Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi, 23 Ekim-17 Ocak tarihleri arasında yeni sezon programıyla sinemaseverlerle buluşuyor. Arjantin sinemasının öne çıkan yapımlarını odağına alan programda, farklı ülkelerden yönetmenlerin filmleri, restore edilmiş klasikler ve deneysel sinemanın öncü örnekleri bir araya geliyor. Lütfi Ö. Akad’ın doğumunun 110. yılına özel seçki ve restore edilen Yalnızlar Rıhtımı filminin yanı sıra Il Cinema Ritrovato seçkisi, Maya Deren’in kısa filmleri ve Barbara Loden’ın Wanda filmi de sezonun öne çıkanları arasında. Canlı müzik eşliğinde gerçekleştirilecek sessiz film gösterimleri de programda yer alıyor.

ARJANTİN SİNEMASINA BAKIŞ
Kurukahveci Mehmet Efendi’nin Ana Program Sponsorluğunda, Arjantin Konsolosluğu ve Lumiton işbirliğiyle hayata geçirilen Arjantin Sinemasına Bakış adlı kapsamlı program, Lucrecia Martel’in Bataklık (La ciénaga) filmiyle başlayacak. Yetmiş yıllık bir zaman dilimini kapsayan seçkide Fırınların Saati (La hora de los hornos), Resmî Tarih (La historia oficial), Gözlerindeki Sır (El secreto de sus ojos), Camila, Dokuz Kraliçe (Nueve reinas) ve İstila (Invasión) gibi öne çıkan uzun metrajların yanı sıra deneysel filmleriyle iz bırakan Narcisa Hirsch’in 5 kısa filmi de yer alacak.

BİR USTA: LÜTFİ Ö. AKAD
Sinematek/Sinema Evi son restorasyon filmi Yalnızlar Rıhtımı’nın üç gösterimi yanı sıra yönetmen Lütfi Ö. Akad, doğumunun 110. yılında Hudutların Kanunu, Vesikalı Yarim, Gelin, Düğün ve Diyet filmlerinden oluşan bir seçki ile anılacak.

IL CİNEMA RİTROVATO İSTANBUL’DA
İtalya’nın Bologna kentinde bu yıl 40’ıncısı düzenlenen Il Cinema Ritrovato, dünyanın önde gelen restore film festivalleri arasında yer alıyor. Sinematek/Sinema Evi de her sonbahar programında festivalden bir seçkiyi İstanbullu sinemaseverlerle buluşturuyor. Sinematek’in, bu yıl festivalin “Restore Edilmiş Filmler” bölümünden seçerek oluşturduğu ve İstanbul’a taşıdığı seçkide Bernardo Bertolucci’nin Devrimden Önce (Prima della rivoluzione), Joseph Losey’nin Kaza Gecesi (Accident), Agnés Varda’nın Yersiz Yurtsuz (Sans toit ni loi), Martin Scorsese’nin Alice Artık Burada Oturmuyor (Alice Doesn't Live Here Anymore), Sidney Lumet’nin Şebeke (Network) ve Bob Fosse’nin Lenny filmleri yer alıyor. Tüm filmlerin yeni kopyalarından gösterileceği seçkide ayrıca İtalya’nın ilk ve en üretken kadın sinemacılarından Elvira Notari’nin Kutsal Gece (A Santanotte) adlı sessiz filmi de bulunuyor.
Program, Il Cinema Ritrovato ve Cineteca di Bologna işbirliğiyle düzenleniyor. Ayrıca bu sene festivalin koordinatörü Guy Karim Borlée 24 Ekim Cumartesi günü Devrimden Önce filmini sunmak üzere Sinematek/Sinema Evi’nin konuğu olarak İstanbul’da olacak.

SESSİZ PERŞEMBE: MAYA DEREN
Sinematek’in artık gelenekselleşen Sessiz Perşembe programı kapsamında; Amerikan avangart sinemasının öncü kadın yönetmeni ve teorisyeni Maya Deren’in kısa filmleri İkindi Tuzakları (Meshes of the Afternoon), Dönüşen Zamanda Ritüel (Ritual in Transfigured Time), Gecenin Ta Kendisi (The Very Eye of Night) ile Karada (At Land), Şiddet Üzerine Bir Meditasyon (Meditation on Violence), Kamera İçin Bir Koreografi İncelemesi (A Study in Choreography for Camera), Cadı Beşiği (Witch’s Cradle) iki program hâlinde gösterilecek. Filmlere Ekin Fil ve Mine Pakel canlı müzik performanslarıyla eşlik edecek.

“PAS GEÇME” SEÇKİSİNDE WANDA
Sinematek/Sinema Evi bu programda seyircisine, Barbara Loden’ın yazdığı, yönettiği ve başrolünü oynadığı Wanda’yı (1970) “pas geçme” diyor. Venedik Film Festivali’nden ödülle dönen bu yarı-otobiyografik bağımsız film, eşinden ayrılan mutsuz ev kadını Wanda’nın işini de kaybedince amaçsızca yollara düşmesini ve bu sırada başından geçenleri takip ediyor.
Program detaylarına sinematek.kadikoy.bel.tr adresinden ve Sinematek/Sinema Evi sosyal medya hesaplarından ulaşabilirsiniz.