Şimdi yarışma zamanı

Kültür sanat dünyasından 4 yarışma duyurusu şöyle…

29 Şubat 2024 - 10:22

- GENÇLİK EDEBİYATI ÖDÜLLERİ

22. Tudem Edebiyat Ödülleri için başvurular açılıyor. 2003 yılından bu yana çocuk ve gençlik edebiyatımıza çağdaş ve özgün eserler kazandırmak amacıyla düzenlenen Tudem Edebiyat Ödülleri'nin 22. yarışması, 8-12 yaş grubuna yönelik roman dalında gerçekleştirilecek. Türkçe edebiyattaki yazınsal üretimi artırmak ve bu alanda emek verenleri teşvik etmek hedefiyle tasarlanan yarışma, yazdıklarını yayımlatma imkânı arayanlar için de yeni kapılar aralıyor. 22. Tudem Edebiyat Ödülleri'nin seçici kurulu; çocuk ve gençlik yazınına yön veren eski ve yeni kuşak eğitimci yazarları bir araya getiriyor. 2024 seçici kurulu Dilek Yardımcı, Mehmet Atilla, Miyase Sertbarut, Sevtap Ayhan ve Sinan Yaşar'dan oluşuyor. Son katılım tarihi 1 Kasım 2024 olan 22. Tudem Edebiyat Ödülleri'nde dereceye giren isimlerin Mart 2025'te duyurulması öngörülüyor.  Yarışmada birinciye 25.000 TL, ikinciye 20.000 TL, üçüncüye 15.000 TL para ödülünün yanı sıra, İzmirli heykeltıraş Ozan Ünal tarafından tasarlanan ödül heykelleri verilecek.

- ZEYNEP CEMALİ ÖYKÜ YARIŞMASI

Gençleri öykü yazmayı teşvik etmeyi amaçlayan ve Günışığı Kitaplığı tarafından düzenlenen Zeynep Cemali Öykü Yarışması 2024 başvuruları sürüyor. 6, 7, 8. sınıfların katılabileceği yarışmanın bu seneki konusu “macera” olarak belirlendi. Zeynep Cemali’nin Çılgın Babam kitabından “Önümde uzun bir yol vardı” sözünün 2024 tema cümlesi olduğu yarışmanın jürisinde Doğu Yücel, İrem Uşar, Mehmet Erkurt, Sevin Okyay, Dr. Müren Beykan yer alıyor.Genç öykücülerin bir öykü ile katılabileceği yarışmaya son katılım tarihi 29 Mayıs 2024. Yarışma ile ilgili ayrıntılı bilgiye www. gunisigikitapligi.com adresinden ulaşılabilir.

- LEYLA GENCER ŞAN YARIŞMASI

 20. yüzyılın en önemli sopranolarından, tüm dünyanın “La Diva Turca” olarak tanıdığı Leyla Gencer’in onuruna gerçekleştirilen, Türkiye’nin uluslararası çaptaki tek şan yarışması Leyla Gencer Şan Yarışması için başvurular açıldı. Opera dünyasına kazandırdığı genç yeteneklerle uluslararası alanda önemli bir yer edinen Leyla Gencer Şan Yarışması, pandemi nedeniyle verdiği zorunlu aranın ardından 2024’te onuncu kez düzenlenecek. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Borusan Sanat ve La Scala Tiyatrosu Akademisi tarafından organize edilen yarışmannın başvuruları 3 Mayıs’a dek sürecek. Yarışmanın ön elemeleri, mayıs ayının ikinci yarısında Londra, Berlin, Milano ve Napoli’nin ardından; haziran ayının ilk yarısında Tiflis ve İstanbul’da gerçekleştirilecek. Ön eleme sonuçları 1 Temmuz’da açıklanacak. Final serisi ise 22-27 Eylül tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek.18-32 yaş arası tüm ses gruplarından şancılara açık olan yarışmada birinci olan yarışmacı € 7.500, ikinci olan yarışmacı € 4.000 ve üçüncü olan yarışmacı ise € 2.500 ile ödüllendirilecek. € 1.500 değerindeki Leyla Gencer Halk Ödülü’nün sahibi ise finalde dinleyicilerin oylarıyla belirlenecek. La Scala Tiyatrosu Akademisi’nden üç aylık eğitim bursu ödülü, La Scala Tiyatrosu Akademisi Özel Ödülü ile sahibini bulacak. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Özel Ödülü verilecek olan yarışmacı, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde bir konser vermeye hak kazanacak. İngiliz Kraliyet Operası Jette Parker Genç Sanatçılar Programı Özel Ödülü’nün sahibi olacak finalist İngiliz Kraliyet Operası’nda bir hafta boyunca en az beş eğitim seansı almaya hak kazanacak. Deutsche Oper Berlin ve Tiflis Devlet Opera ve Balesi’nin Özel Ödülleri ile de birer finalist bu operaların bir yapımında rol alacak.

- KADINLARIN KADRAJINDAN

Anadolu Hayat Emeklilik’in her sene geleneksel olarak düzenlediği Türkiye’nin kadınlara özel tek fotoğraf yarışması Kadın Gözüyle Hayattan Kareler fotoğraf yarışmasının 2024 yılı başvuruları sürüyor. 18 yaş ve üzeri kadın fotoğrafçıların katılabildiği yarışmanın başvuruları 11 Mart tarihine kadar devam ederken, sonuçları ise 15 Nisan tarihinde açıklanacak. Bu sene 18.  düzenlenen yarışmaya katılmak isteyen 18 yaş ve üzeri kadın fotoğrafçılar, başvurularını Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) internet sitesi üzerinden gerçekleştiriliyor. “Hayata Dair” temasıyla fotoğraflarını paylaşacak kadın fotoğrafçılar, en fazla 4 adet dijital renkli fotoğrafla başvuruda bulunabiliyor. Bu yılki seçici kurulda; Arel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güler Ertan, fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Nihal Kafalı, fotoğraf sanatçısı Ali Rıza Akalın ve Anadolu Hayat Emeklilik Kurumsal İletişim Müdürü Tuğba Öcal yer alıyor. Türkiye’nin en uzun soluklu ve en çok ilgi gören fotoğraf yarışmalarından biri olan Kadın Gözüyle Hayattan Kareler’e, 2007’den bu yana yaklaşık 27 bini aşkın kadın fotoğrafçı 102 binin üzerinde eseriyle katıldı.


 


ARŞİV