Terk edilmiş kıyılar, negatif fotoğraflar…

Oyuncularla seyirciyi biraraya getirmeden video, ses, performans ve yerleştirmenin birleşiminden oluşan “Terk Edilmiş Kıyılar // Negatif Fotoğraflar” 24. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında çevrimiçi olarak seyirciyle buluşuyor

27 Kasım 2020 - 15:49

Ferdi Çetin’in kaleme aldığı Yeşim Özsoy’un yönettiği ve Kübra Balcan, Yaman Ceri, Meral Çetinkaya, Banu Fotocan, Ahmet Ayaz Yılmaz’ın rol aldığı Terk Edilmiş Kıyılar // Negatif Fotoğraflar, biraraya gelemeyen bir ailenin akşam yemeğine konuk oluyor. Terk Edilmiş Kıyılar // Negatif Fotoğraflar, alışılagelmiş anlama bir öykü değil düş ve imgeler aracılığıyla okuyanın ya da dinleyenin hayalinde tamamlaması gereken şiirsel bir anlatı. Bu metin bir kadının daha önce hiç gerçekleşmemiş bir aile yemeğini hayal etmesi üzerine odaklanıyor. Oyuncular sahnede, gerçekçi bir dekorun önünde bir yemekte buluşuyor. Mekânın imkanları ve görüntünün dili Ferdi Çetin’in metniyle paralel bir anlatı kuruyor. Aile sonunda bir fotoğraf karesine sığıyor. Çekilen fotoğraf bize daha fazlasını anlatıyor. Bu fotoğraf karesi gösterdiklerinin yanında görünmeyen ya da sınırlanan dünyanın ötesine de işaret ediyor.

Terk Edilmiş Kıyılar // Negatif Fotoğraflar tiyatroda seyreden ve eyleyen konumu üzerine odaklanan bir çalışma. Oyuncuları ve seyircileri biraraya getirmeden teatral deneyimin nasıl olacağına dair olanakları arayan bir süreç. Seyirci bu imgesel anlatıyı kayıt üzerinden seyrettikten sonra bir enstalasyon alanına davet ediliyor. Bu mekânda hiçbir oyuncu mevcut değil. Seyirci bu alanda objeler ve sesler aracılığıyla daha önce seyrettiği imgelerin izlerine rastlıyor. Şimdi seyirci bir aktör olarak enstalasyonun içinde. Artık seyirci karşıdan bakan ya da izleyen değil bizatihi yapıtın içerisine konumlanan bir aktör oluyor.

Terk Edilmiş Kıyılar // Negatif Fotoğraflar, 24. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında 1 Aralık’a kadar online.iksv.org'da izlenebilir. 


 


ARŞİV