Şehrin 22 yıllık tiyatro projesi: BMKM Tiyatro Evi

Barış Manço Kültür Merkezi’nde 22 yıldır devam eden “BMKM Tiyatro Evi” projesi sayesinde yüzlerce genç tiyatro eğitimi aldı ve sahneye çıktı

23 Mayıs 2024 - 21:13

Tiyatrodan konserlere, söyleşilerden sergilere, atölyelerden, panellere değişik alanlarda üretimlerle kültür-sanat alanında İstanbul’da önemli bir adres  olan Barış Manço Kültür Merkezi aynı zamanda amatör bir tiyatro okulu.  “BMKM Tiyatro Evi” projesi ile 22 yıldır gençlere tiyatro eğitimi veriliyor. 

BMKM Tiyatro Evi Projesi ile tiyatro tutkunu gençler, sanatın büyülü dünyasına adım atıyor. BMKM'nin Halkla İlişkiler Sorumlusu ve aynı zamanda bir tiyatro yönetmeni olan Enver Yılmaz, projenin hikâyesinin 2000 yılında, Marmara Üniversitesi Tiyatrom Kulübü’nün çalışması ile başladığını söylüyor. Tiyatrom Kulübü'nün öncülüğünde başlayan proje zaman içinde Kadıköy Belediyesi'nin katkılarıyla gelişimini sürdürmüş. Barış Manço Kültür Merkezi’nde 2007 yılında çalışmalarına devam eden ekip, farklı isim ve farklı katılımcılarla  çalışmalarını bugünlere taşıdı. 

“ÇOK GÜZEL BİR İKİLİ OLDUK”

15 yıldır, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Nebahat Taçalan ile beraber çalıştıklarını dile getiren Yılmaz, “Çok güzel bir ikili olduk. Ben yönetmen eğitmen tarafındayım, Nebahat Hoca okuyan araştıran öğretmen kimliğiyle bir dramaturg. Onunla görev aldığı; Kadıköy Mehmed Bayazıd, Kadıköy İstanbul Anadolu ve Kadıköy Göztepe Meslek Teknik Anadolu Lisesi’nde  Tiyatro Kulübü öğrencileriyle çalıştık” diyor. Yılmaz, ayrıca Barış Manço Kültür Merkezi’nin tüm çalışanları ve İdari Sorumlusu Kadriye Zihni Erdem’in tiyatrolarını her zaman desteklediğinin altını çiziyor. 

400 KİŞİ İLE 56 TİYATRO OYUNU

2002 yılından beri Kadıköy Belediyesi çatısı altında 400’e yakın üyeyle 56 tiyatro oyunu çıkardığını söyleyen Yılmaz, “Bu sene 44 kişiyle çalışıyoruz, üç oyun çıkardık. Süreç çok önemli, liseyi ve üniversiteyi buradayken bitirip, çalışma hayatına geçince halen devam eden arkadaşlarımız var. Bu nedenle tiyatromuz karma bir gruptan oluşuyor” şeklinde konuşuyor. Tiyatro gruplarındaki en küçük üyenin 14 yaşında lise 1’inci sınıf öğrencisi, yaşça en büyük üyenin ise 57 yaşında olduğunu ifade eden Yılmaz, “Oyunlarımızı da karma yapıyoruz, oyuncularımız birbirlerinden de öğreniyor. Gruptaki bütün arkadaşlarımız uzun zamandır buradalar, kurduğumuz sosyal ilişkilerimiz uzun soluklu. En eskimiz 17 yıldır, en yenimiz ise 2 yıldır burada. Gelen kopmuyor, gerekirse hayat şartlarından dolayı ara veriyor” diyor. 

