Madam'lar sahnede!

4 kadın müzisyenden oluşan Madam grubu, kendi tarzlarını yansıtabilecekleri bir albüm yapmak amacında…

21 Kasım 2014 - 12:17
Gökçe UYGUN

Hepsinin başarılı ve sağlam müzik geçmişleri var. 2013 Temmuz’unda bir araya gelip Madam’ı kurdular. Vokalde Eda Gür, gitarda Seher Gül, Trombon’da Dilan Selek ve bas gitarda Yeşim Kayman’dan oluşan grup, soul, blues, funk, pop, latin ve R’n’B tarzındaki geniş repertuarı ile eğlenceli melodiler sunuyor dinleyenlerine. Madam ile kendilerine sahne performanslarında, davulda eşlik eden Can Turfan’ın müzk mekanı Baterizm’de prova öncesi buluştuk bir akşam vakti…


-Madam yola çıkarken nasıl bir müzikal kariyer hedeflemişti?
MADAM:  Halka halka büyüyecek hedefler koyuyoruz kendimize. ilk aşamamız arkadaşlığımızı oturtmaktı, onu başardık. Şimdiki asıl hedefimiz kendi şarkılarımızdan oluşan bir albüm yapmak

-Kadınlar genelde birbirleriyle anlaşamaz denir. Sizde durum ne?  
MADAM: Bunu cinsiyete indirgememek lazım. İnsanların birbirleriyle anlaşması zaten zor! Ama biz tartışsak da arkadaşız, aynı gruptayız. Kimse kimsenin kötü olması için yada öne geçmek için bir şey yapmaz. Çünkü birinin öne çıkma çabası grup ahengini bozar.    

-Kadın grubu musunuz diye sorsam evet mi dersiniz hayır mı dersiniz?
MADAM: Kadın-erkek grubu diye bir ayrımdan yana değiliz. Grubumuza erkek müzisyen almayalım gibi bir tavrımız da yok. Ama elbette ki kadınların daha az çaldığı enstrümanlarla sahnede olmak, 4 kadın olmak dikkat çekiyor.
-Fotoğraflarınız çok dikkat çekici. Görselliğe önem veriyorsunuz, değil mi?
MADAM: Güzel kadınlarız, bunu sergilemekten niye çekinelim!  (gülüşmeler)

-Sahnede alımlı 4 kadın müzisyen görünce, şaşıran, asılan erkekler oluyor mu?
MADAM: Mekânlar izin vermiyor böyle bir duruma. Genelde bir koruma veriyorlar. E tabi sahnede 4 kadın görünce enteresan kafalara giren erkek izleyici de olmuyor değil ama hepsi de öyle değil illaki.

-Şarkılarınız genellikle cover sanırım…
MADAM: Kendi bestelerimiz de var ama albüm çıkmadan onları sahnede söylemekten yana değiliz pek.

-Türkiye’de/İstanbul’da müzik yapıyor olmaktan memnun musunuz?
MADAM: Müzisyene verilen değer açısından elbette ki sıkıntılarımız var ki bu tüm müzisyenlerin sorunu. Gezi direnişi zamanı, ‘Sanatı sanatçılardan kurtarın’ diye bir şey vardı. Gerçekten de öyle. Elinizi sallasanız müzisyene çarpıyor! Burada iş biraz da mekanlara düşüyor. Mekan sahiplerinin de müzik görgüsünün olması gerek, sahneye çıkaracağı müzisyenler konusunda seçici olmalılar. Özellikle amatör gruplar bile sahneye çıkacaksa mutlaka –az da olsa- bir kaşe istemeli.  Çünkü bir üretim koyuyorsan ortaya, bunun bir bedeli olmalı. 

-Hepiniz sadece müzikten geçinebiliyor musunuz?
MADAM: Hayır! Ama bu bize özel bir durum değil bu. Eğer çok ünlü değilseniz, müzikten geçinmek imkansız.  

-Herkesin başka işleri varken, provalar, konserler filan nasıl  başa çıkıyorsunuz?
MADAM: Hepimiz bir şekilde fedakarlık gösteriyoruz. Bizi motive eden müziği seviyor olmamız. Sadece para kaygısıyla yapsaydık bu işi bu kadar kaliteli olmazdı. Bir ‘hobi grubu’ da değiliz ama. Mesela biz öyle her yerde çıkmıyoruz. ‘Her şarkıyı çalalım,  yeter ki para gelsin’ gibi bir düşüncemiz yok. Tarzımızı, kendimizi bozmayız.  Para geçer, isim kalır.

BU ‘Madam’lar Kadıköylü…
-Hepimiz Kadıköy’de oturuyoruz. Burada hayat, başka ilçelere göre çok başka. Daha özgür…  Kadıköy’ün dinleyicisi de farklıdır, adabıyla eğlenmesini bilir.
-Beyoğlu’nda artık daha popüler kitleye hitap edilen müzikler yapılıyor. Kaliteli ve iyi müzik yapanların çoğu Kadıköy’de.  
-Sahnelerin çoğu Kadıköy merkeze yoğunlaşmış durumda. Mesela Bağdat Caddesi tarafında pek sahne yok. O taraflara da müzik mekanı açılmalı.   
facebook.com/MadamBandOfficial
Etiketler; Madam grubu

ARŞİV