Reklam panoları farklı hikayeler anlatıyor

Billboard İstanbul 2020 Festivali ile birlikte İstanbul’un farklı semtlerinde yer alan reklam panoları sergi alanına dönüştürüldü. 115 kadın sanatçının fotoğrafları kamusal mekanlarda izleyiciyle buluşuyor

10 Ekim 2020 - 10:55

Billboard İstanbul 2020, Türkiye, Fas ve İskandinav ülkelerinden ve Kopenhag’daki Danimarka Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi ile İstanbul’da Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden 115 kadın sanatçıyı kamusal alanda buluşturuyor. 5-18 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen festival ile birlikte İstanbul’da seçilmiş noktalarda yer alan reklam panolarında kadın sanatçıların fotoğrafları yer alıyor. Sadece kadın sanatçıların eserlerinin sergilendiği festival aracılılığıyla toplumsal cinsiyet tartışmalarını teşvik etmek ve konuyla ilgili farkındalığı artırmak amaçlanıyor. Dünya üzerinde pek çok şehrin sokaklarına hâkim olan reklam dilinden farklı hikayeler ve imajlar sunmayı hedefleyen projenin bir başka amacı da kadınlara kendi şartlarına göre kendilerini ifade etme fırsatı vermek ve İstanbulluları açık ve yaratıcı olmaya davet etmek.

“OLUMLU BİR DEĞİŞİM YARATABİLİRİZ”

Danimarka Sanat Vakfı Proje Komitesi, İskandinav Kültür Fonu ve DID, Grosserer L. F. Foghts Fond, Danimarka Büyükelçiliği, Ernst B. Sund Fonden’in desteği, Danimarka Kültür Enstitüsü ve Kentvizyon işbirliği ile gerçekleştirilen “Billboard” projesinin fikri ve kavramsal çerçevesi, Danimarkalı görsel sanatçı Hanne Lise Thomsen tarafından geliştirildi. Sanatsal çalışmalarında toplumsal sorunlara odaklanan Thomsen ile Kadıköy’de de sergilemelerin yapıldığı projeyi konuştuk.

“Sanat ve kültür, dünyayı yeni bir şekilde görmemizi ve güncel sorunları anlamamızı sağlayarak, bu sorunlara kamusal alanda sesler ve imajlar vererek olumlu bir değişim yaratmamıza yardımcı olabilir.” diyen Thomsen, Beyoğlu, Şişli, Beşiktaş ve Kadıköy'de çalışmayı seçme nedenini şöyle açıkladı: “Yayaların yakınından geçerek deneyimleyebileceği reklam panolarını tercih ettim. Seçtiğimiz tüm reklam panoları, geleneksel reklamcılığın ortasında yer alıyor. Bu bir zorluk teşkil ediyor ama biz bunu üstlenmeye hazırız. Hikayeler anlatmak, diyalog ve aktivizm için bir alan yaratmak, toplumu etkilemenin bir yolu.”

“KADINLAR KENDİNİ İFADE EDİYOR”

2003 yılında tüm İskandinav ülkelerinden 100 kadın sanatçının katılımıyla Kopenhag'da ilk billboard projesini başlattığını söyleyen Thomsen, festivalin içeriğine dair şunları paylaştı: “Sanatsal müdahaleler, girişimler ve kadınların ürettiği yeni imaj türleri aracılığıyla kentsel alan, cinsiyet ve kimlik hakkındaki fikirlerimizi sorgulayabiliriz. Amacım, dünya çapında birçok şehrin caddelerine hakim olan ticari reklam alanını bozan görsellerle hikayeler anlatmak. Proje, şehri herkes için yaratıcı bir ilham kaynağı haline getirmeyi ve kadınlara kendilerini kendi tercihlerine göre ifade etme fırsatı sunuyor.

Fotoğraf: Cansu Yıldıran

“BİRBİRİMİZE ALAN AÇIYORUZ”

İstanbul’un farklı semtlerinin ev sahipliği yaptığı festivalin önemli bir noktası da Kadıköy. Kadıköylü kadın fotoğraf sanatçılarının da katıldığı projede fotoğraf çalışmalarını görmek mümkün. Sanatçılar Cansu Yıldıran ve Senem Sinem ile festival hakkında konuştuk.

