Sanatın deneysel hali!

9 Eylül'de başlayacak ‘LET'STANBUL 2011 Deneysel Sanat Festivali’, İstanbul'u 1 hafta boyunca deneysel sanata doyuracak. Resimden müziğe, sinemadan moda çekimine dek onlarca etkinliğin sıradışı yöntemlerle sunulacağı festivalin Anadolu yakasındaki adresleri ise Caddebostan ve Haydarpaşa Garı...

07 Eylül 2011 - 09:30

2010 yılında yürütülen Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında düzenlenen LET’STANBUL 2010 Kültürel Etkileşim Programı’yla dünya gençlerini biraraya getiren Yaratıcı Fikirler Enstitüsü, bu yıl İstanbul’u deneysel sanatlarla tanıştırmaya hazırlanıyor. 9-15 Eylül 2011 tarihleri arasında Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek olan “LET’STANBUL 2011 Deneysel Sanat Festivali” ile üniversite birinci sınıf öğrencisi genç organizatörler, aşık oldukları İstanbul’u uluslararası sanat alanında markalaştırmak için çeşitli etkinlikler düzenleyerek sanatı herkes için erişilebilir bir anlatım haline getirmeyi amaçlıyor.
Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi İletişim Tasarımı bölümünün desteğiyle gerçekleştirilecek LET’STANBUL 2011 kapsamında, 1 hafta süreyle dünyanın dört bir yanından gelen farklı disiplinlerden tamamı reklamcı, fotoğrafçı, müzisyen, tasarımcı ve tiyatrocu 15 kişilik yaratıcı ekip İstanbul için hazırladıkları yüksek görünürlüklü projelerini hayata geçirecekler. 12 farklı deneysel sanat uygulaması ve bunları izleyen yan etkinliklerden oluşan festivalin hedefi, sanatın sınırlarını sanat için ayrılmış alanların ötesinde gündelik kamusal alanlara taşıyarak varolan sanat algısına yeni tanımlar getirmek.

İLYAS VE ASYA'LAR CADDEBOSTAN'A...

Festival kapsamında gerçekleştirilecek olan ilginç etkinliklerden bazıları şöyle;

-Selvi Boylum Al Yazmalım: Türk sinema tarihinin en iyi filmlerinden biri, teknik olarak iyileştirilmiş kopyası ile Caddebostan'da kurulacak açık hava sinemasında yeniden seyircisiyle buluşuyor. 13 Eylül 2011 günü gerçekleştirilecek gösterim halka açık ve ücretsiz tek ve en önemli şart filmin karakterleri İlyas (Kadir İnanır) ve Asya (Türkan Şoray) kostümleri giymek!

-Kollektif Beyin Fırtınası, Reklamcılık Okulu: Viral dolaşıma olanak sağlayan yüksek görünürlüklü gerilla etkinlikleriyle deneysel bir reklamcılık projesi olma özelliği de taşıyan LET’STANBUL 2011, etkinlik takviminin son gününde “fırtına”lar estirecek. Dünyanın dört bir yanından sanat ve reklam kökenli yaratıcı beyinler, İstanbul’un marka değerini yükseltecek yaratıcı ve uygulanabilir fikirler ortaya koymak için kollektif bir beyin fırtınası gerçekleştirecek. Etkinlik, ünlü reklamcılar eşliğinde gerçekleştirilecek atölye çalışması ile devam edecek. Haydarpaşa Garı’nın büyüleyici atmosferinde, dünya markalarının İstanbul’da çekilen reklamlarından bir seleksiyon gösterilecek ve LET’STANBUL 2011 Deneysel Sanat Festivali için bir reklam çekimi yapılacak. Etkinlik sonunda ortaya çıkan fikirler, festival sonrasında bir sonuç bildirgesi ile birlikte kamuoyuna duyurulacak. Reklamcılık okulu etkinliği, şehre katma değer sağlayacak fikri olan herkese açık ve ücretsiz.

-Tipografik Şiir Enstalasyonu: Nazım Hikmet'in “Yaşamaya Dair” şiiri canlanıyor, sokaklara iniyor. Bir şiir dinletisi bir anda devasa strafor harflere dönüşüyor, üç boyutlu, taşınabilir bir sanat ürünü haline geliyor. “Disiplinlerarası Sanat Yürüyüşü” esnasında Galata Kuledibi'nde gerçekleştirilecek bu tipografik enstalasyon, gençlere şiir okuma alışkanlığını kazandırmayı amaçlıyor. Etkinlik, Nâzım Hikmet'in en sevilen şiirlerinin okunduğu ve ney ile icra edildiği bir dinleti ve müzikal performanslar ile devam ediyor.

