Sanatın ABC'si öğretiliyor

Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi’ne atılan küçük adımlar büyüyor

27 Mart 2015 - 11:07

Mustafa SÜRMELİ
Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi, çocukların sanata açılan kapısı oldu. Kurulduğu günden bu yana binlerce öğrenciye kucak açan Çocuk Sanat Merkezi’nde müzikten, dansa, dramadan, resme kadar sanatın farklı alanlarında çocuklar ücretsiz eğitim görüyor.

2007 Kasım ayında Kadıköy’deki 5 farklı kültür merkezinde, piyano, gitar, keman, bağlama ve vurmalı çalgılarda başlatılan ücretsiz müzik eğitimi seferberliğiyle temelleri atılan Çocuk Sanat Merkezi, sanatı çocukların yaşamının bir parçası haline getirmeyi hedefliyor. 2008 Aralık ayında Göztepe’deki yeni binasına taşınan merkez, 2009 Ekim ayı itibari ile dans, bale, drama ve resim dallarını da bünyesine kattı.

BİNLERCE ÖĞRENCİSİ VAR
Konusunda uzman 27 öğretmen; bin 500’ü Müzik Bölümünde, 2 bini Dans, Drama ve Resim bölümlerinde olmak üzere bu yıl 4 - 14 yaşları arasında toplam 3 bin 580 öğrenciye eğitim veriyor. Merkez, üç yıl önce başlattığı 4-5 yaş grubu için “Erken Yaş Müzik Eğitimi” ve “Ritmik Oyun Grubu” çalışmalarına bu yıl “Anne-Çocuk” çalışmasını ekledi. Ayrıca vurmalı çalgılarla müzik terapi ve bale çalışmaları sayesinde zihinsel engelli çocuklara yönelik çalışmalar yapılıyor. Çocuk Esirgeme Kurumu’ndaki öğrenciler de unutulmuyor ve çalışmalara katılımları sağlanıyor. Kadıköy Belediyesi Etüt Merkezi öğrencileri de merkezin çeşitli bölümlerinden yararlanıyor.

BAŞARILI ORKESTRALAR ÇIKTI
İlk konserini 2009 yılı dönem sonu etkinliğinde gerçekleştiren Kadıköy Belediyesi Çocuk ve Gençlik Keman Orkestrası, Çocuk Korosu, Gitar Orkestrası ve Bağlama Orkestrası çalışmalarını sürdürüyor. Her yıl Ocak ayının ilk Pazar günü Süreyya Opera’sında verilen “Yeni Yıl konseri” sezonun ilk büyük etkinliği.
“Çocuk Sanat Merkezi (ÇSM) Pop Orkestrası” da daha ilk yıllarında Yüksek Sadakat gibi önemli toplulukların konserlerinde ön grup olarak sahne alarak başarılı konserlere imza attı. Geçtiğimiz yıl kurulan orkestra, üniversite gençliğine 2014 yılı üniversite sınavı öncesi CKM Büyük Salon’da kısa bir konser verdi.
Çocuk ve Gençlik Keman Orkestrası’nın üyesi olup, bulunduğu orkestrayı başarıyla temsil eden bir grup öğrenciye, Caddebostan Kültür Merkezi B Salonunda 30 Mart Pazartesi günü saat 18.00’de Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu teşekkür belgesi verecek.

İLK KEZ YAZ OKULU
Müzik ve Dans bölümünde 2 yıl eğitim alan öğrenciler Mayıs ayında sertifika alarak mezun oluyor. Drama, Resim, Ritmik oyun grubu ve Erken Yaş Müzik eğitimi bölümleri 1 yıl sürerken, öğrenciler yıl içerisinde resim sergileri ile çalışmalarını sunma imkânı buluyorlar.
Her yıl Haziran ayının ikinci haftasında öğrenciler Caddebostan Kültür Merkez’inde düzenlenen geleneksel yılsonu etkinliğiyle dönemi kapatıyor.  
Çocuk Sanat Merkezi Ağustos ayında ilk kez yaz okulu düzenleyecek. Merkez; müziğin yanı sıra farklı çalışmaları da programına katacak.
2015-2016 Eğitim yılı için yeni öğrenci kayıtlarını Eylül ayında belirlenen tarihlerde yapacak olan Çocuk Sanat Merkezi, Haziran ayı itibari ile bu konudaki duyurusunu yapacak.
 
