Suadiye'de yeni bir sanat alanı:Decollage

Ukraynalı mimar Viktoria Şahin, sürdürülebilir ve ulaşılabilir bir sanat ortamı yaratmak için Suadiye’de “Decollage” adlı bir sanat alanı açtı

23 Mart 2022 - 15:30

Kadıköy’ün sanat mekanlarına bir yenisi daha eklendi; “Decollage”. Ukraynalı mimar  Viktoria Şahin’in Suadiye’de açtığı bu yer, Anadolu Yakası’nın çok yönlü yeni sanat alanı olmayı hedefliyor. 12 Mart’ta ilk sergisi  “Başka Yer” ile açılan Decollage’ı, Viktoria Şahin’e sorduk.

  • Öncelikle Viktoria Şahin kimdir? Sizi okurlarımıza aşina edelim.

Eğitimimi Ukrayna Kiev’de KNUBA Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde tamamladım. 26 yıldır profesyonel olarak mesleğimi sürdürüyorum. Eşim de mimar; Seyfi Şahin ve onun hayalime olan inancı ve değerli desteği ile Decollage’da sizi karşılamaktan mutluluk duyuyorum. Son 12 yıldır devamlı Türkiye’de yaşıyorum. 

  • Ekip hakkında bilgi verir misiniz?

Benim kuruculuğumda hayata geçen Decollage’da, Genel Koordinatör olarak Bükre İkizer, Sanat Danışmanı olarak Begüm Güney ve hepsi işinde profesyonel, büyük bir ekip yer alıyor. 

YÜKSELİŞ MİSYONU

  • Decollage yani kolajın tam tersi. Bu isimle neye işaret ediyorsunuz?

Geleceğe umutla bakan deneyim merkezi, isminden de ilhamla “yükseliş”i misyon ediniyor. 

  • Buranın nasıl bir sanat çizgisi olacak?

İnşaat sektöründe faaliyet gösteren aile şirketimiz devam ederken, uzun zamandır hayal ettiğim bu projeyi hayata geçirmeye karar verdim. Kendimi bildim bileli sanat, resim, heykel, müzik ve genel anlamda sanatın tüm dallarına ilgi duyuyorum. Yetenekli ve sıra dışı vizyonları olan yaratıcı gençler için buluşma alanı olarak adlandırdığımız bir sanat merkezi oluşturmanın heyecanını yaşıyorum. 

Eminiz ki, sanat merkezimizi ziyaret eden herkes mutlaka farklı keşiflerde bulunacak, yeni deneyimler yaşayacak ve kendi içinde yeni perspektifler açacaktır. Her ziyaretçimiz sanatın çeşitli dallarında kendi yeteneklerini keşfetme, deneyimleme ve geliştirme imkânına sahip olacaktır. Bizim asıl hedefimiz, multidisipliner deneyimleri genç nesillere aktarıp, içlerindeki yaratıcı ve sanatsal yeteneklerini keşfetmeye ve geliştirmeye motive etmek, ilgilerini çekmek. 

  • Tanıtımda “Anadolu Yakası’nın çok yönlü yeni sanat alanı” diyorsunuz. Neler olacak burada, sanatseverleri neler bekliyor?

Merkezimizde önceliğimiz gençler olmak üzere tüm sanatseverlere hitap etmeye çalışacağız. Decollage’da, farklı sanat dallarında faaliyet göstermeyi planlıyoruz. Müzik, tiyatro, resim, heykel, mimarlık ve sanat tarihinin yanı sıra, uzmanların ve usta sanatçıların yer alacağı etkinlik ve atölye çalışmaları düzenleyeceğiz. 

Ziyaretçilerimiz için rahat ve hoş bir ortam tasarlamaya çalıştık. İç mekânımızı kitap, heykel ve çeşitli sanat eserleriyle zenginleştirdik. Bu ambiyansa nefis taze kahve kokularının da çok yakışacağını düşündük. Art Shop ile birlikte düşündüğümüz kafe konsepti içinde ziyaretçiler beğendikleri ürünleri de Decollage Art Shop’tan satın alabilecekler. Decollage içinde, sanat etkinlikleri dışında vakit geçirmek isteyenler için Art Shop ve VKoffee alanları herkesin kullanımına açık. Bu iki alanın ziyaretçiler için, sergiler, performanslar ve atölyeler dışında da yeni bir buluşma noktası olacağını düşünüyorum.

  • Açılışı “Başka Yer” ile yapıyorsunuz. Bu sergi hakkında bilgi alabilir miyim?

“Başka Yer” adlı ilk sergimizde yeni, ilgi çekici, sıradışı ve cesur yaklaşımları sentezleyip modern sanatı temsil etmeyi hedefliyoruz. Sergide; aralarında genç ve usta sanatçıların yer aldığı 18 katılımcının (Tolga Akbaş, Suat Akdemir, Orkide Akkoç, Turan Aksoy, Ozan Atalan, Ahmet Civelek, Ece Eldek, Buğra Erol, Tom Fellows, Dilara Göl, Bora Güney, Nazlı Gürlek-Hodder, Serra Duran Paralı, Merve Ünsal, Kemal Tufan, Ferhat Tunç, Nergiz Yeşil, Kerim Yetkin) eserlerini sergiliyoruz. “Başka Yer” modern sanatı, genç sanatçıların yorumuyla farklı bir açıdan değerlendirmeye imkân sunuyor. Bu etkinlik, bizim “çok yönlü sanat merkezi” olarak kendimizi tanıtma anlamında ilk adımımız, modern sanatla ilk buluşmamız.  

Sergi, 19 Nisan’a dek Suadiye Mahallesi, Müzeyyen Sokak, No:4/1 adresinde görülebilir

 


ARŞİV