Otizmli gençler orkestra kurdu

‘Otizm Orkestrası’ sahneye çıkmak için gün sayıyor

27 Mart 2015 - 11:16

Otistik gençler, üniversite öğrencileriyle bir araya gelerek “Otizm Orkestrası” kurdu. Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesi bünyesindeki, 15’ini üniversite öğrencisi, 15’ini de otistik gençlerin oluşturduğu 30 kişilik orkestra, bir ilke imza atarak ‘Özel Çocuklar Festivali’ düzenliyor. 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde üniversitede düzenlenecek festivalde sahne alacak olan orkestranın elde edeceği gelirle, ‘Özel Çocuklar Müzik Atölyesi’ açılacak. Festivale otistik, down sendromlu ve zihinsel engelli çocuklar ile ailelerinin yanı sıra arzu eden herkes katılabilecek.

NOSTALJİK ŞARKILARI ÖĞRENİYORLAR
Otizm Orkestrası Topluluğu’nun amacı otizmli bir çocuğun müziğe, dansa ve resime olan yetenek ve ilgisini ortaya çıkararak toplumda bir farkındalık yaratmak. Sadece İstanbul’dan değil; Antalya, Ankara ve İzmir gibi çeşitli illerden de orkestraya katılan çocuklar ile bazen haftada 3 gün, bazen 15 günde bir provalar yapılıyor. Provaların sayısı arttıkça çocukların kendilerine güvenleri, sorumluluk alma duyguları, el becerileri, başladıkları işi bitirme, konsantre olma gibi yetenekleri de günden güne gelişiyor. 80 ve 90’lı yıllarının nostalji şarkılarından oluşan repertuarın çalışıldığı provalarda çocuklar en çok ‘Bazen Neşe Bazen Keder’ ve ‘Hayat Bayram Olsa’ şarkılarında eğleniyor ve dans ediyorlar. Proje Lideri Buse Dönücü ve Lider Yardımcısı Mehmet Tunca Kaya, “Neden otizm orkestrasıyız? Çünkü otistik çocukların müzik kulağı normal insanların müzik kulağından iki kat daha iyi. Aslında onların bize değil, bizim onlara ihtiyacımız var” diyor.

ÜNLÜLER DE DESTEKLİYOR
Otistik, Down sendromlu ve zihinsel engelli gençleri müzik ile terapiye yönlendirmeyi amaçlayan bu projeyi sosyal medya hesaplarından ünlüler de destekliyor. Instagram hesabından  ‘Otizm Orkestrası Topluluğu’ tişörtü ile poz veren destekçiler arasında Sıla Gençoğlu, Esra Erol, Ayşe Kucuroğlu ve Fatih Portakal gibi isimler bulunuyor.
 

ARŞİV