Kasetlerdeki ‘Zamanın Ruhu’

Kaset formatında sadece 88 adet üretilen “Kaset Fanzin”,  İstanbul’un çeşitli kitap evi, sahaf ve plak dükkanlarında meraklısını bekliyor

08 Mayıs 2019 - 14:16

Bir yılı aşkın süredir üzerinde çalışılan bir art-zine projesi (dijital sanat dergisi) olan Kaset Fanzin, yayında! Projeyi kurgulayan Emirhan Esenkova, farklı disiplinlerden birçok ismin çalışmalarını kaset formatında derleyerek, zamanı duyulur bir alana taşıyor. Sadece 88 adet üretilen ve tamamı numaralandırılan Zamanın Ruhu Sayısı, İstanbul’un çeşitli kitap evi, sahaf ve plak dükkanlarında meraklısı ile buluşarak - dinleyiciyi sadece geçmişe götürmüyor aynı zamanda kültürel bir mekan savunmasına davet ediyor.

Modern sanat, edebiyat, yeni medya sanatı, fotoğraf, tiyatro ve müzik gibi alanlardaki çalışmalarıyla tanınan katılımcıların, birbirlerinden habersiz ve bağımsız oluşturdukları içerik, ses kurgusuyla bütünlük ve akış kazanıyor. Proje, İstanbul’daki bir depoda yaklaşık yirmi yıl saklı kaldıktan sonra tesadüfen bulunan 1999 üretimi Memorex marka boş kasetler üzerine kaydedildi.Böylelikle zaman, kendini manyetik bantlar üzerindeki yaşlanma vasıtasıyla yeniden gösteriyor ve her bir kopyayı kendine özgü kılıyor. Kapak ve kartonet içinde kullanılan görseller, Esenkova’nın kişisel arşivinden seçtiği ve popüler akıllı telefon uygulamalarını kullanarak manipüle ettiği eski fotoğraflardan oluşmakta. Kapak ve kartonet tasarımı ise aynı zamanda katılımcı da olan Ece Eldek’e ait.

90 dakikalık Zamanın Ruhu, satışa çıkan koleksiyon kopyalarının tükenmesiyle birlikte Soundcloud üzerinden çevrimiçi de yayınlanacak. Yeni dijital sayıları ve teklileri meraklısıyla buluşturmaya devam edecek. Kaseti Kadıköy’de Vintage Records, Boris Records ve Nigar Sahaf‘tan edinebilirsiniz.


ARŞİV