Şirreti evcilleştirmek…

Moda Sahnesi, Shakespeare’in daha önce “Hırçın Kız” olarak çevrilen oyununu “Şirreti Evcilleştirmek” ismiyle yeniden sahneye taşıdı

11 Ocak 2023 - 11:02

Kadıköy’ün önemli sahnelerinden biri olan Moda Sahnesi, William Shakespeare’in daha önce “Hırçın Kız” olarak çevrilip sahnelenen “The Taming Of The Shrew” adlı oyununu “Şirreti Evcilleştirmek” ismiyle yeniden sahneye taşıdı.

Emine Ayhan tarafından “Şirreti Evcilleştirmek” olarak Türkçeye uyarlanan, Kemal Aydoğan’ın yönettiği oyunun adının “Şirreti Evcilleştirmek” olmasını Ortaçağ’ın cadı diye yakılan kadınlarına atıfla anlatan Moda Sahnesi bu yaklaşımını söyle açıklıyor “Dönem Avrupası’nda şirret addedilen kadınları ve hayvan evcilleştirilmesi tekniklerinden mülhem evcilleştirilme tekniklerini konu alan, Shakespeare’in de oyunda bolca atıfta bulunduğu sayısız masal, halk şarkısı, risale, kitap ve hikâye dolaşımdadır. Hatta oyunda ‘insan’ın hayvanlıktan insanlığa dönüşüm yolculuğu da bir nevi evcilleş(tiril)me olarak ele alındığından, evcilleştirilen şirretin içgüdüleri bastırılarak toplumsal mekanizmaya dahil olan (modern) ‘insan’ın ta kendisi olduğu bile düşünülebilir. Bu anlamda Shakespeare evcilleştirme retoriğini hayvanların ve doğanın evcilleştirilip sömürgeleştirilmesinden başlayarak, dayatılan cinsiyet rollerine uygun davranmayan kadınların aile kurumuna yerleştirilecek şekilde evcilleştirilmesine ve nihayet toplumsal ve politik hayvan olarak ‘insan’ın süregiden evcilleştirilmesine kadar uzanan geniş bir eleştirel planda kullanmaktadır. Biz de evcilleştirme sözcüğünü bu eleştirel bağlamından ötürü koruduk. Türkçedeki bu yeni başlığın kulağa bir nebze aşinalıktan uzak gelmesi, umuyoruz ki, oyunun işaret ettiği geçerliliğini hala koruyan problemler üzerine düşünmek için vesile olur.”

GERİ TEPEN EHLİLEŞTİRME

5 Ocak’ta prömiyerini yapan oyun zengin bir adamın ‘hırçın’, ‘huysuz’, ‘şirret’ kızının  (Melis Birkan) kendini soylu sanan Petruchio (Timur Acar) tarafından uysallaştırılmasını anlatıyor. Uluç Esen, Sedat Küçükay, Elif Gizem Aykul, Gürsu Gür, Çağlar Yalçınkaya, Ali Büyükkartal ve Yasin Yürekli’nin rol aldığı oyunun dekor tasarımı Bengi Günay, kostüm tasarımı Gamze Saraçoğlu ve Asena Saban, ışık tasarımı İrfan Varlı, şarkısı ise Aykut Karatay’a ait.

Günümüze uyarlanan esprileriyle seyirciyi bolca güldüren oyun içinde oyun biçiminde süren iki perdelik komedya, erkek gözüyle kadına bakışın yüzyıllar geçse de değişmediğini sahneye taşıyor. İlginç kostümleri, sahnenin sağından solundan koşturan oyuncuları ve dinamizmi ile hem şaşırtan hem güldüren, zaman zaman kızdıran oyun Shakespeare’in sonundan farklı bir sonla bitmesiyle özellikle kadın izleyiciyi ziyadesiyle mutlu ediyor.

13-14 ve 15 Ocak tarihlerinde Moda Sahnesi’nde izlenebilecek  “Şirreti Evcilleştirmek”in biletleri Mobilet üzerinden satın alınabilir.

 


ARŞİV