ÇSM’DE BÜYÜYEN ÇOCUKLAR ANLATIYOR
Çocuk Sanat Merkezi’nin en çok dikkat çeken grubu Keman Orkestrası’nın başarılı öğrencileri duygu ve düşüncelerini gazetemize anlattı:
 
“İKİNCİ EVİM OLDU”
*Kayra Simur
“15 yaşındayım. Öğrenciyim ve derslerim güzel gidiyor. 6 yaşında Çocuk Sanat Merkezi’ne başladım ve devam ediyorum. Çocuk Sanat Merkezi Keman Orkestrası’nda keman çalıyorum. Orası benim ikinci evim gibi. Okul dışında sürekli zamanım orada geçiyor. Çok güzel bir çalışma ortamı var. Kendimizi geliştirmemiz için imkânlar mevcut. 7 yılda çok arkadaş edindim, kardeş gibi olduk. Çocuk Sanat Merkezi gelişmemde etkili oldu. Yılda 2-3 kez konsere çıktığımız için özgüvenimiz artıyor. Çocuk Sanat Merkezi’ne girmek isteyen arkadaşlarım var. Ayrıca “Gümüş” dizisinde usta sanatçılarla rol aldım. Onlardan çok şey öğrendim, özgüvenim gelişti. Küçükken endüstriyel tasarım alanında çalışmak istiyordum. Yaşıtlarıma mutlaka bir müzik enstrümanı öğrenmelerini tavsiye ederim. Hayatta müzik olmalı. Çocuk Sanat Merkezi hayallerimizi bu anlamda gerçekleştirmeye ortamı sağlıyor. Gençlik Sanat Merkezi’ni sabırsızlıkla bekliyorum.”
 
“ŞARKILAR KEMANIMDA”
*Melisa Akbulut
“9 yaşımda Çocuk Sanat Merkezi’ne başlamamla hayatımda bambaşka bir sayfa açıldı. Bir sene boyunca öğretmenlerimiz bize sabırla ritmi, nota okumayı öğretti. 10 yaşımda kemana başladım ve ilk zamanlarımda kemandan çıkarttığım kapı gıcırtısına benzeyen seslerin yerini öğretmenlerim sayesinde güzel sesler aldı. Her yılsonu emeğimizi sergileme fırsatı sunularak, azmimizi arttırdı öğretmenlerimiz. Eskiden mırıldandığım şarkıları kendim çalabiliyorum. Melodilerimi kendim oluşturduğumda, üzüldüğümde ya da mutlu olduğumda kemanıma sarılıp parçalar çaldıkça şanslı biri olduğumu fark ettim. Şuanda 18 yaşımdayım ve müziksiz bir hayat düşünemiyorum. Bana farklı bakış açıları kazandırdığı için, gereken tüm imkânları bana sunduğu için en önemlisi beni müzikle tanıştırdığı için;  ”Çocuk Sanat Merkezi” iyi ki varsın. Bu kurumun varlığı sayesinde çocuklar hayattan farklı tatlar alabilecek. Bu kurumu kuran Kadıköy Belediyesi’ne sonsuz teşekkürler. İyi ki Kadıköylüyüm”
 
“KOCAMAN AİLEM OLDU”
*Duygu Gülal
“Keman öğrenmeyi çok istiyordum. Çocuk Sanat Merkezi’ne 7-8 yaşlarında başladım. Ücretsiz olarak kursa gittim ve keman öğrendim. Hayalim gerçek oldu. 2 sene sonra mezun oldum. Hocalarım beni Çocuk Sanat Merkezi’nin orkestrasına aldı. Şu an 16 yaşındayım. Geriye dönüp baktığımda müzikle büyüdüğümü anladım. Benim ve benim gibi çocuklara verilen bu şansın hayatımı nasıl iyi bir şekilde değiştirdiğini gördüm. 7-8 yaşında bir kız çocuğu için “müzik” kelimesi bu kadar uzakken Kadıköy Belediyesi sayesinde müziğin yanında artık kocaman bir aileye de sahip oldum. Benim için başta sadece kurs olan bu proje sayesinde müziği, sevgiyi ve aile sıcaklığındaki hocalarımı tanıdım. Demek ki bir kurstan daha fazlasıymış. Bu fırsatı sağladıkları için Kadıköy Belediyesi’ne çok teşekkür ederim'


ARŞİV