Kadıköylü Can Güney, Kadıköy sahnelerinde

Ayna grubunun gitaristi Can Güney, evim dediği Kadıköy’de sahne almaya hazırlanıyor. Güney, gitar çalmayı ‘bir tür meditasyon’ olarak tanımlıyor.

13 Kasım 2014 - 14:50
  Gökçe UYGUN
 İlk enstrümanı mandolindi, 7 yaş hevesiydi. 15’inde, gerçek aşkı gitarla tanıştı. O gün bugündür hep sahnelerde. Harun Kolçak, Şevval Sam, Fatih Kısaparmak, Sibel Alaş gibi pek çok müzisyen dostuyla sahne çalışmalarında bulundu. 1996 yılında, dostluğu eski yıllara dayanan Erhan Güleryüz'ün solisti olduğu Ayna grubu projesinin temel taşlarından biri oldu.Türkiye’nin en iyi rock gitaristlerinden biri olarak tanımlanan Can Güney, şimdilerde “Can Güney Band” projesiyle Kadıköy sahnelerine geri döndü. Pek çok müzisyen gibi o da konuşmayı pek sevmiyor gibi, belki de sahneden gitarını konuşturmayı tercih ettiğindendir…

  -İlk enstrümanınız mandolinmiş ve henüz 7 yaşındaymışsınız. Müzik sevgisi sizce o kadar küçük yaşta nasıl doğdu içinizde?
Açıkçası içime doğmadı. Mandolin ilk enstrümanımdı, çocukluk hevesiydi. Asıl aşk 15-16 yaşında başladı; o da gitarım oldu hep...
 
-15 yaşından itibaren başlayan gitar yolculuğunuz nasıl geçti? Mesela ‘gitara küstüğünüz’ bir dönem oldu mu hiç?
Tam tersine her zaman gitarla barışık oldum. Özellikle de en zor dönemlerimde  gitara sarıldım.
 
“GİTAR ÇALMAK BİR TRANS HALİ”
 
-Gitar çalış tarzınız epey ünlü. Dişlerinizle ya da sırtınızda çalıyormuşsunuz. Nasıl yarattınız bu tarzı?
Benden ziyade tarzımın tarafınızdan ünlü addedilmesi beni onore eder. Bu tarzı ben yaratmadım ama yaşatabiliyorsam ne mutlu bana.
 
-Gitar çalmayı çok seviyor olmalısınız.
Gitar çalmak bir trans, meditasyon…Diğer yarını yakalamanın farklı bir yolu..
 
-Kariyerinizin en önemli olaylarından biri Ayna grubunda yer almanız sanırım. Bir dönem --Türkiye’yi kasıp kavuran bu grupla yolunuz nasıl kesişti?
Ben, grubun solisti Erhan Güleryüz'le önceden tanışıyordum.1996 yılının başlarıydı, Erhan'dan teklif geldi. Ben de parçaları demo olarak dinledim ve işte bu dedim o zamandan inanmıştım başarıya yaklaştığımıza. Sonrasını zaten herkes biliyor.
 
“AYNA DAĞILMADI”
 
-Ayna ne zaman ve nasıl dağıldı? Bir de sizden dinlemek isterim.
Ayna dağılmadı. Bu bana zaman zaman bana soruluyor ama böyle bir açıklama yapmadık ki. Yolumuza devam ediyoruz...
 
- İlk solo albümüz Vur, 2003 yılında çıktı. Bu albüm beklentilerinizi karşıladı mı?
Açık söylemek gerekirse o albüm sistemin kurbanı oldu. Bu sorunun cevabı bende kalsın çünkü kimsenin arkasından konuşmayı sevmiyorum. (gülümsüyor) Kapanmış bir anı defteri benim için...
 
- Şimdi de rock grubu Can Güney Band’ı kurdunuz. Kimler var sizin dışınızda?
Kısa bir süre önce Can Güney Band adı altında yola çıktık. Benim dışımda gencecik bir ekibim var. Biz kendimizi en iyisi müzikle anlatalım (gülüyor)
 
- Şarkı üretiyor musunuz? Cover mı yapıyorsunuz?
Elbette üretiyorum. Yakın zamanda bu üretimleri siz müzikseverlerle paylaşma heyecanı içersindeyim. Ayrıca cover yapmak da benim için çok keyifli..
 
- 9 Ekim’de Kadıköy Shaft’taki konserle sahnelere geri döndünüz.  Yeniden sahnede olmak nasıl bir duygu?
Sahneye hiç ara vermedim ki… Ama kendi projeme tekrar dönmek heyecan verici!
 
- Sizi dinlemeye gelecek olanlara mesajınız var mı?
Zaten müziğimle gerekli mesajları veriyorum (anlayana)
 
- Türkiye’deki müzik piyasasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ben müzikle uğraşıp, piyasasıyla pek ilgilenmiyorum.
 
- İlk albümün üstünden 13 yıl geçmiş. Yeni bir albüm hazırlığı içinde misiniz?
Planlarımın birinci sırasında albüm olmasa da 2 yada 3 parçalık maxi-single düşüncesi var. Sistemin çok zorlandığı şu dönemde, en doğru zamanı yakalama hedefindeyim...
 
“GİTAR ÇALMAK EMEK İSTER”
 
- Aynı zamanda gitar eğitmenisiniz de. Bir müzik enstrümanı çalmak isteyenlerin ilk göz ağrısı gitardır. Sizce bu niye böyle?
Sahne dışında uzun yıllardır eğitimcilikte yapıyorum, sanat adına elimden geldiğince müziğe gönül vermiş bireylere yardımcı olmaya çalışıyorum. Gitar en çok çalınmak istenen enstrümandır diyemem ama tercihler arasında öncelikli olduğunu savunabilirim. Sebebi de showa çok yatkın olmasıdır. Lakin show yapmak da herkesin harcı değildir..
 
- Gitar kolay çalınabilen bir enstrüman mı sizce?
İlgi gösterilmeyen her enstrüman zordur. Bu iş sabır ve emek gerektirir. Herkes gitar çalmak zorunda da değil. (gülüyor)
 
- Gitara yeni başlayanlara/başlayacaklara önerileriniz neler?
Öncelikle işin şov kısmından ziyade emek verme bölümünü tercih etmeleridir. En iyi gitarı almakla olmaz bu işler… Bu konuda çok defa tanık olduğum durumlar oldu. Zaten o durumdaki kişiler zaman içersinde anlayıp bırakıyorlar. Öncelikle kendilerine iyi bir eğitimci bulmaları ve akabinde ders aldıkları kişinin yolunda yürümeyi hedef seçmeliler...
 
  “KADIKÖY BENİM SIĞINAĞIM…”
Bir daha dünyaya gelsem yine Kadıköy derim... Kadıköy bir sahil kasabası, insanların birbirini tanıdığı, özerk bir bölge…  Kadıköy benim sığınma alanım… Burada her sahneye çıkışımda, sanki evde arkadaşlarımla eğleniyormuş gibiyim. Biz Kadıköylüler, büyük bir aileyiz…

ARŞİV