-Gerçek Zamanlı Hikâye Gösterimi: Şehrin yüksek görünürlüklü alanlarından birinde yapılacak projeksiyon gösterimi bir hikaye ile başlayacak. Dizüstü bilgisayarları ile meydanda toplanacak kalabalığı görebilecekleri bir yerde gizlenen uzman yazarlar, projeksiyon gösterimini izleyen rastgele izleyicileri hikayenin bir parçası yapacaklar. İzleyiciler, hikâyenin bir parçası olduğunu fark ettiğinde ise ortaya oldukça eğlenceli görüntüler çıkacak. Bu sayede hem deneysel sanatın etkileşime verdiği önem vurgulanacak hem de izleyenler sıradışı ve keyifli anlar yaşayacak.

-Balat'ta Moda Fotoğraf Çekimi: Armani'nin sevilen modelleri, şehrin ünlü modacılarının kreasyonlarını sergilemek üzere İstanbul'a geliyor! Tarihi Balat semti, 12 Eylül 2011 günü ansızın bir platoya dönüşüyor ve semt insanı kendini bambaşka bir dünyanın içinde buluyor. Bu eğlenceli moda fotoğrafı çekimi ile sokaktan o an geçmekte olan Balatlılar, Armani’nin sevilen modelleri ile birlikte ünlü modacıların kreasyonlarını sergileyecek, şehrin en seçkin moda dergilerinde yer alma fırsatı bulacak.

-iPad, iPhone Resitali: İstanbul'un tablet bilgisayar üzerinden gerçekleşecek ilk resitalinde tek enstrüman bir iPad. Bu resital, seçkin bir konser salonunda değil, Gebze-Haydarpaşa hattında çalışan banliyö treninin bir vagonunda gerçekleşecek. İstek parça da kabul ediliyor!

-Ellen Cherry: Emmy ödüllerine aday gösterilmiş, Amerikalı gezgin sanatçı Ellen Cherry İstanbul'a geliyor! Ellen hem tarih kokan şarkılarını sokaklarda İstanbullular için söyleyecek hem de dünyanın en ilham verici şehri İstanbul için şarkılar besteleyecek.

-Ses Alanı Atölye Çalışması: Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Nina Ergin’in aynı isimli makalesinden yola çıkılarak hazırlanan etkinlik ile İstanbul'u İstanbul yapan sesler kayıt altına alınacak. Şehrin akustik ekolojisinden elde edilen bu sesler daha sonra dijital ortamda işlenerek İstanbul’un ses haritası ortaya çıkarılacak ve şehrin sesleri bir nevi envanter altına alınmış olacak.

-Flashmob Gerilla Müzikal: 12 ve 13 Eylül günü İstanbul'un işlek garlarından birinde ve bir vapurda Bahçeşehir Üniversitesi ve Kadir Has Üniversitesi'nin tiyatro kulüpleri birdenbire patlak veren müzikaller gerçekleştirecek. Tebdil-i kıyafet vapurda ve meydanlarda bulunan onlarca kişi, daha önceden çalışılmış bir koreografiyi ansızın sergilemeye başlayacak. Vapurda yolculuk eden ve meydandan o an geçmekte olan rastgele insanlar kendilerini bir anda bir müzikalin ortasında bulacaklar, etrafta konumlandırılan gizli kameralar ise o anda tüm olan biteni kaydediyor olacak.

-Disiplinlerarası Sanat Yürüyüşü: LET’STANBUL 2011 sanatçılar ile sanatseverler arasındaki iletişimi, tek yönlü ve alıcıyı pasifize eden panel ve konferanslar yerine etkileşime olanak sağlayan, dinamik etkinliklerle sağlamaktan yana. Bu kapsamda gerçekleşen heyecan verici etkinliklerden biri disiplinlerarası sanat yürüyüşü. 14 Eylül 2011 günü İstanbul Modern'in balkonundan görülebilecek eşsiz İstanbul manzarası ile başlayacak ve Tophane-Pera-Galata rotasını izleyecek LET’STANBUL 2011 ekibi ve sanatseverler; semtteki kahvehane ve galerileri selamlayacak, önceden belirlenen çeşitli sokak ve caddelerde fotoğraf setleri kurarak çekimler gerçekleştirilecek. Etkinlik, Boğaziçi Caz Korosu'nun akapella konseriyle renklenecek. Etkinlik, Galata Saint Pierre Han'da sona erecek.

www.yaraticifikirlerenstitusu.com


Gökçe UYGUN


ARŞİV