“Kurak Günler”e Altın Portakal’da 9 ödül birden

59’uncu Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. Emin Alper imzalı “Kurak Günler” festivalden ‘En İyi Yönetmen’ dahil 9 ödülle ayrıldı. Özcan Alper’in yönettiği “Karanlık Gece” ise Altın Portakal’ın ‘En İyi Film’i oldu

09 Ekim 2022 - 14:31

Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşen 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali, 8 Ekim Cumartesi günü Antalya Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen Ödül Töreni ile sona erdi. Geceye, aynı zamanda Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi Sanat Yönetmeni olan Emin Alper’in yazıp yönettiği “Kurak Günler” filmi damga vurdu.

En İyi Yönetmen Ödülü’ne “Kurak Günler” filmiyle Emin Alper layık görüldü. En İyi Erkek Oyuncu Ödülü ise “Kurak Günler” filminin başrol oyuncularından Selahattin Paşalı ve “LCV (Lütfen Cevap Veriniz)” filmindeki performansıyla Cem Yiğit Üzümoğlu arasında paylaştırıldı.

“Kurak Günler” filmiyle Christos Karamanis En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü’nü kazanırken, filmin müziklerine imza atan Stefan Will En İyi Müzik Ödülü’ne layık görüldü. Erol Babaoğlu “Kurak Günler” filmiyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’ne layık görüldü.

ÇİĞDEM MATER’E CAHİDE SONKU ÖDÜLÜ

Özcan Vardar ve Eytan İpeker, “Kurak Günler” filminin kurgusuyla En İyi Kurgu Ödülü’ne layık görüldü. Cahide Sonku’nun anısını yaşatmak ve Türkiye sinema sektöründeki kadın temsili ile görünürlüğüne dikkat çekmek amacıyla verilen 50 bin TL para destekli Cahide Sonku Ödülü’nün bu seneki kazananı, “Kurak Günler” filminin yardımcı yapımcılarından Çiğdem Mater oldu. 

Emin Alper, “Kurak Günler” filmiyle, Feyzi Tuna, Görkem Yeltan ve İsmail Güneş’ten oluşan jüri tarafından, bu yıl usta yönetmen Erden Kıral anısına verilen FİLM-YÖN En İyi Yönetmen Ödülü’ne de layık görüldü.

Sinema yazarları Murat Erşahin, Olkan Özyurt ve Uğur Vardan’dan oluşan jürinin, bu yıl sinema yazarı Murat Özer anısına verdikleri SİYAD En İyi Film Ödülü ise Emin Alper’in yönettiği “Kurak Günler” filmine verildi.

"KAZANAMAYACAKSINIZ"

En İyi Yönetmen Ödülü dahil 9 ödüle layık görülen "Kurak Günler"in yönetmeni Emin Alper, ödül konuşmasında ise şu ifadeleri kullandı:

“Bu ödülü Şerif Gönen’den almak çok büyük bir onur. Her şeyden önce jüri üyelerine çok teşekkür ediyorum. Benim yönetmem olmamda Boğaziçi Üniversitesi’nin büyük bir katkısı vardır. Ülkesinin en güzide eğitim kurumunu ele geçirilecek bir kale olarak gören zorba bir zihniyetin saldırısı altında. Utanıyorum. Bu ülkenin bu nadide kurumuna yapılan saldırıdan gerçekten utanıyorum. Ama Boğaziçi Üniversitesi direniyor. Kazanacak. Sadece Boğaziçi Üniversitesi değil, zorbalığa karşı direnen herkes kazanacak. Gezi direnişçileri kazanacak. Hemen yanı başımızda diktatöre karşı direnen Ukrayna halkı kazanacak. Zalim mollalara direnen kadınlar kazanacak. Bütün bu direnişçiler tiranlara zorbalara şunları söylüyor: Kazanamayacaksınız. Tarih sizin yanınızda değil. Yıllar sonra hatıranızın önünde eğilecek kimseyi bulamayacaksınız.”

“Kurak Günler”, İstanbul prömiyerini 12. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali'nde yapacak. Festival 18-24 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek.

EN İYİ FİLM “KARANLIK GECE”

Bu yıl Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda 10 film yarıştı. Jüri başkanlığını yönetmen-yapımcı-senarist Yeşim Ustaoğlu’nun üstlendiği jüri, Özcan Alper imzalı “Karanlık Gece” filmini En İyi Film seçti.

“Karanlık Gece”, En İyi Film Ödülü’nün yanı sıra Murat Uyurkulak ve Özcan Alper’e En İyi Senaryo Ödülü’nü de kazandırdı.

JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ “AYNA AYNA”

Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü’ne Belmin Söylemez’in yönettiği “Ayna Ayna” filmi layık görüldü. “Ayna Ayna” filmindeki performansıyla da Laçin Ceylan, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazandı.

Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü’nü Selcen Ergun’un yönettiği “Kar ve Ayı” aldı. Merve Dizdar, filmdeki performansıyla En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü aldı.


ARŞİV