Kübalı müzisyenlerden Meksika ezgileri

Kadıköy müzik yaşamına Meksika’dan tınılar taşıyan Little Mariachi Band grubu, müziğe ve kültüre sahip çıkan tüm Kadıköy halkına 2015’te şarkılarla dolu günler diliyor

09 Ocak 2015 - 09:10
 
Gökçe UYGUN

Kadıköy’de enteresan bir grup müzisyen var. Onlara Kadıköy Belediyesi’nin Doya Doya Sanat etkinliklerinde yahut Kadıköy sokaklarında rastlamış olabilirsiniz. Little Mariachi Band’den söz ediyorum. Ağırlıklı olarak Kübalı müzisyenlerden oluşan grubu, kurucusu doğma büyüme  Kadıköylü Kayhan Doğan’a sorduk.
-Kayhan Bey öncelikle biraz sizi tanıyalım. Kimsiniz, müzikal geçmişiniz nedir?
Aslında Tekstil Mühendisliği mezunuyum. Lise yıllarında aldığım özel ders ve devam ettiğim müzik kurslarında Tenor Saksofon eğitimi aldım. 10 sene süren tekstil iş hayatımdan sonra müzikte karar kıldım. Birçok farklı müzik türünde caz, dixieland (New Orleans cazı), blues ve latin müzik grupları kurdum.
-Little Mariachi Band nasıl ve ne zaman kuruldu?
Gruptaki Kübalı müzisyen arkadaşlarımla uzun yıllardır diğer latin ve caz gruplarımda çalıştık, yüzlerce konser verdik. Oluşan güzel enerji ile yeni projeler yapmaya karar verdik ve Meksika kültürünün değişmez bir parçası olan Mariachi müziğinde karar kıldık. Bu grubu 2012’de kurduk. Özel kostümleri  ve yerel  Meksika enstrümanlarını  (guitarron ve vihuela) temin ettik.  Uzun provalardan sonra grubumuzu halkımızın beğenisine sunduk.
-Mariachi, Meksika’nın yerel/eğlenceli müziği. Siz Türkiye’de yaşayan biri olarak bu müziğe nasıl merak saldınız?
Küba’nın Latin ezgileriyle mariachi müziği birbirine yakın. Hatta ortak parçalar da var. Mariachi en neşeli ve romantik müzik türlerinden biri.  Büyük şapkaları, işlemeli, aksesuvarlı kostümleriyle, mahmuzlu çizmeleriyle  görsel olarak da son derece ilgi çekici, renkli bir grubumuz var.  Alışveriş merkezleri, özel gecelere, şirket toplantılarında ve yemeklerde, sürpriz partilerde, düğünlerde ve kokteyllere renk katıyoruz.
-Meksikalı üyeler İstanbul’da mı yaşıyor?
Evet, hatta Türk hanımlarla evliler ve bazılarının çocukları var.
-Şarkılar genelde bilinen parçalar, değil mi?
Zorro ve Desperado filmlerinden herkesin bildiği Mariachi müzikleri vardır; La Bamba, El Mariachi gibi. Speedy Gonzales müziğini çizgi filmlerden hatırlarsınız. Bunlardan başka dinleyenleri kendilerini Meksika’da hissettirecek onlarca parçamız var. Kendi bestemiz yok fakat tanınmış şarkıcı Ersan Erdura nın Çocuk Gözler parçasının düzenlemesini yapıyoruz.
-“Türkiye’nin ilk ve tek Mariachi” grubu diyorsunuz. Sizden başka yok mu gerçekten?
Bildiğimiz kadarıyla yok.  Ama taklit edileceğinden eminiz.
-Kostümlerinizi nereden temin ediyorsunuz?
Tasarımcı olan eşim  tasarladı, tekstil  kökenli olduğumuzdan bu avantajımızı kullandık.  Büyük Mariachi şapkalarını Meksika’dan getirdik. Şapka renklerinde gömlekler, nakışlı fular, özel düğmeler gibi bir çok detaya dikkat ettik.
-Değişik kıyafetler giyen, eğlenceli şarkılar söyleyen bu gruba, dinleyicilerin tepkisi nasıl?
Dinleyiciler alışveriş esnasında bir Mariachi grubu ile karşılaşınca gördüklerine inanamıyorlar.
Grubumuz şarkı söylüyor, enstrümanlarını çalıyorlar ve dans ediyorlar. İzleyiciler müziklere eşlik ediyorlar, tempo tutuyorlar, ekiple birlikte fotoğraf çektirmek istiyorlar. Özellikle çocuklar şovumuza bayılıyorlar. Meksika’nın mariachi müziğini canlı dinlemek çok nadir yakalanabilecek bir şans.
Şarkıları İspanyolca söylüyoruz. Meksika’nın dili İspanyolca. Kübalı arkadaşların da öz dili. Bu sayede parçaların anlamlarını, duygusunu, neşesini, üzüntüsünü tam olarak yansıtabiliyorlar.  Parçaların nakaratlarını da seyircilerle birlikte hep bir ağızdan söylüyoruz. Çok keyifli oluyor.
-Kadıköy Belediyesi Doya Doya Sanat etkinliklerinde sahne alıyorsunuz. Kadıköy’de çalmak nasıl bir duygu?
Evet, Little Band adlı grubumuzla latin ve caz müzikler yapıyorduk. Bu grubumuzla belediye etkinliklerinde 5 yıl sahne aldık. Daha sonra Little Mariachi Band’i kurduk. İki grupta da aynı yabancı müzisyenler var. Kadıköy’de halkın içinde müzik yapmak büyük bir zevk ve gurur bizim için.  Kadıköylüler,  şarkılarımızla dans ediyorlar, her sene bizi takip eden müdavimlerimiz oluştu. Geçen yıl  Mariachi grubumuzla da sahne alacaktık fakat  olmadı, umarız bu sene Kadıköy meydanlarında halkımızla buluşabiliriz.  
 

KÜBALILAR AĞIRLIKLI 
Little Mariachi Band, ağırlıklı olarak Kübalı müzisyenlerden ağırlıklı olarak oluşuyor; Yosbany Barcenas (guitarron), Marcos Del Valle (flüt), Rafael  Almaguer (vihuela), Aleixi  Rivera Contreras (gitar), Elmar Azimzade  (trompet), Yannsel  Castellon (gitar), Nuri  Aydın (keman)  ve Kayhan Doğan (saksafon).


ARŞİV