Pandemi dönemi albümleri

Her ne kadar pandemi sanat etkinliklerini kısıtlamış olsa da müzisyenler kısıtlı imkanlara rağmen albümlerini dinleyiciyle buluşturmaya devam ediyorlar. İşte onlardan bazılarını sizler için derledik.

02 Ekim 2020 - 13:34
  • İstanbul ve Strasbourg merkezli doğaçlama müzik grubu SAVT, ilk albümü ‘Birinci Hane’yi yayınladı. Merve Salgar (tanbur), Elif Canfeza Gündüz (Klasik Kemençe) ve Zeynep Ayşe Hatipoğlu'ndan (viyolonsel) oluşan doğaçlama üçlüsünun bu ilk albümü; MIAM stüdyolarında kaydedildi ve A.K Müzik etiketiyle tüm dijital platformlarda yerini aldı. Osmanlı/Türk müziği’ndeki Taksim (makamsal doğaçlama) geleneğine yeni bir önerme getirerek geleneğin ötesinde özgün bir dil oluşturan albümdeki parçalar (Hatipoğlu’nun grup için bestelediği “on the fly” hariç) -doğaçlama icra edilip kaydedildi. 9 parçadan oluşan albümün ana fikrini geleneğe bir göndermeyle, ‘ev, hane, mekan, makam’ ekseninde şekillendirdiler. Köklerin hissedildiği, sınırların keşfedildiği, değişimin duyurulduğu tınılardan oluşan solo ve grup doğaçlamalarında kimi zaman makamsal melodiler ön planda duyulurken kimi zaman da makamsallığı belirginsizleştiren ses öbekleri öne çıkıyor. Enstrümanlar ise ağırlıklı olarak geleneksel kullanım tekniklerinin dışında birer ses objesi olarak düşünülüyor. 

  • Kendini bildi bileli müzik tutkusu üzerine çalışan ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Türk Müziği yarı zamanlı programından mezun olan Ceylan Demir, bağımsız olarak yayınladığı ilk teklisi “İçli Biriyim” ile alternatif müzik dünyasına merhaba diyor. “İçli Biriyim”in prodüktörlüğü Yahya Egecan İnce imzası taşırken, düzenleme / piyano kompozisyonu ve kayıt çalışması İnce’ye, mix-mastering çalışması Emrah Esener’e aitken Sinan Kumuş’un fotoğrafından yapılan kapak tasarımı ise Özgür Çekmen’e ait. Teklinin İnce yönetmenliğinde çekilen klibi de sanatçının YouTube kanalında yerini aldı. Aynı zamanda bir bilgisayar mühendisi olan Demir, “Kendimi bildim bileli şarkılar söyler, yazar ya da sürekli okuduğum bir şeylere melodi eklemeye çalışırım. Hayatımı, bir gün şarkılarımı başkalarına da söyleyeceğimin hayaliyle geçirdim. Şimdi sizinle paylaşmaya karar verdiğim andayım. Umarım sever, keyif alırsınız...” diyor.

  • Rap dünyasının dikkat çeken başarılı kadın temsilcilerinden Pi, yeni single’ı “Şekil” ile müzikseverlerin beğenisini toplamaya geliyor. İki yıl aradan sonra dinleyicilerin karşısına tekrar çıkan İzmirli rap sanatçısı Pi; sözleri kendisine, bestesi Kozmos, aranjesi ise Kozmos ve Avro ortak imzası taşıyan “Şekil”e, Türkiye’de daha önce denenmemiş bir klip çekti. 18 saatlik yoğun bir çalışma temposuyla ve tamamen greenbox ile çekilen video klibin yönetmenliğini Serdar Güngör üstlendi. TBWA reklam ajansında çekilen klibin birbirinden renkli animasyonlarında ise Hakan Kurucu’nun imzası var. Klibin açılışında ise anlamlı mesajı ile Pi, dinleyicilere şöyle sesleniyor; “Kadınım. 17 yıldır rap yapıyorum. Kadınların ne yapacağına kendilerinin karar verdiği, kadına şiddetin hiçbir çeşidinin olmadığı bir dünya hayaliyle. Eğlenmek de bir isyan şeklidir. Şekil iyi, şekil tam.”  Gerçek adı Pınar Demirkol olan Pi, 1988 doğumlu. İlk kez 12 yaşında rap performansı yapmak için sahneye çıkan Pi, bugüne kadar çok sayıda single yayınladı. Dizi ve film müziklerine de imza atan Pi; Yahşi Cazibe, Alemin Kralı, Duvar, Suda Balık, Sibel gibi çok kişiye ulaşan projelerin soundtracklerini üstlendi.