Cansu Yıldıran

Cansu Yıldıran, festivale Karadeniz yaylarındaki kadınların mülk edinme hakkının olmamasına odaklanan projesinden bir fotoğrafla katılıyor. Yıldıran, yaşadığı semtin sokaklarında fotoğrafının sergileniyor olmasının ve  galerilere sıkışmadan bir fotoğraf sergisinin düzenlenmesinin kendisini çok iyi hissettirdiğini söyledi. Serginin karşılaşmalara çok açık olduğunu ve belirli bir kitleye hitap etmediğini vurgulayan Yıldıran şöyle devam etti: “Festivalin, temasıyla ve sergileme konseptiyle benim için önemli olduğunu düşünüyorum. Sadece sanatçılar için değil izleyiciler için de değerli ve güçlendirici olduğunu düşündüğüm için dahil oldum. Bu projenin temel amacı bence birliktelik. Birbirimize alan açmayı da mümkün kılan bir proje. Görüntünün kamusal alanda, koca bir billboardlarda ‘bana bir bakmadan geçmeyin’ demesi ve çok daha fazla insana ulaşacak olması beni çok heyecanlandırıyor.”

Senem Sinem

GALERİLERDEN SOKAKLARA

Festivale katılan bir başka Kadıköylü sanatçı da Senem Sinem. Kadın çalışmalarının kamusal mekanda daha fazla görünmesi için festivalde yer aldığını ifade eden Sinem, festivale dair şu görüşlerini paylaştı: “Reklam amaçlı kullanılan billboardların kullanım amacının sorgulanması ve dönüştürülmesi çarpıcı. Diğer yandan kadınların kendilerini çeşitli şekillerde ifade ettiği, etmeye çalıştığı ama aslında ifade etmekte zorlandığı bu şehirde, ülkede, dünyada; mekan, kimlik, cinsiyet konuşmamıza fırsat yaratması ve alan açması açısından festivali önemli buluyorum. Fotoğrafların galerilerden çıkıp şehrin türlü katmanlarında, her sınıfa ait insanın görebileceği toplumsal bir ürüne dönüşmesi ve kamusal alanın bir parçası olması kıymetli.”

Senem Sinem'in festivalde yer alan çalışması. 

FARKLI MEKANLARDA GÖRÜLEBİLİR

Kamusal alanlarda sergilenen fotoğrafları 18 Ekim Pazar gününe kadar görmek mümkün. Kadıköy’de fotoğrafları sergilenen sanatçılar ve sergileme alanları ise şöyle:

-Annika Ström- Kadıköy Evlendirme Dairesi çevresi

- Cansu Yıldıran- Fenerbahçe – Kalamış Caddesi Todori önü

- Christina Capetillo- Kadıköy Evlendirme Dairesi çevresi

- Gülbeste Tülü - Suadiye Sahil Trafik Vakfı

- Hind Bensari- Bağdat Caddesi Suadiye Zara ışıklar

-  Julie Edel Hardenberg- Suadiye Sahil Trafik Vakfı

- Madeleine Kate MCGowan- Fenerbahçe – Kalamış Caddesi Todori önü

- Müge Yilmaz- Fenerbahçe – Kalamış Caddesi Todori önü

- Raja Saddiki- Kadıköy Evlendirme Dairesi çevresi

- Sena Başöz- Fenerbahçe – Kalamış Caddesi Todori önü

- Senem Sinem- Suadiye Sahil Trafik Vakfı

- Sofia Alaoui- Suadiye Sahil Trafik Vakfı

- Zara Samiry- Kadıköy Evlendirme Dairesi çevresi

İnternet sitesi üzerinden şehirdeki tüm reklam panolarının konumu ve katılan sanatçıların çalışmalarına dair bilgilere ulaşılabiliyor.


ARŞİV