Koşuyolu’nun ‘Apartman Sahne’si

Kadıköy’ün çiçeği burnunda tiyatrolarından ‘Apartman Sahne’de hem oyun izlemek, hem de doğaçlama tiyatro atölyelerine katılarak oyun oynamak mümkün!

20 Mayıs 2019 - 16:21

 “Koşuyolu'nda sahne sanatları alanında değer üreten Apartman Sahne, üç ‘sahne kafalı’nın hayallerinin gerçeğe dönüşmüş mabedidir”

Apartman Sahne, sosyal medya hesabında kendini böyle özetliyor. Biz de mekanı ziyaret ederek,  kurucu ortaklar oyuncu Sıla Erkan Dökücü, müzisyen Emre Dökücü ve tiyatrocu Burak Soytemiz ile görüştük.

Bu mini sahnenin temeli öncesi 2.5 yıl öncesine dayanıyor. Kendisi de bir oyuncu olan, hatta seslendirme yaptığı navigasyon uygulamasıyla her gün milyonlarca araç kullanıcısına sesiyle yardım eden Sıla Erkan, yanına meslektaşlarını da alarak komedi topluluğu oluşturmak amacıyla ‘Tiyatro Apartmanı’ adında bir oluşum kurmuş. Prova yeri ihtiyacı doğunca da şimdiki bu mekanla tanışmışlar. Burası daha önceden de yine başka bir ekibin prova yeriymiş. Sonra o ekip buradan çıkınca, Sıla Erkan, Emre Dökücü ve Burak Soytemiz buraya taşınmışlar. Hatta verdikleri bilgiye göre onlar burayı tutmasa burası bir tekstil atölyesi olacakmış… Adını da ‘Apartman Sahne’ koymuşlar. Şubat 2018’de de açılışı yapmışlar. Açılışta kendilerine eşlik eden oyuncu Yıldırım Öcek’in anısına salona da sanatçının adını vermişler.

MAHALLENİN TİYATROSU

Peki ya neden Koşuyolu’nu seçmişler tiyatro kurmak için. Aslında Kadıköy merkezde pek de yer aramamışlar, baştan beri buraya niyetlenmişler. Merkeze ters gibi görünse de aslında çok yakın bir konumdalar. Bölgedeki AVM’nin hemen arkasında, metro ve Marmaray’a yürüme mesafesinde burası. Dolayısıyla Kadıköylü seyirci için de karşı yakadan gelen izleyici için de geliş gidiş oldukça kolay. Özellikle banliyö hattının açılması ulaşımı daha da kolaylaştırıyor.

Kadıköy’deki tiyatro ortamında bulunmaktan ve bunun bir parçası olmaktan mutlu olduklarını söyleyen, üçü de Anadolu yakası sakinleri olan Dökücü çifti ve Soytemiz; “Merkezde zaten çok fazla tiyatro var orda. Burada olmak bizi birazcık özel kılıyor… Kaldı ki burada Çağlar Çorumlu da tiyatro açtı, Kadıköy Belediyesi’nin bir sahne inşaatı var. Belki burası da bir başka tiyatro merkezine dönüşür… Özellikle Koşuyolu semtini seviyoruz. Buranın muhtarı, mahalledeki bazı dernekler bizimle temas halinde. Mahallenin tiyatrosu olmaktan memnunuz. Tek alternatif merkez değil. Seyirciler oraya da gitsinler ama burada da mahalle sıcaklığında bir oda tiyatrosu olduğunu da bilsinler isteriz…” diyor.

OYUN, ATÖLYE, DOĞAÇLAMA…

Apartman Sahne için bir ‘sahne sanatları alanı’ denilebilir. Zira burada hem doğaçlama tiyatro sahneleniyor, doğaçlama atölyeleri yapılıyor, hem kendi oyunları hem misafir ekiplerin oyunları sahne alıyor, hem de konser, stand up gibi başka etkinliklere de ev sahipliği yapılıyor. Bunlardan en dikkat çekeni ise Açık Sahne gecesi. Tiyatroyla bağı olsun olmasın, hiç tiyatro bilmeyenlerin bile katılabileceği bu etkinlikte, isteyen seyirciler önceden hazırlanan bir kutuya isimlerini bırakıyorlar. Yapılan çekilişle çıkan isimler, 2.5 dakikalık bir oyun oynuyorlar! Düzenli bir periyotta yapılan bu etkinliğin bir sonraki tarihi de 31 Mayıs Cuma.

SAHNEDE BİR PALYAÇO!

Apartman Sahne’nin ilk oyunu da “Bir Palyaçoyum Ben”. Alman yazar Heinrich Böll’ün Palyaço adlı romanı Türkiye’de ilk kez sahneye uyarladı. Ahmet Arpad, Can Yayınları ve Rowohlt Theater Verlag’ın katkılarıyla hayata geçen projenin yapımını Apartman Sahne üstlendi. Sezonun son 3 oyunu da 23 Mayıs Perşembe, 28 Mayıs Salı ve ve 30 Mayıs Perşembe akşamlarında saat 21.00’de oynanacak. Yazın kısa bir ara verecek olan oyun, gelecek sezonda seyircisiyle buluşmaya devam edecek. Apartman Sahne,  pek çok tiyatro gibi, yazın perde kapatmıyor. Sayıları azalmakla birlikte doğaçlama tiyatro ekiplerinin (Kat Malikleri, Replaybcak Tiyatro, K.R.E.Ş) çalışmaları ve oyunları sürecek. Yeni sezon için hazırlıklar, provalar yapılacak.

(Koşuyolu Mah. Arda (Eski Gül) Sk. Şahin Apt. No:2/2-11A Tel: 0 216 339 9 339 www.apartmansahne.com)


ARŞİV