Oku okuyabildiğin kadar

Sen yeter ki oku, Kadıköy’de kitap da kütüphane de çok. Kitap sayısı 100 binlere doğru ilerleyen Kadıköy Belediyesi bünyesindeki kütüphaneler; engelliler, hasta ve yaşlı olanlar için de hizmet veriyor

16 Ocak 2015 - 10:01


Mustafa SÜRMELİ
Kadıköy Belediyesi’nin eğitim ve kültür hizmetleri arasında önemli bir yer tutan kütüphanecilik faaliyetleri, halkın yanı sıra araştırmacılar için de eşsiz kaynaklar sunuyor. Kadıköy Belediyesi bünyesinde hizmet sunan Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi (TESAK), Kemal Tahir Halk Kütüphanesi, CKM Butik Sanat Kütüphanesi, Muhtar Özkaya Halk Kütüphanesi, 100 binlere ulaşan kitap sayısıyla dikkat çekiyor.

DONANIMLI BİR ARAŞTIRMA KÜTÜPHANESİ
Özellikle öğrenci ve araştırmacıların yoğun ilgi gösterdiği Kadıköy Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi (TESAK), tarih, edebiyat, sanat başta olmak üzere sosyal bilimler ve felsefe gibi destekleyici yan konuları da kapsayan bir araştırma kütüphanesi. Süreli yayın, görsel materyal, CD koleksiyonu ve fotoğraf negatifi arşivi de mevcut.
1869’daki Belediye Nizamnamesi’yle Şehremaneti olan Kadıköy’ün ilk belediye binası,  15 Mart 2014’te kütüphaneye dönüştürüldü ve halka açıldı.
Günümüzde bilimsel toplantı, konferans, sempozyum, seminer, söyleşi, sohbetli konser, film gösterimleri ve sergi gibi nitelikli kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Kütüphanenin bağışlarla önemli oranda gelişme kaydeden bir kaynak birikimi var.
Kütüphanede kartlı üyelik sistemi, şahıs arşivlerinin dijitalleştirilip ortamda sunulması, Kadıköy Belleği dijital olarak arşivlenmesi, yapılan sempozyumların kitaplaştırılması, Kadıköy Kent Belleği’ni oluşturacak kaynakların basılması gündemde.
GENİŞ YAYIN PORTFÖYÜ
TESAK’taki kitap sayısı 31 bini geçti. 30 binden fazla kitap ve 4 binden fazla dergi tasnif edilmekte. 1190 adet klasik Batı müziği CD’si ve Cüneyd Orhon Fotoğraf Stüdyosu’nun alfabetik negatif arşivi ile sergi fotoğrafları da kütüphanede mevcut.
Kütüphane; Pazartesi ve resmî tatil günleri hariç 10.00-18.00 saatleri arasında okuyuculara hizmet vermekte.
Adres: Caferağa Mah. Rıhtım Cad. Eski Başkanlık Binası (Beşiktaş İskelesi karşısı) No: 2/3
Tel: 0216 337 86 54-55-

www.kbtesak.org

ENGELLER OKUMAYA ENGEL Mİ?İsteyen herkesin üye olabildiği Kemal Tahir Halk Kütüphanesi,  sadece edebi türler olmak koşuluyla 3 adet kitabı, 15 gün süreyle okuyucuya ödünç veriyor. Hasta veya evden çıkamıyorsanız, eviniz kütüphaneye yakınsa ve size yardımcı olacak bir yakınınız da yoksa dert etmeyin. Kütüphane personeli kitabınızı size ulaştırıyor.

Kütüphanede Görme Engelliler Bölümü de mecvut. Müjdat Gezen tarafından bağışlanan bölümde görme engelliler için hazırlanmış sesli kitaplar yer alıyor.
 
