Sergilerdeki İstanbul...

İstanbul’u odağına alan sergilerden bir seçme…

09 Ocak 2024 - 13:43
  • İstanbul'un yeni disiplinler arası sergi mekanı Meşher, "Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar" sergisine ev sahipliği yapıyor. 26 Mayıs'a kadar süren sergide, İstanbul'un 15. yüzyıldan 20. yüzyılın başlarına kadar olan dönemine dair nadir kitaplar, yağlıboya tablolar, fotoğraflar ve belgelerden oluşan Ömer Koç Koleksiyonu'ndan 100'den fazla eser sergileniyor.
  • Küratörlüğünü Çiğdem Kafescioğlu, K. Mehmet Kentel ve M. Baha Tanman’ın üstlendiği “Tam Yerinden: İstanbul’a Panoramik Bakışın Tarihi” başlıklı sergi Pera Müzesi’nde 25 Şubat’a dek açık.  Panoramik resimler ve fotoğraflar üzerinden İstanbul tasvirlerine yeni bir bakış açısı getirmeyi amaçlayan sergide yüzlerce yıl boyunca görüntülerin farklı izleyici kitleleri arasında dolaşırken algılanma şekilleri sorgulanıyor. Barker, Gudenus, Schranz, Melling, Dunn, Robertson gibi İstanbul’a panoramik bakan sanatçıların eserlerinin bir araya geldiği sergide daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış bir ondokuzuncu yüzyıl panoraması da ilk kez gün yüzüne çıkıyor.

  • Muratcan Sabuncu kuruculuğunda, Sultanbeyli’de açılan, kâr amacı gütmeyen sanat ve etkileşim alanı YUNT, Emre Zeytinoğlu küratörlüğündeki ilk sergisi “Şehir Nerede?” ile kapılarını açtı. 4 Şubat’a dek açık kalacak sergi, İstanbul’a nostaljik yaklaşımların ya da geleceğe ait iyileştirici düşüncelerin dışında, şehrin bugünkü gerçeğine odaklanıyor. Sergide yer alan sanatçılar M. Cevahir Akbaş, Setenay Alpsoy, Sercan Apaydın, Can Aytekin, Antonio Cosentino, Mustafa Duymaz, Ahmet Elhan, Murat Germen, Sinan Logie, Mustafa Pancar ve Rüçhan Şahinoğlu, yapıtları ile ziyaretçiyi yeni bir “İstanbul gerçeği”ni düşünmeye davet ediyor.

 ÇEVRİMİÇİ SERGİ

“Aziz İstanbul” sergisi, Galata Rum Okulu’nun web sayfasında online olarak ziyarete açık.  Dr. Fani-Maria Tsigakou ve Hülya Bilgi’nin küratörlüğünde düzenlenen sergide, Athanasios ve Marina Martinos Vakfı (AMMF) koleksiyonlarından İstanbul konulu resimler ile Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi koleksiyonlarındaki kilise eşyasından bir seçki sunuluyor. Sergide, AMMF koleksiyonlarından 18. ve 19. yüzyıldan Avrupalı ressamların İstanbul’u resmettiği yağlıboya ve suluboya tablolar ile Sadberk Hanım Müzesi koleksiyonunda yer alan, aynı dönemde İstanbul’daki atölyelerde kiliseler için imal edilen gümüş ve sedef eserler sunuluyor. Avrupalı sanatçıların eserleri 18. ve 19. yüzyılların görkemli İstanbul’unun büyüleyici bir panoramasına hayat verirken, aynı dönemde şehirdeki kiliseler için üretilen eserler de şehrin kozmopolit karakterini yansıtıyor.  AMMF koleksiyonlarından sergide yer alan 34 eser arasında Amadeo Preziosi, Joseph Schranz, Michel-François Préault, Clara Barthold Mayer, Louis Lottier, Anton Ignaz Melling, Louis-François Cassas, Thomas Allom, Alfred-Marie-Joseph de Courville, Antoine-Laurent Castellan, Konstantin Kapıdağlı gibi ressamların çalışmaları var. Sergide sunulan eserlerin çoğu, 19. yüzyılın başından son çeyreğine kadar İstanbul’da yaşamış sanatçılar tarafından üretildi. Ayrıca 17. yüzyıldan iki adet çok nadir panorama, 18. yüzyıldan iki yağlıboya panorama ve 19. yüzyılın ortalarına doğru yapılmış çizimlere dayanan üç taşbaskı panoramaya yer veriliyor.

 


ARŞİV