EDEBİYATIMIZDA AYLAKLAR

Cumartesi Söyleşisi

25 Mayıs 15.00 / Konferans Salonu

TESAK’ta kültür tarihçisi, küratör ve yazar Ekrem Işın’la gerçekleştirilen ve çağdaş edebiyatımızdaki aylakların ele alındığı söyleşi dizisinin sonuna gelindi. Mayıs ayındaki bu son söyleşide Ekrem Işın, bu kez romanımızdaki aylaklar yerine şiirimizdeki aylakları ele alacak.

2000’LERDE ŞİİRDE NELER OLUYOR?

2000’ler Şiiri Konuşmaları

30 Mayıs 18.30 / Konferans Salonu

2000’ler Şiiri Konuşmaları’nın mayıs ayındaki bu son etkinliğinde Cenk Gündoğdu’nun konukları Bu Benim.zip (2007), Dans Etmesek de Olur (2012), Değil (2017) adlı şiir seçkilerini kaleme alan Aslı Serin ile Kusurlu Bahçe (2011), Sokağın Zoru (2013) ve Lokman Kasidesi (2019) adlı şiir kitaplarıyla tanıdığımız Mehmet Said Aydın olacak. Konuklar şiirin 2000’lerdeki dönüşümü üzerine konuşacak.

 

 

 

 


ARŞİV