Sinematek'te Murathan Mungan ile film söyleşisi

İstanbul İtalyan Kültür Merkezi ve Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi işbirliği ile düzenlenen Luchino Visconti Retrospektiği kapsamında Bellissima film gösterimi ve ardından Murathan Mungan ile söyleşi gerçekleştirildi

27 Haziran 2023 - 12:28

İstanbul İtalyan Kültür Merkezi ve Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi işbirliği ile Luchino Visconti'nin sineması sanatseverlerle buluştu. Türkiye'nin gelmiş geçmiş en eksiksiz retrospektifi, 13 filmin tamamı orijinal dilinde ve Türkçe altyazılı olarak Sinematek salonunda 2 Mayıs'ta gösterime başladı.

Retrospektif kapsamında, 24 Haziran Cumartesi günü Bellissima filmnin gösterimi yapıldı. 1951 yılına ait İtalyan yapımı film, 114 dakika Türkçe altyazılı olarak gösterildi. Film gösteriminin ardından Şair ve Yazar Murathan Mungan ile Bellissima söyleşisi gerçekleşti.

“HER SEFERİNDE BİRAZ DAHA ETKİLENİYORUM”

Murathan Mungan filme ilgili şunları dile getirdi: “Siyah beyaz filmlerin ve fotoğrafların insanda uyandırdığı hakikilik duygusu, sanki renkli sinema ve renkli fotoğrafla beraber seyrelmiş gibi geliyor bana. Bu benim şahsi bir yanılsamam da olabilir, ya da birçoklarıyla paylaştığım bir özellik de olabilir. Ama ben siyah beyaz bir film seyrettiğim zaman her seferinde biraz daha etkilendiğim düşüncesindeyim. Bunun kişisel olarak nedenlerinden bir tanesi benim ve benim kuşağım insanlarının çocukluklarının siyah beyaz filmler dönemine denk gelmiş olması olabilir. Çünkü hepimizde çocukluk izleri daha derindir, daha duygusal bağlar kurarız. Muhtemelen benim kuşağımdan insanların seyrettiği siyah beyaz filmlerle kurduğu ilişkide bunun da payı olduğunu düşünüyorum. Ya da gerçekten de siyah beyazın insan doğası ve insan gözü üzerinde böyle bir etkisi de olmuş olabilir. Böyle bir güce sahip midir bilmiyorum ama Belissima vesileyle bunu paylaşmak istedim sizinle.”

BELLİSSİMA

Filmlerin ve film yıldızlarının büyük ilgi gördüğü; halkın çekilen filmlerin bir parçası olmak için can attığı, sinema endüstrisinin gücünün zirvesinde olduğu bir döneme ışık tutan Belissima, her ne kadar kuzguna yavrusu şahin görünür hikayesinden yola çıksa da merkezine İtalya’nın en görkemli film stüdyosu olan Cinecittâ’yı yerleştirerek sinema sektörünün acımasızlığına ve mekanikliğine dair eleştirel bir tavır sergiliyor. Visconti’nin İtalyan Yeni Gerçeklik akımından uzaklaşmaya başladığının sinyallerini verdiği Bellissima, İtalyan sinemasının dünyaya kazandırdığı en önemli oyunculardan biri olan Anna Mangani’nin fedakar anne rolündeki unutulmaz performansı ve Visconti’nin özenli rejisi ile yönetmenin filmografisindeki özel duraklardan birini temsil ediyor.

Yönetmen: Luchino Visconti

Senaryo: Cesare Zavattini (hikaye), Francesco Rosi, Suso Cecchi D’Amico, Luchino Visconti

Oyuncular: Anna Magnani, Walter Chiari, Tina Apicella


ARŞİV