Şarkılar Şengal için söylenecek

IŞİD’den kaçan Ezidiler, dağlarda ve sığındıkları ülkelerde zor zamanlar yaşarken, yardım kampanyaları da çoğalıyor. Mülteci Ezidiler için Kadıköy’de iki konser var!

28 Ağustos 2014 - 15:33

Semra ÇELEBİ
Radikal Müslüman örgüt Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)’in Şengal, Rojava ve Musul’da gerçekleştirdiği katliamlar nedeniyle binlerce Ezidi topraklarını terk etmek zorunda kaldı. Pek çoğu aç susuz Şengal dağlarına sığındı, kaçabilenler Türkiye gibi sınır ülkelere geldi. Ancak sadece topraklarını değil tüm yaşamlarını bırakıp kaçan Ezidiler’in yeniden hayata tutunabilmesi için yardıma ihtiyacı var. Bu nedenle de birçok kitle örgütü, sendika ve siyasi parti yardıkampanyaları düzenliyor.

ŞENGAL İLE DAYANIŞMA GECESİ
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadıköy Gençlik Meclisi, 30 Ağustos Cumartesi akşamı Yoğurtçu Parkı’nda Şengal İçin Dayanışma Etkinliği yapacak. “Haydi, sen de Şengal için el uzat” çağrısıyla yapılacak etkinliğe HDP milletvekilleri Sebahat Tuncel ile Levent Tüzel de katılacak. Konserde Yasemin Göksu, Emeğe Ezgi, Masalın Aslı, Siya Şeve ve Vedat Demir şarkılarını Ezidilere destek için söyleyecek. Davetiye alarak destek olunabilecek etkinlik, saat 18.00’de başlıyor.
  
BİR KONSER DE BOSTANCI’DA
Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) de 14 Eylül Pazar günü Bostancı Gösteri Merkezi’nde büyük bir etkinlik düzenliyor. Bütün geliri Şengal’deki katliamdan kurtulan halklara bağışlanacak gecenin
programında; MKM müzik topluluğu Şahiya Stranan, Abdal Haluk Tolga İlhan, Ahmet Aslan, Ayşenur Kolivar, Erdogan Emir, Erol Berxwedan, Ferhat Tunç, Gülbahar Kavcu, Hasan Ali, İlkay Akkaya, Metin Kahraman, Mezopotamya Dans, Nesimi Aday, Pınar Aydınlar, Rugeş Kırıcı, Serhat
Çarnewa, Servet Kocakaya, Sezai Sarıoglu, Vardiya, Yaşar Kurt ve Yusuf Roman yer alıyor. Saat 17.00’de başlayacak konserin biletleri, Bostancı Gösteri Merkezi gişesinden alınabilir.

Türkiye'ye Sığınıyorlar
Türkiye'ye gelen Ezidiler'in sayısının 4 bini geçtiği belirtiliyor. Ancak veriler resmi değil, çünkü pasaportu olmayanlar Türkiye sınırını kaçak olarak geçiyorlar.
Ezidiler, IŞİD'in katliamından kaçmak, yaşamak için bilmedikleri ülkelere sığınıyorlar. Sınır komşusu olan Türkiye de bunlardan biri. Pasaportu olanlar Habur Sınır Kapısı'ndan giriyor, pasaportsuz olanlar sınırı kaçak olarak geçiyor.
Türkiye’ye sığınan Ezidiler için çadırlar kuruluyor. Şırnak’ın Silopi ve Cizre ilçesinde kurulan çadırda şu an itibariyle 650 Ezidi yaşıyor. Silopi Belediyesi de 28 dönümlük belediyeye ait araziye Ezidiler’in daha rahat yaşayabileceği, içinde tuvaletler ve banyolar olan, mevsim şartlarına da uygun bir çadır kent kuracak.
Silopi Belediyesi, gelen yardımların bir kısmını, Zaho’da ve Uludere sınırında kalmış olan Ezidiler’e gönderiyor. 

ARŞİV