  • Can Kazaz “Kızılgerdan” adını taşıyan albümünün üçüncü parçasını dinleyicilerin beğenisine sundu. Albümün ilk iki şarkısı “Sabahlar” ve “Bir Delinin Kaç Cehennemi Olmalı?”nın ardından Can Kazaz yaz ayına “Yaz Bitince”yle veda ediyor. Kazaz’a müzisyen Efe Demiral’ın gitarıyla eşlik ettiği yeni şarkısı “Yaz Bitince” klibiyle birlikte Universal Müzik Türkiye etiketiyle dinleyiciyle buluştu. Kazaz şarkı hakkındaki “Yaz Bitince ilk kez yaz mevsimine değindiğim bir şarkı oldu. Uzun zamandır birlikte çalıştığım gitarist arkadaşım Efe Demiral, enstrümanına yaklaşımını bu parçada sergileyerek benimle düet yapıyor.” dedi.

  • Genç müzisyen Aybüke Poçan, “Ya Değilse” adlı şarkısıyla dinleyici karşısında. Sözleri Aybüke Poçan’a, müziği ise Aybüke Poçan ve Anıl Ulusoy’a ait olan “Ya Değilse” nin aranjesi Anıl Ulusoy’a, gitarları Oral Sargın’a, mix & master Burak Bedirli’ye ve vokal kaydı Package Studio'ya ait. İzlediği Westworld dizisinden çok etkilenen Poçan’ın, aslında her zaman düşündüğü “Her şey bir kurmaca mı?” sorusuyla ortaya çıkan şarkı, içsel bir sorgulamayı, yaşam ve aidiyetlik konularını işliyor. Şarkı, "Dünyaya ait olma, bize doğumumuzdan itibaren öğretilenler, hissettiklerimiz ve inandıklarımızın ya hepsi bir yanılgıysa?" fikri ile dinleyiciyi baş başa bırakıyor. 

  • Müziğe bir süre ara verip kendi kabuğuna çekilen Lider Çelik, yıllar sonra bağımsız bir şekilde çıkardığı ilk single’ı olan Bakale’yi 2020 Eylül başında çektiği klibiyle beraber yayınladı. Bütün prodüksiyonu Çelik’e ait olan şarkının mix’i de yine kendisine ait. Bakale'nin mastering’ini Eksi24, klibin yönetmenliğini Polen Ada Öz, görüntü yönetmenliğini ise Ozan Sihay üstlendi. Lider Çelik, 2007 senesinde ilk demo kayıtlarını almaya başlayıp birlikte çalıştığı gruplarla Adana’da ve Akdeniz bölgesinin birçok ilinde underground konserlerde sahne alarak kendisini tanıttı. Eğitimi için İstanbul’a taşınıp Galatasaray İTM'de Müzik Prodüksiyon Bölümünü tamamlayıp bu süreçte de kendi solo çalışmalarına devam etti. “Yıllar sonra dönüp arkama baktığımda, beni ben yapan yere, yani Adana’ya teşekkür mahiyetinde ‘Bakale’ diye şarkı yapmak istedim” diyen Çelik, şarkıda kendine ait üslubuyla yaşadığı mahalledeki olayları anlatıyor. 


ARŞİV