Sinematek Sinema Evi'nin yeni programı başlıyor

Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi’nin 2 Mayıs’ta başlayacak yeni programı açıklandı. Sinematek 30 Haziran’a kadar “Sergey Parajanov ve Ötesi”, “Ustayla Buluşma: Asghar Farhadi, Harry Kumel”, “Sessiz Perşembe: Victor Sjöström” programlarına ev sahipliği yapacak. “KINO 2024: Alman Filmleri Türkiye’de” kapsamında yedi film 2-5 Mayıs tarihlerinde Sinematek’te izlenebilecek

26 Nisan 2024 - 10:02

Ünlü yönetmen Chantal Akerman’ın retrospektifini sinemaseverlerle buluşturan Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi’nin yeni programı duyuruldu. 2 Mayıs’ta başlayacak programa göre 30 Haziran’a kadar “Sergey Parajanov ve Ötesi”, “Ustayla Buluşma: Asghar Farhadi, Harry Kumel”, “KINO 2024: Alman Filmleri Türkiye’de”, “Sessiz Perşembe: Victor Sjöström” programlarına ev sahipliği yapacak

SERGEY PARAJANOV VE ÖTESİ

Kadıköy Belediyesi Sinematek Sinema Evi’nin 2 Mayıs’ta başlayacak ve temmuz ayına kadar sürecek yeni programı açıklandı. Sinematek Sinema Evi’nin ana programında 1990 yılında hayatını kaybeden ve sinema tarihinin önemli yönetmenleri tarafından övgü ile anılan Sergey Parajanov’un filmleri sinemaseverlerle buluşacak.  Sinema yazarı Abbas Bozkurt’un kaleme aldığı “Aşık, Büyücü, Terzi” metninde yönetmenin sinemasını ve sanat anlayışını şöyle anlatıyor: “Sergey Parajanov sinemasını düz yazıyla anlatmaya çalışmak haksızlık. Zihnimizin imgelerle dolu kısmında uzun süre ikamet eden pek çok iyi film gibi, düz yazının dizgesinden taşan, sözü sıyırıp geçen bir anlam alanı yaratıyor Parajanov filmleri. Nesneler, desenler, dokular, taş, toprak, yazılar, müzik, semboller tuhaf bir ahenk içinde, yaşayan bir tabloya dönüşüyor.”

“Sergey Parajanov ve Ötesi” programı kapsamında yönetmenin Narın Rengi (Sayat Nova), Pirosmani, Pirosmani Teması Üzerine Arabesk Çeşitlemeler, (Arabeskebi Pirosmanis temaze) A şık Garip (Ashug-Karibi), Suram Kalesi Destanı (Ambavi Suramis tsikhitsa) Unutulmuş Ataların Gölgeleri (Tini zabutykh predkiv) filmleri gösterilecek.

USTAYLA BULUŞMA

Sinematek Sinema Evi’nin yeni programı “Ustayla Buluşma” ile Asghar Farhadi, Harry Kumel’in filmleri sinemaseverleri bekliyor. Karakterlerini ahlaki çıkmazlar içinde bırakan yönetmen Yabancı Dilde En İyi Film dalında iki Oscar’ın yanı sıra, Altın Ayı ve Altın Küre gibi pek çok prestijli ödül kazandı. Farhadi’nin Elly Hakkın’da (Darbereye Elly), Satıcı (Forooshande) Bir Ayrılık (Jodaeiye Nader az Simin) Çarşamba Ateşi (Chaharshanbe-soori) filmleri Sinematek Sinema Evi’nde izlenebilecek.

Sinematek/Sinema Evi “Ustayla Buluşma” programı kapsamında Harry Kümel dünyasından dört filmlik bir kesit sunacak. Kümel’in Mösyö Hawarden (Monsieur Hawarden), Joachim Stiller’in Gelişi (De komst van Joachim Stiller), Malpertuis ve Kırmızı Dudaklar (Les lèvres rouges) filmleri izlenebilecek.

ALMAN FİLMLERİ SİNEMATEK’TE

Goethe-Institut'un German Films işbirliği ve Ernst Reuter İnisiyatifi (ERI) katkılarıyla düzenlediği Kino 2024: Alman Filmleri Türkiye'de bir kez daha son bir yıl içerisinde festivallerde dikkat çeken ve ödüller kazanan başarılı Alman yapımlarını sinemaseverlerin beğenisine sunuyor. Sinematek/Sinema Evi'nde gerçekleşecek gösterimlerde yedi film izleyiciyle buluşacak. KINO 2024 kapsamında izlenebilecek filmler şöyle: Her Şeyin Teorisi (Die Theorie von Allem), Teaches of Peaches, Yanmış Toprak (Verbrannte Erde), Baldiga: Özgür Kalp (Baldiga Entsichertes Herz), Shahid, Bahçe Kadansları (The Garden Cadences), Dirsek (Ellbogen).

SESSİZ PERŞEMBE

Sinematek/Sinema Evi’nin düzenli programlarından biri hâline gelen, canlı müzik eşliğinde sessiz film gösterimleri kapsamında bu defa hem İsveç hem de uluslararası sinema tarihinin en önemli yönetmenlerinden biri Victor Sjöström’ün Bir Adam Vardı (Terje Vigen), Hayalet Fayton (Körkarlen)filmleri gösterilecek. Kurukahveci Mehmet Efendi’nin desteği ve güncel müzik sahnesinin birbirinden yetenekli sanatçılarının katılımıyla gerçekleşen Sessiz Perşembe, sinemaseverlere unutamayacakları bir seyir deneyimi yaşatmaya devam ediyor.

Ayrıntılı bilgi ve program için buraya bakabilirsiniz. 

 


ARŞİV