e-kütüphane İLE KİTAP OKUYABİLİRSİNİZ
 Kemal Tahir Halk Kütüphanesi açık raf sistemi  kullanıcılara kolaylık sağlıyor. Katalog taramasıyla istediğiniz kitabı bilgisayardan bulabilirsiniz. Okurlar, bu sayede hem bulundukları kütüphanenin hem de Caddebostan ve Muhtar Özkaya Kütüphanelerinin kitaplarına kolaylıkla ulaşabiliyor. Kütüphaneye gelmeden, Kadıköy Belediyesi Web adresine girip, e-kütüphane hizmetinden faydalanmak mümkün. Mevcut internet hizmeti sayesinde kendi bilgisayarlarınızdan da araştırma yapabiliyorsunuz.  
Dil ve Dilbilim, Doğa Bilimleri ve Matematik, Teknoloji, Sanat, Edebiyat ve Retorik, Coğrafya ve Tarih, Felsefe ve Psikoloji, Danışma Kaynakları, Din ve Toplum Bilimleri konularında toplam 14 bin 891 kitap mevcut.
Süreli Yayın Bölümünde 8 farklı günlük gazete, 3 adet aylık dergi okurların hizmetinde.
2014 yılında 5356’sı öğrenci toplam 9434 kişinin ziyaret ettiği kütüphane, “Çocuk Kitapları Haftası” ve “Kütüphane Haftası” boyunca 25 okulu ağırladı..
 Pazartesi, resmi tatil ve bayram günleri hariç 09.00-17.00, Pazar günleri 09.00-16.30 saatlerinde açık.
Adres: Rasimpaşa Mah. Taşköprü Sok. No:7/A Söğütlüçeşme (Söğütlüçeşme Camii arkası) Tel: (216) 348 23 93 -(216) 348 91 41


ŞİRİN Mİ ŞİRİN BUTİK KÜTÜPHANE
CKM Butik Sanat Kütüphanesi’nde Edebiyat, Tarih, Coğrafya ve Sanat kitapları ağırlıkta. Mimarlık, Sinema, Resim, Grafik Tasarımları, Fotoğraf, Çiniler, Tiyatro, Mozaik çalışmaları gibi değişik konularda yapıtlar mevcut. Türk ve Dünya Edebiyatı’ndan eserler,  Atatürk ve Çocuk kitaplarının yanı sıra yaşam, sanat, tarih başta olmak üzere farklı alanlarda yayınlanan dergiler, günlük gazeteler okurların hizmetinde.  İnternet ve bilgisayar imkanıyla çağdaş kötüphanecilik uygulamaları da mevcut..
Ödünç verme sisteminin olmadığı kütüphanede ayda bir kez şiir akşamları ve okuma atölyesi gerçekleştiriliyor. Her ay belli tarihlerde söyleşiler de düzenleniyor.
Kütüphanede 3.120 kitap bulunuyor. 24 dergi her ay düzenli şekilde katalogda yer alıyor.
Pazartesi kapalı. Pazar günü 12.00-18.00 arası, diğer günlerde 10.00-18.00 arası açık.
 
Adres: Haldun Taner Sok. No: 11 Caddebostan Kültür Merkezi,  Performans Bir katında. 0216 467 36 00 / 1137
 
OSMANLICA NADİR ESERLER BÖLÜMÜ
1965 yılında Kültür Bakanlığı bünyesinde kurulan Muhtar Özkaya Halk Kütüphanesi, Ziraat Bankası müfettişi, kitaba ve okumaya değer veren  Muhtar Özkaya adlı hayırsever bir vatandaşın vakfı.
2006 yılında Kültür Bakanlığı’ndan Kadıköy Belediyesi’ne geçti. Kütüphane, Belediye bünyesine geçtikten sonra fiziki olarak yenilikler yapıldı. Kadıköy Belediyesi www.kadikoy.bel.tr portalından online kütüphaneye erişim mümkün. Üyelere 15 günlüğüne 3 adet kitap ödünç veriliyor. Kütüphanede günlük gazetelere ve aylık  süreli yayınlara ulaşmak mümkün. Bilgisayar ve internet yardımıyla araştırmacılara çağdaş kütüphanecilik imkanları sunuluyor.
 
“EVE KİTAP HİZMETİ”
Muhtar Özkaya’da, yazar söyleşi ve imza günleri, önemli gün ve haftalarla ilgili çeşitli konularda  söyleşiler de düzenleniyor. Ayrıca evden çıkamayan yaşlı ve engelli vatandaşlar için “Eve Kitap Hizmeti” uygulanıyor. Okul ziyaretleri kabul ediliyor.
Edebiyat, tarih, coğrafya, toplum bilimleri, danışma kaynakları çocuk kitapları ve sanat konularında 21000 kitap, 200 adet kitap dışı materyal (CD, VCD v.) mevcut. Koleksiyonda ayrıca 262 adet Muhtar Özkaya bağışı Osmanlıca nadir eser bulunuyor
Pazartesi, resmi tatil ve bayram günleri kapalı olan kütüphane, Salı-Pazar arası günlerde 9.00-18.00 saatleri arasında açık.
Adres: Bağdat Cad.Ömerpaşa Sok. Muhtar Özkaya Sitesi No:4/B  Caddebostan
Tel: 0216 3869851 [email protected]
             
 


ARŞİV