Kentte kim barınır? "Barı-n/m-ak" sergisi Müze Gazhane’de

Müze Gazhane, hayvan haklarını ve kentte birlikte yaşam kültürünü güncel sanat üzerinden sorgulayan “Barı-n/m-ak” karma sergisine ev sahipliği yapıyor. 27 çağdaş sanatçıyı bir araya getiren sergi, aynı zamanda barınaklara destek sağlamayı hedefliyor

28 Mayıs 2026 - 10:40

Sanatın dönüştürücü gücünü hayvan hakları savunuculuğuyla buluşturan “Barı-n/m-ak” karma sergisi, Müze Gazhane P Salonu’nda kapılarını açtı. Küratörlüğünü Hicran Aksöz’ün üstlendiği sosyal sorumluluk projesi, izleyiciyi türler arası dayanışma ve kentteki barınma hakkı üzerine düşünmeye davet ediyor.

KAVRAMSAL BİR SORGULAMA: BARINAK MI, BARINMAK MI?

Tipografik bir müdahaleyle ismi şekillendirilen “Barı-n/m-ak” sergisi, kelime yapısını bozarak önemli soruları gündeme taşıyor: “Barınma hakkı nedir?”, “Kentte kimler barınabilir?”, “Barınaklar bir sığınak mı yoksa tecrit alanı mıdır?” İnsan eliyle açılan veya kapatılan yaşam alanları nasıl şekilleniyor?

Sergide yer alan eksik veya fazla harfler, sokak hayvanlarının tamamlanmayı bekleyen yuvalarını ve insanın bu konudaki sorumluluğunu simgeliyor.

27 SANATÇIDAN ESER

Projeye özel yeni üretimlerin yanı sıra mevcut eserlerin de yer aldığı seçkide 27 tanınmış çağdaş sanatçının çalışması bulunuyor. Sergide eserleri yer alan isimler şunlar:

Özge Akdeniz, Ozan Atalan, Vahap Avşar, Melis Baçaru, Beyza Boynudelik, Cins, Yağmur Çalış, Bekir Dindar, Alea Pınar Du Pre, Çağdaş Erçelik, Arzu Ertekin, Güler Güçlü, Osman Gültepe, Seydi Murat Koç, Mehmet Sinan Kuran, Burak Kutlay, Gönül Nuhoğlu, Tuğba Öztopçu, Lebriz Rona, Ezgi Sandıkçı, Gonca Sezer, Nilüfer Şatana, Erkut Terliksiz, Cansu Yıldıran, Çiğdem Yıldırım, İpek Yücesoy ve Baysan Yüksel.

SÖYLEŞİLER, ATÖLYELER VE SOMUT DAYANIŞMA

Sergi sadece bir seyir alanı sunmakla kalmıyor; süreç boyunca düzenlenecek sanatçı söyleşileri ve hem çocuklar hem de yetişkinler için hayvan hakları temalı atölye çalışmalarıyla interaktif bir program sunuyor.

Ayrıca sergi sonunda, sanatçıların inisiyatifleriyle koleksiyonerlerle buluşacak eserlerden elde edilecek destekle, Beşiktaş Belediyesi Barınakları ve Angels Farm’ın acil ihtiyaç listesindeki malzemeler doğrudan temin edilecek.

“Barı-n/m-ak” sergisi, 31 Ağustos’a kadar pazartesi günleri hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında Müze Gazhane P Salon’da ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

 


ARŞİV