Kadıköylüler Cemal Süreya'yı unutmadı

Usta şair Cemal Süreya ölümünün 25. yılında Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkez'inde anıldı.

16 Ocak 2015 - 09:06

  Aysel KILIÇ

Türk edebiyatının usta isimlerinden Cemal Süreya’nın aramızdan ayrılmasının üzerinden 25 yıl geçti. Süreya, her yıl olduğu gibi bu sene de sevenleri tarafından anıldı. Cemal Süreya Derneği, Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle, Caddebostan Kültür Merkezi'nde bir anma etkinliği düzenledi. Etkinliğe Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, Süreya'nın eşi ve aynı zamanda Cemal Süreya Kültür Derneği’nin kurucusu Zuhal Tekkanat ile Dernek yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda yazar, şair ve Kadıköylü katıldı. 


NUHOĞLU: “ŞİİRLERİYLE DÜNYAYI AYDINLATACAK”
Süreya’nın hayatının anlatıldığı sinevizyon gösterimi ile başlayan gecenin sunumunu Şair Turgut Toygar ile Aydan Ay yaptı. Toygar, Süreyya için "O dünyanın bütün sokaklarında elleri ceplerinde dolaşmaktadır. Hatırası önünde saygıyla eğiliyorum" dedi ve sözü Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’na bıraktı. Süreya'nın sadece Kadıköy'ün değil tüm dünyanın şairi olduğunu ifade eden Nuhoğlu, çatışma ve şiddet ortamına dikkat çekti, “Cemal Süreya şiirleriyle tüm dünyayı aydınlatacak, şiirleriyle elimizde her zaman ışık olacak” dedi. CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi ise Süreya’nın “Göçebe” adlı şiirini okudu. Süreya ile Maliye Bakanlığı'nda birlikte çalıştıklarını ve bunun onurunu yaşadığını ifade eden Hamzaçebi, “O, hayatımda yer edinmiş en önemli insanlardan biri” dedi.

“ŞİİRLERİ YILLARA MEYDAN OKUYOR”
“Sayın Başkan Aykurt Nuhoğlu çok doğru söyledi, Cemal Süreya, Kadıköy’ün değil, tüm dünyanın şairidir” sözleriyle konuşmasına başlayan Zuhal Tekkanat ise salon tarafından alkışlandı. Tekkanat, “Çok sevindim salon dopdolu, eminim Cemal Süreya da çok sevinirdi” diye konuştu. Cemal Süreya Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Nezir de kapitalizmin insanın ve şiirin düşmanı olduğunu, ancak Süreya’nın şiirlerinin yıllara ve kapitalizme meydan okuduğunu söyledi.

“SÜREYA YÜREKLİLİĞİYLE LANETLİYORUZ”
Cemal Süreya’yı anlatan şair Niyazi Yaşar ise Türkiye’de sanat ve sanatçı üzerinde baskının sürdüğünü ifade etti,  “Hükümet, ferman çıkarmış, Karacaoğlan’ı otobüse bindirmiyor” dedi. Yaşar, Fransa’daki Charlie Hebdo katliamına da dikkat çekti: “Bütün yasaklamalara, tehditlere rağmen kimse sanatçıların sesini kısamaz, sanatı yasaklayamaz! Fransa’daki ve tüm dünyadaki katliamları Cemal Süreya yürekliliğiyle lanetliyorum” dedi.

“ÖDÜLLER GENÇ ŞAİRLERE VERİLSİN”
Cemal Süreya'nın yakın arkadaşı Ülkü Tamer ise etkinliğe katılmadı ancak bir mesaj gönderdi. Mesajında, “Cemal, gençlere değer veren bir sanatçıydı. Bu nedenle adları artık eskimeye yüz tutmuş olmasa bile, yerleşmiş şairlerin yapıtları yerine, ‘ilk kitap’larının diriliklerini, renklerini, güzel acemiliklerini değerlendirmek daha anlamlı olur” diyerek Cemal Süreya Ödüllerinin genç şairlere verilmesini önerdi.

SÜREYA’NIN TÜRKÜSÜNÜ SESLENDİRDİ
Tamer’in mesajının ardından yazar Osman Şahin de Cemal Süreya’yı anlatan bir konuşma yaptı. Figen Kulu Cömert Süreya'nın “Kan var bütün kelimelerin altında” ve “Üvercinka” şiirlerini okurken, “Ah bir ataş ver” türküsünü seslendiren sanatçı Hasan Karayol da “Cemal, Süreyya babamın arkadaşıydı. O bu türküyü çok severdi” dedi.

ÖDÜLÜNÜ TEKKANAT’IN ELİNDEN ALDI
Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Cemal Süreya Ödülleri’ne 10 şair layık görülürken, ödülünü almaya sadece Barış Erdoğan gelebildi. Ödülünü Zuhal Tekkanat’ın elinden alan Erdoğan, ödül için teşekkür etti, “Cemal Süreyya ödülleri, Türkiye’nin en değerli ödüllerinden biridir. Bu ödülü almak onur verici”  dedi.
Etkinlik, Kara Güneş grubunun müzik dinletisi ile son buldu.

CEMAL SÜREYA ÖDÜLLERİ’Nİ KAZANAN İSİMLER
Ahmet Ada,
Ahmet Uysal
Barış Erdoğan
Kirkor Yeteroğlu
Metin Kaya
Müyesser Yeniay
Tuğrul Keskin
Turgut Toygar
Ülkü Tamer
Veysel Çolak
 

ARŞİV