Pasolini'nin Kapadokyası Sinematek/Sinema Evi'nde

Bir süredir doğumunun yüzüncü yılı dolayısı ile ünlü İtalyan yönetmen Pier Paolo Pasoli’ninin filmlerinin toplu gösterimini yapan Sinematek/Sinema Evi, “Pasolini’nin Kapadokyası” fotoğraf sergisini de izleyici ile buluşturdu

23 Mayıs 2022 - 14:50

Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi’nde bir süredir devam eden Pasolini Toplu Gösterimi’ne, yine Pasolini’yi konu alan fotoğraf sergisi de eklendi. 

3 Temmuz’a kadar Pasolini Toplu Gösterimi ile usta sinemacının çok sayıda filmini izleyici ile buluşturan Sinematek / Sinema Evi, bir de Pasolini’nin başrolünde olduğu fotoğraf sergisine yer verdi. “Pasolini’nin Kapadokya’sı: Bir yönetmenin vizyonu ve yansımaları” sergisi, 20 Mayıs günü açıldı. 

Sergide, Medea (1969) filminin Kapadokya setinde Mario Tursi tarafından çekilmiş olan fotoğraflar sergileniyor. Enrico Appetito Arşivi'ne ait set fotoğraflarından oluşan serginin açılışına Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, İtalya’nın Türkiye Büyükelçisi Giorgio Marrapodi, Kadıköy Belediyesi Kültür Sosyal İşler Müdürü Alişan Çapan, İtalyan Kültür Merkezi Müdürü Salvatore Schirmo de katıldı. 

“MUTLULUK DUYUYORUZ”

Sinematek/Sinema Evi’nin İtalya Kültür Bakanlığı ve İtalya'nın Ankara Büyükelçiliği’nin himayesinde İstanbul İtalyan Kültür Merkezi işbirliğiyle açılan serginin açılışında konuşan Belediye Başkanı Odabaşı, “1965’te Onat Kutlar ve dostları tarafından kurulup 12 Eylül darbesi ile kapatılan Türk Sinematek Derneği’nin tarihi misyonunu devralan Sinematek/Sinema Evi, sinemanın seçkin örneklerine yer verdiği programlarıyla sinemaseverlerin kalbini şimdiden fethetti. Sanat sinemasının eski-yeni, yerli-yabancı örneklerinden oluşan özenle hazırlanmış programlar sunmaktan, bu programları destekleyen sergi, panel vb. etkinlikler ile sinema deneyimini zenginleştirmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz.”

Odabaşı, Pasolini programının ortaklarından Büyükelçi Giorgio Marappodi’ye teşekkür eden etti.

“TÜRKİYE İÇİN ÖZEL BİR ANLAMI VAR”

Sinematek/Sinema Evi’nin Sanat Yönetmeni Emin Alper, Pasolini toplu göteriminin ardından bugün de bu sergiyi açtıklarını hatırlatarak, “Medea Kapadokya’da çekilmiş bir film. Bu bağlamda Türkiye için özel bir anlamı var. Sergi de Kapadokya’da çekilmiş set fotoğraflarından oluşuyor. Bütün yaz boyunca sinemaseverler bu sergiyi ziyaret edebilecek.” şeklinde konuştu.

“İŞ BİRLİĞİNDEN MUTLULUK DUYUYORUZ”

İtalyan Kültür Merkezi Müdürü ve İstanbul İtalyan Başkonsolosluğu Kültür Ateşesi Salvatore Schirmo ise şunları söyledi: “Kadıköy Belediyesi ve Sinematek/Sinema Evi ile yaptığımız iş birliğinden de çok mutluluk duyuyoruz.”

53 YIL ÖNCE KAPADOKYA’DA ÇEKİLEN SET FOTOĞLAR

İtalya, Fransa ve Batı Almanya yapımı olan Medea filmi, 1969 yılında ünlü yönetmen Pier Paolo Pasolini tarafında çekildi. Filmin önemli bir kısmı da Türkiye’de, sergiye adını veren Kapadokya’da çekildi. Kapadokya’da kurulan set sırasında Mari Tursi tarafından çekilen fotoğraflar, 53 yıl sonra bu sergide Türk izleyici ile buluşuyor. Küratörlüğünü Tiziana Appetito, Flaminia Agnusdei ve Rosa Valentina Raffaele’nin yaptığı sergide renklerin dikkat dağıtıcı niteliği göz önünde tutularak siyah beyazın tercih edilmiş olması, Pasolini’nin yakın plana, doğal ışığa ve doğaçlamaya dayalı çalışma anlayışıyla örtüşüyor. Mario Tursi’nin fotoğrafları, Bolonyalı yazarın sinematografik tarzını yansıtmakla beraber, yakaladığı tarih öncesi atmosfer ve mitolojik çağrışımlarıyla Kapadokya manzaralarını da anıtsal bir niteliğe büründürüyor.

12 AĞUSTOS’A KADAR İZLEYİCİSİNİ BEKLİYOR

Pasolini’nin Kapadokya’sı: Bir Yönetmenin Vizyonu ve Yansımaları sergisi 20 Mayıs – 12 Ağustos 2022 tarihleri arasında Pazartesi hariç hafta içi her gün 10.00 – 19.00 saatlerinde ve hafta sonu 12.00 – 18.30 saatlerinde Sinematek/Sinema Evi‘nde ziyaret edilebilir.


ARŞİV