Murder King 20.yılını kutluyor

Heavy metal grubu Murder King, kuruluşunun 20. yılını doldurmanın heyecanını yaşıyor

03 Ocak 2023 - 21:40

Türk heavy metalin kült gruplarından Murder King, 2002 yılında kuruldu. Şu anki kadrosu Onur Akça (davul), Össan Deneç (gitar), Önder Işkın (bas gitar), Emrah Canayakın (gitar) ve Can Uzunallı’dan (vokal) oluşuyor.

Grup üyeleri ile 20 yıllık serüvenlerini, müzik yolculuklarını konuştuk.

20 yıldır ekipte değişiklikler olduğunu hatırlatan bas gitarist Önder Işkın, “Murder King grubu, kurulduğu günden bu yana çeşitli yerlerde sahne almış, coverların yanı sıra bir süre sonra albümlerine yönelmiş bir grup. 20 yıldır ekipte değişiklikler olsa da henüz yaptığımız konserde de ne kadar çok insanın bu ailenin bir parçası olduğunu gördük. Seyircisinden konuklara emeği geçen herkese teşekkür etmek isterim” dedi.

“KADIKÖY’ÜN ENERJİSİ BAŞKA”

Kadıköy’de sahne almanın ayrı bir değeri olduğunu belirten Işkın, “Hâlen Avrupa yakasında yaşayan biri olarak yine de Kadıköy’ün sahnesinde başka bir enerji olduğunu düşünüyorum. Belki aynı insanlara çaldığımız da oluyor ancak Beyoğlu ile iki semt arasında farklılık çok net hissediliyor. O yüzden de ilerideki konserlerimizde orada da Murder King olarak yer almayı çok istiyoruz” dedi.

“BİZİ BİZ YAPAN ŞEYLERİ ANLATIYORUZ”

Grubun bir diğer üyesi Onur Akça, “Kişisel beklentim; açıp dinlediğimde kendime, hayallerime, ideallerime, dertlerime, yaşanmışlıklara yakışan, yüzümü kızartmayacak, utanmayacağım işler yapmış olmak. Özellikle ‘rock müzik’ adı altında, birbirinin kopyası olarak türemiş yeni dönem grupların ‘olmayan dertlerinde’ kendimi bulamıyorum. Biz, bizi biz yapan şeyleri bizce anlatmayı tercih ediyoruz” diye konuştu.

Akça, “Aslında grupta, 20 yıl önceki ilk kadrodan kimse kalmadı. Fakat yola çıktığımızdan beri Össan’la birlikteyiz. Össan’la tanışmamız ya 2002 ya da 2003 yılıydı. O zamanlar böyle bir iş yapacağımızı tahmin etmezdik sanırım ama beraber bir şeyler yapıyorduk sürekli. Şarkı yazıyorduk. Ben onun besteciliğini seviyordum, o benim müziğe yaklaşımımı beğeniyor, kendi kafasındakini şekillendirmesine yardımcı olduğunu söylüyordu. Bir şarkıyı olduğu gibi bırakmıyor, sürekli alternatifler deneyerek şarkıyı en iyi tınladığı hâle getirmeye çalışıyorduk. Müzikal anlamda hiç anlaşmazlık yaşamadık, tabii ki arada sürtüşmeler, gerginlikler oluyor ama üstesinden geliyoruz. Çok iyi bir arkadaşlığımız var ve her şeyin temeli buna dayanıyor” şeklinde konuştu.

“KADIKÖY ÖZERKLİĞİNİ İLAN EDEBİLİR”

Rock müziğin Türkiye’de ve dünyadaki mevcut konumunu değerlendiren Akça, “Türkiye’deki hâli, dünyadakinden çok çok farklı. ‘Rock müzik’ algısı bizde inanılmaz değişti. Özellikle 1998-2008 arası inanılmaz iyi rock grupları vardı. Dünyanın her yerinde çok büyük rock / metal müzik festivalleri yapılırken ülkemizde, her şeyde olduğu gibi bu da tekelleşmiş, rant kapısı hâline gelmiş durumda. Bakalım nereye gidecek. Rock müzik her zaman köklü bir dinleyici kitlesine sahip olmuştur. Popüler müzik sektörü çok değişken, bir gecede milyonlar izlenen, dinlenen şarkı / şarkıcının 3-4 ay sonra esamesi okunmuyor. Bir bakmışsınız başka bir sabun köpüğü yine milyonlar dinlenmiş” dedi.

Akça şunları söyledi: “Kadıköy sahnelerinde de konser verdik. Murder King’in kemik bir kitlesi var ve onları Taksim'de konser verdiğimizde ya da İzmir’de veya Ankara’da; ‘Kadıköy'e de gelin’ derken görebilirsiniz. Kadıköy, özerkliğini ilan edebilir bence her anlamda. Yeme-içme kültürü, eğlence sektörü, sportif aktiviteler… Ben, İstanbul'da yaşadığım 32 yıl boyunca hep Avrupa yakasında yaşadım. Taksim’in ‘Taksim olduğu’ zamanlarda bile Kadıköy’ün bambaşka bir enerjisi vardı.”

SİYASAL REZİLLİKLER”

Can Uzunallı ise, “Aslında kişisel travmalarımız denebilir sanırım ve bunun içerisinde, her yana sirayet etmiş siyasal rezillikler de çokça yer almakta. Klasikleşmiş bir söz var; ‘bilmem neye siyaset karıştırmayın’ diye. Üzgünüm, ancak her yere yayılmış bu bulaş elini çekmedikçe bu, müzikte de olur, sporda da, başka yerde de. Tarihte de çokça yer almış bir durum olarak sanatın tüm kolları, buna tepki gösterir. Ayrıca bireysel ilişkiler ve aşkı da işlediğimiz oluyor ancak tabii temanın ne olduğunun yanında nasıl işlendiği de önemli.” diye konuştu.

“Bir İzmirli olarak benim için de Kadıköy çok daha yaşanası bir yer” diyen Uzunallı, “Kadıköy, Avrupa Yakası’na nazaran çok daha çekici geliyor. İstanbullu olmadığım için anlatılanlardan biliyorum ama Kadıköy Soundu – Taksim Soundu kısmı bile güzel bir tını” dedi.

Çıkacak olan dördüncü albümlerindeki Skandal’ın ilk şarkısı Yallah Tazyik’in geçtiğimiz Haziran ayında yayınladıklarını söyleyen Uzanallı, “İkinci şarkı ‘Şok’, 2023'ün ilk aylarında yayınlanacak. Üçüncü şarkı ‘Mahşer-i Balo’nun vokal kayıtları için stüdyoya gideceğimi de belirterek 2023'te albümü yayınlamayı düşünüyoruz diyebilirim.” dedi.


ARŞİV