Londra'dan Kadıköy'e müzikal bir yolculuk

Londra’dan gelerek, doğup büyüdüğü Kadıköy’de konser veren piyanist Pınar Çelik Warsi, “Kadıköy'deki sanat mekânlarının klasik müziği halka ulaştırma konusunda büyük önem taşıdığına inanıyorum” dedi

15 Aralık 2022 - 18:35

Kadıköy Belediyesi Yeldeğirmeni Sanat'ın her çarşamba düzenlediği “Çarşamba Klasikleri”nin 14 Aralık akşamının konukları Londra Kraliyet Akademisi Piyano Performans bölümünden mezun olan Pınar Çelik Warsi ve Trinity Müzik Okulu'ndan üstün dereceyle mezun olan çellist Urşka Horvat oldu.

İlk kez 2018'de Concordia Müzik Vakfı konserinde bir araya gelen ikili, o günden bu yana çok sayıda konser verdi. Yeldeğirmeni Sanat'ta verdikleri konser için de çello ve piyano repertuarının cazip parçalarından oluşan bir program hazırladılar. Kendisi de Kadıköylü olan ve doğup büyüdüğü yerde konser vermenin heyecanını yaşayan Pınar Çelik Warsi ile konuştuk.

“KÜÇÜK YAŞTA BAŞLAMADIM”

“Müzik serüvenim alışılmışın aksine, çoğu meslektaşımınki gibi küçük yaşlarda başlamadı.” diyen Warsi, şöyle devam etti: “Çok sesli müzikle tanışmam, okuduğum okulun çok sesli korosunda şarkı söylememle başladı. O dönemde piyano dersleri de almaya başladım. 1991 yılında Güzel Sanatlar Lisesi'ne girdim. 1994 yılında Kadıköy’deki İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nı kazandım. Lisans eğitimimi değerli öğretmenim Prof. Meral Yapalı'nın sınıfında tamamladım. Yüksek lisansta piyano eğitimime devam etmek üzere rotamı Londra'da Royal Academy'ye çevirdim.”

Warsi evlenip anne olduktan sonra bir süre kariyerine ara verse de müziği hiç bırakmamış, hatta kızına da müzik eğitimi aldırmış: “Kızım da rutin eğitiminin yanı sıra dans etmeyi, müziği, piyano ve keman çalmayı seviyor. Ne mutlu bana ki son yıllarda onun hayatında da piyano çalmak oldukça yoğun bir yer kaplıyor. Belki yakın gelecekte ülkemde kızımla birlikte sahnede olmayı deneyimleriz.”

“KADIKÖY ÇOK ÖNEMLİ”

Kadıköy’de konser vermenin kendisi için çok önemli olduğunu dile getiren Warsi, “2007 yılında Londra’da yasarken Caddebostan Kültür Merkezi'nin Hürriyet Gazetesi tarafından Türkiye'nin nitelikli kültür merkezlerinden biri ünvanını almış olduğunu öğrendim. Bu, gurbette yaşayan her sanatçı gibi benim için de heyecan verici bir haberdi. Bir süre sonra Şef Hakan Şensoy yönetimindeki Kadıköy Belediyesi İstanbul Oda Orkestrası ile CKM'de solist olarak çalma mutluluğunu yaşadım. Daha sonraki yıllarda yine CKM'de bir de solo resitalim oldu. Bunlar bana doğup büyüdüğüm yerlerde sanatımı icra etme fırsatı vermiş olan deneyimler olarak benim için çok değerli. Bunun ötesinde Kadıköy'deki sanat mekânlarının klasik müziği halka ulaştırma konusunda büyük önem taşıdığına inanıyorum.” dedi.

Warsi, çello sanatçısı Horvat ile Yeldeğirmeni Sanat’ta verdikleri konserle ilgili ise şunları söyledi: “Yeldeğirmeni Sanat Merkezi özel bir yapı ve merkezin kamuya sanat açısından ev sahipliği yapması çok anlamlı. Bu güzel mekânda Kadıköy izleyicisinin 14 Aralık'ta tanıdığı Sloven çello sanatçısı Urška Horvat ile 2018'de Concordia Müzik Vakfı'nda tanıştık ve bir araya getirildik. Planladığımız projeler dünya genelindeki salgınlar nedeniyle bir dönem yavaşladı. Ancak bu durum bizi yavaşlatmadı, birlikte müzik yapmaktan büyük zevk alıyoruz. Bu konserde genç Sloven Besteci Krečič’in iki bölümlük sonatının Türkiye prömiyerini yaptık. Ayrıca değerli bestecimiz Özkan Manav'ın Üç Türkü eserinden bir bölüm çaldık. Bu eserin Londra prömiyerini de ocak ayında gerçekleştireceğiz. Gerek benim için gerekse Urška için birbirimize kendi kültürümüzün eserlerini tanıtmak çok heyecan verici bir deneyim oldu.”

“KADIKÖY GİBİSİ YOK”

Türkiye’yi özlediğini dile getiren Warsi, “Özel yaşamım ve müzik kariyerim Türkiye’den uzakta ilerliyor ancak ülkemin kültürünü, sıcak insanlarını, samimiyetini çok özlüyorum.

Ne mutlu bana ki; çocukluğum, gençliğim, eğitim hayatım ağırlıklı olarak bir devrin en şık ve romantik yerleri olan Kadıköy ve Suadiye’de geçti. Kadıköy'ün tarihi çarşısını, uzun yürüyüşler yaptığım sahil şeridini öyle seviyorum ki, dünyanın neresine gidersem gideyim onlar gibisi yok benim için.” şeklinde konuştu.


ARŞİV