TESAK, yeni yıla söyleşilerle başladı

Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi ocak ayı boyunca felsefe, edebiyat, ve psikanaliz temalı seminerle ev sahipliği yapacak

05 Ocak 2024 - 06:11

Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi, ocak ayı boyunca felsefe, edebiyat, psikanaliz  söyleşilerine ev sahipliği yapacak.  2024’ün ilk ayında TESAK’ta Cenk Gündoğdu’nun moderatörlüğünde yeni bir söyleşi dizisi olan 2000’ler Şiiri Konuşmaları” da başladı. TESAK'ta gerçekleşecek söyleşilere ücretsiz katılım sağlanabilecek.

2000'LERDE ŞİİRİMİZDE NELER OLUYOR?

2000ler Şiiri Konuşmaları

06 Ocak 15.00 / Konferans Salonu

Konuşmacılar: Erhan Altan, Hayriye Ünal, Osman Çakmakçı

Moderatör: Cenk Gündoğdu

TESAK’ta 2024 ile birlikte yeni başlayan 2000’ler Şiiri Konuşmaları söyleşi dizisinde şiirlerin sahipleriyle siyasal, sosyal ve sanatsal anlamda içinde bulunduğumuz dönem, dönemin özellikleri odağında konuşulacak.

ELEŞTİREL TEORİ'NİN DÜNÜ VE BUGÜNÜ

Çağdaş Felsefe Söyleşileri 

10 Ocak 18.30 / Konferans Salonu

Konuşmacılar: Volkan Çıdam, Toros Güneş Esgün

Moderatör: Kurtul Gülenç

Çağdaş Felsefe Söyleşileri’nin moderatörlüğünü MSGSÜ Felsefe Bölümü öğretim üyesi Kurtul Gülenç üstleniyor. Kurtul Gülenç’in Ocak ayındaki konukları Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Volkan Çıdam ile Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Toros Güneş Esgün. Frankfurt Okulu’nun modern kapitalist çağda kültür, bilim ve politika gibi alanlara getirdiği eleştiriye ismini veren Eleştirel Teori’nin farklı kuşak temsilcileri üzerinden değerlendirileceği bu söyleşi, tüm ilgililerin katılımına açık olacak.

BABA, EŞ VE ARKADAŞ OLARAK NÂZIM HİKMET

Edebiyat Söyleşisi

11 Ocak 18.30 / Konferans Salonu

Konuşmacı: Turgay Fişekçi

Moderatör: Burcu Yılmaz

Bu söyleşide Burcu Yılmaz’ın moderatörlüğünde Turgay Fişekçi’yle çağdaş edebiyatımızın büyük şairlerinden Nâzım Hikmet üzerine konuşulacak.Söyleşide, Nazım Hikmet’e ve şiirine hakim olan çeşitli toplumsal kimlikleri ve ilişkiler tartışılıcak.

PSİKANALİZ VE ŞİİR

Panel

13 Ocak 15.00 / Konferans Salonu

Konuşmacılar: Bengi Pirim Düşgör, Oktay Şılar, Batuhan Saç

Psikanaliz ve Şiir konferansında Batuhan Saç moderatörlüğünde psikanalizin şiirle yarenliği mevzubahis edilecek, Bengi Pirim Düşgör “Şiirden Psikanalize Çağrışımların İzinde”, Oktay Şılar “Düşlemin Kundağı Olarak Şiir” ve Batuhan Saç “Özdemir Asaf’ın Şiiri: Aşk mı? İkizlik mi?” başlıklı konuşmalarıyla oturumda yer alacaklar.

PUNCTUM EDEBİYAT SÖYLEŞİLERİ

17 Ocak 18.30 / Konferans Salonu

Konuşmacı: Sema Kaygusuz

Moderatör: Cana Bostan

Punctum Edebiyat Söyleşileri kapsamında TESAK’ın konuğu yazar Sema Kaygusuz olacak. Moderatörlüğü Cana Bostan'ın üstleneceği söyleşide Kaygusuz'un roman ve hikâyelerinden hareketle, türler arasılığı, ve sessizlik ethos’unun yazıyla ilişkisi tartışılacak.

İKİ DİLDE YAZMAK VE KÜLTÜRLERARASILIK: PELİN BATU ŞİİRİNİN DİL VE KÜLTÜR EVRENİ

Şiir Eylem: Ekofeminist Söyleşiler

18 Ocak 18.30 / Konferans Salonu

Konuşmacı: Pelin Batu

Moderatör: Nilay Özer

Pelin Batu ilk kitabı Glass’ı İngilizce yazmış, bu kitap Güven Turan, Nazmi Ağıl ve Zafer Yıldız tarafından Türkçeye çevrilmişti. Nilay Özer’in moderatörlüğünde düzenlenecek söyleşinin temel konusu ise şiirde çok-dillilik, kültürlerarasılık olacak.

KAYGININ KLİNİK YAPILARLA İLİŞKİSİ CİNSİYETLENME VE GÖSTEREN

Psikanaliz Seminerleri

24 Ocak 18.30 / Konferans Salonu

Konuşmacılar: Batuhan Demir, Tarık Cemre Ağsar

İstanbul Freudcu Psikanaliz Derneği (FPD) üyeleriyle düzenlenen Psikanaliz Seminerleri’nde Batuhan Demir kaygı fenomenolojisinin ötesine geçerek psikanalitik açıdan kaygı olgusuna, Tarık C. Ağsar da Lacan’ın yaklaşımı bağlamında Freud’un “Bir Kadın Eşcinsellik Olgusunun Ruhsal Kaynakları” isimli metninde ele aldığı spesifik sorulara ilişkin konuşacak.

CELAL BAYAR VAKFI ARŞİVİNDEN RUMELİ HİSARI'NIN RESTORASYONU

27 Ocak 18.30 / Konferans Salonu

Konuşmacı: Dr. Hülya Utkuluer

Bugünlerde restorasyonu tamamlanan İstanbul'un önemli tarihi simgelerinden Rumeli Hisarı'nın geçmişteki en büyük restorasyon projesi 1953-1958 yıllarında gerçekleştirilmişti. Dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın bu restorasyona özel bir ilgi gösterdiği, onarım çalışmalarını yakından takip ettiği ve çalışmalar sürerken anıtı sık sık ziyaret ettiği biliniyor. Celal Bayar Vakfı tarafından düzenlenen bu konuşmada söz konusu dosyanın içeriği ve  Bayar'ın anıtı ziyaretleri değerlendirilecek.


ARŞİV