Kadıköylü yönetmen Berlin yolcusu

Kars’ta doğan, Londra ve Kadıköy’de yaşayan yönetmen Faruk Hacıhafızoğlu’nun Kars’ta çektiği, Kadıköy’de kurguladığı ilk filmi, Berlin Film Festivali’nde yarışacak

30 Ocak 2015 - 11:23
Gökçe UYGUN

Yönetmen Faruk Hacıhafızoğlu’nun ilk uzun metrajlı filmi “Kar Korsanları”, dünyanın prestijli etkinliği 65. Berlin Film Festivali’nde Türkiye’yi temsil edecek.

Festivalin 2015 programında Türkiye'den seçilen 3 filmden biri olan Kar Korsanları, Berlinale Generation bölümünde, İngiltere, Kanada, İsveç, Almanya, İtalya, Danimarka, Hindistan, ABD, Avustralya ve İrlanda’dan 13 filmle birlikte Kristal Ayı Ödülü için yarışacak. Yönetmenin “İnsanın en özel, en masum yıllarına, çocukluğa dair bir hikâye” olarak tanımladığı Kar Korsanları (Snow Pirates), dünya prömiyerini, 5-15 Şubat arasında gerçekleştirilecek 65. Berlin Film Festivali’nde yapacak.


DARBE, SOĞUK VE KÖMÜR…
Kars'ta 12 Eylül darbesinin hemen sonrasında geçen filmde, üç çocuğun evlerini ısıtabilmek için kömür arayışını çıkmaları, kentin karla kaplı sokaklarının büyüsünde, şiirsel ve yer yer komik bir dille aktarılıyor. Yönetmen Faruk Hacıhafızoğlu, filmi şöyle anlatıyor;
“Yıl 1981… Türkiye tarihinin en acımasız askeri darbelerinden birinin henüz başlarında ve o yıl Türkiye, son yılların en ağır kışıyla da karşı karşıya… Doğunun en ücra köşesinde aylarca karların kalkmadığı, geniş bir tarihi mirasın üstüne kurulmuş Kars’ta o yıl, halk için kömür ihtiyacı özgürlük ihtiyacıyla yarışmaktadır. O kış kömür, mücevher değerinde, hatta parayla satın almak bir yana, birkaç devlet kurumunun ve ayrıcalıklı kişinin ulaştığı bir elmastır. Tek servetleri kızakları ve ayrı ayrı hayalleri olan Serhat, Gürbüz ve İbo da bembeyaz karlara tezat, simsiyah kömürün peşinde dayanışmanın gücünü keşfedecekleri bir yolculuğun başındadırlar. Üçü için de ara karnelerin alındığı bu tatile, oyundan daha çok kömür arayışı damgasını vurur. Sobaya atmak için birkaç parça yanmış kömür artıkları peşinde başlayan arayış, onları zekâ ve mücadele gücüyle yeni kaynaklar bulmaya itecektir. O kış, üçünün de askeri darbenin gölgesinde evlerini ısıtmak için başladıkları bu masum mücadele, hayatın sorumlulukları ve gerçeklerle tanıştıkları bir dönüm noktası olacaktır.”

YÖNETMEN HAKKINDA
1965 yılında Kars’ta doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini burada tamamladı. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Londra Westminster Üniversitesi Çağdaş Medya Pratikleri bölümünden mezun oldu. Muhabir, fotoğraf editörü, yapımcı ve yönetmen olarak çalıştı. 

ARŞİV