BMKM Tiyatro Evi’nden konservatuara girip Şehir Tiyatroları’nda oyuncu olan, dekor tasarımı okuyan kişilerin olduğunun altını çizen Yılmaz, başka sektörleri tercih edip, hâlâ tiyatro içinde olan üyelerinin de olduğunu söylüyor. Yılmaz, “Sanatla iş hayatlarına ışık tutan, psikoloğundan esnafına kadar çok geniş bir yelpazede çeşitli mesleklere sahip öğrencimiz var” diyor. 

“BURANIN BİR RUHU VE DOKUSU VAR”

BMKM tiyatro çalışmasının, yarı açık yarı kapalı bir çalışma olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Çünkü buranın bir ruhu ve dokusu var. Biz seçici olmak zorundayız. Bu dokuyu ve ruhu bozmamamız gerekiyor” diyor. Tiyatro Evi’ne katılmak isteyenlerle önce kültür merkezinde tanıştıklarını ve tiyatro ruhunu görünce çalışmalarına aldıklarını söyleyen Yılmaz, ‘Neden tiyatro, beklentilerin neler, burası senin için uygun mu’ gibi sorular soruyoruz” şeklinde konuşuyor. Çalışmaların ücretsiz olduğunu ve Kadıköy ikametinin zorunlu olmadığını vurgulayan Yılmaz, “Türkiye’nin her yerine açığız, bir ara bize Gaziantep’ten bir grup hevesle geldi. İnsanları bilgimiz dahilinde, en doğru şekilde yönlendirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

“HAYATIM BAMBAŞKA BİR YERE TAŞINDI”

Tiyatro çalışmaları sadece sanatsal bir faaliyet olarak değil, aynı zamanda katılımcıların kişisel gelişimine de önemli katkılar sağlıyor. Tiyatro sahnesinde yer alarak özgüvenlerini artıran gençlerin yaşamlarında olumlu değişimlerin yaşandığına şahit olunuyor. Bunlardan biri de Furkan Ayvacık. Kadıköy Göztepe Meslek Teknik Anadolu Lisesi 10’uncu sınıf öğrencisi Furkan Ayvacık, “İki sene öncesine kadar Açık Lise öğrencisiydim. Okumayı düşünmüyordum, sınavlara da girmiyordum. Amcam burada güvenlik görevlisiydi, bu sayede Enver Hoca ile tanıştım. Bana ‘gel bu sene tiyatroda oyna’ dedi. Bu vesileyle Kafkasya Tebeşir Dairesi adlı oyunda Ozan’ın yaveri rolünü oynadım. Böylece hayatım bambaşka bir yere taşındı. Okul hayatına döndüm, eski kötü çevremden uzaklaştım, yeni ablalarım, abilerim ve arkadaşlarım oldu. Tiyatro ile hayatım güzelleşti. Sadece benim üzerimden değil, aile hayatımda da birçok değişiklik oldu” dedi.

“ÜSTESİNDEN GELEMEM DEMEYİN”

15 yıl önce, Kadıköy Mehmed Bayazıd Lisesi’nde öğrenciyken Tiyatro Evi’nde çalışmalara başlayan ve bugün de çalışmalarına devam eden Hande Uz, tiyatro macerasını şöyle anlattı: “Yetişkin tiyatrosu, çocuk tiyatrosu olarak yurtdışı ve Türkiye’nin birçok sahnelerinde yer aldım. Tiyatro, hayatıma pozitif yön olarak dokunmaya devam ediyor. Hayata bakış açımı, insanlarla iletişimimi güçlendirdi. En önemlisi özgüven eksikliğimi yenmeme sebep oldu. Tiyatronun öncülüğünde dizi, sinema, reklam, sosyal gönüllülük projelerinde ve klip çekimlerinde yer aldım. Netflix’in Yaratılan dizisinde Fadime karakterine hayat verdim. Ayrıca global şirkette sosyal aktiviteler uzmanı olarak çalışıyorum. Siz siz olun ben bunun üstesinden gelemem demeyin. Çabalayın ve olacakları görün. Kaybedeceğiniz bir şey olmaz. Aksine kazanırsınız.”

 

ARŞİV