KADIKÖY’DEN   ANMA -Aşık Mahsuni Şerif Anma

KADIKÖY'DEN ANMA -Aşık Mahsuni Şerif Anma Gecesi Asrın Pir Sultanı olarak adlandırılan Aşık Mahsuni Şerif; halk müziğinde Aşıklık geleneğinin en son temsilcilerinden birisidir. Birçok sanatçı...

16 Aralık 2016 - 13:17
KADIKÖY'DEN

ANMA
-Aşık Mahsuni Şerif Anma Gecesi
Asrın Pir Sultanı olarak adlandırılan Aşık Mahsuni Şerif; halk müziğinde Aşıklık geleneğinin en son temsilcilerinden birisidir. Birçok sanatçı tarafından söz ve besteleri sıklıkla kullanılan, halk şiirine gönül veren ve konuşma dilini şiirleştiren Aşık Mahsuni'nin 453 plağı, 50 kaseti ve yayınlanmış 9 adet kitabı bulunuyor.
Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi de, halk ozanı Mahsuni Şerif'i ölümünün 10. Yılında bir etkinlikle anıyor. 5 Aralık Çarşamba akşamı saat 19.00'da başlayacak anma gecesine tüm türküseverler davetli.

TİYATRO
-Van Gogh
Bir yüzden sevgi çıkarılabilir mi ya da bir yüze sevgi eklenebilir mi? Van Gogh'un resme başlayışından intiharına kadar geçen süreye çok yakından tanıklık edeceksiniz. Hakan Gerçek'in oynadığı tek kişilik Van Gogh, sevmek ve çalışmak üzerine kurulu bir hayat hikayesi. Oyun, 1 Aralık Cumartesi 20.30'da Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi'nde izlenebilir.
-Bizim Ev
Haber ve eğlence iç içe geçebilir mi? Televizyon dünyasının en önemli yapımcılarından biri olan Wes, giderek azalan raytingler karşısında, Amerika'nın en beğenilen haber spikeri Jennifer'ı popüler bir reality show un sunucusu haline dönüştürür. Bu arada, Orta Amerika'da bir evi paylaşmakta olan dört genç, gerçek dünyanın menfaatleri üzerine ateşli kavgalara tutuşmaktadırlar. Tiyatro Fora'nın sahnelediği Bizim Ev , 1 Aralık Cumartesi 20.30'da Barış Manço Kültür Merkezi'nde.
-Aşk'ın Halleri
Çetin Akcan'ın yazıp yönettiği, Tuna Arman, Ercan Demirel, Ebru Karanfilci ve Somer Karvan'ın rol aldığı Aşk'ın Halleri komedisini izlediğinizde hem olayın kahramanlarının düştükleri komik durumlara gülecek ama aynı zamanda da onlarla birlikte duygulu anlar yaşayacaksınız. Oyun, 2 Aralık Pazar 16.00'da Caddebostan Kültür Merkezi'nde görülebilir.
-Oyunun Adı Yok
Halit Akçatepe, Çiğdem Tunç, Kerem Keskin, Ebru Devrim Sayman, Engin Bilgiç ve Tuncay Özinelhellip; Bir kabarehellip; Bir güldürühellip; Oyun, 2-9-23-30 Aralık Pazar 16.00 ve 7-21 Aralık Cuma 20.30'da CKM'de izlenebilir.
-Kod Adı: Limonata
Amerikalı 50 yaşlarındaki Andrew karısından yeni boşanmıştır ve kafasını dinlemek üzere Paris'e arkadaşı Pascal'ı ziyarete gelir. Fakat Pascal buluşma yerine gelemez ve o da bir arkadaşını buluşacakları cafe'ye yollar. Bu kişi 30'lu yaşlarındaki parizyen bir şarkıcı olan Ya Ya'dır. Ya Ya'nın benimle bir limonata içmek ister misiniz? sorusuyla tanışmış olurlar. Oyun temel kadın ve erkek çatışmasına nüktedan bir tarzda yaklaşır. Karma Drama'nın sahnelediği oyun 5 Aralık Çarşamba 16.30 ve 20.30'da Halis Kurtça Kültür Merkezi'nde izlenebilir.
-Dış Ses
Sahnede iki ayrı hayat karşımızda. Bilinmez bir mekanda kendilerini bulan iki kadın yaşamlarını yeniden sorgularken, geçmişin onları nelere sürüklediğini görüyorlar. Kadınların
birbirleriyle alakalı olmayan yaşantıları aslında ortak kaderi gözler önüne seriyor. Arka Bahçe Oyunları'nın Dış Ses adlı oyunları 4 Aralık Salı 20.30'da Barış Manço Kültür Merkezi'nde.
-Önce Boşluk Oldu Kalp Gidince Ama Şimdi İyi
Dijana, o sabah Karaköy İskelesi'ne yanaşan Odessa feribotundan indiğinde, hayallerinde daha iyi bir yaşam ve mutlu bir gelecek umudu vardı. Ama onun için planlananlar, hayallerinden çok başkaydı. Mehmet Ergen'in yönettiği oyun, 4, 11, 18 Aralık Salı ve 27 Aralık Perşembe saat 20.30'da Caddebostan Kültür Merkezi'nde izlenebilir.
-Ben Bertolt Brecht -Kabare
Çağımızın en büyük yazarlarından biri olan Bertolt Brecht'in şiir, şarkı ve öykülerinden Genco Erkal'ın uyarladığı müzikli kabare oyununda; Kurt Weill, Hans Eissler, Paul Dessau ve Sarper Özsan'ın müzikleri eşliğinde dünyanın düzeni, kadının konumu, savaş ve barış gibi konularda eğlenceli bir yolculuğa çıkıyoruz. Tülay Günal ve Genco Erkal'ın performansıyla kaçırılmaması gereken oyun, 7 Aralık Cuma 20.30'da Kozyatağı Kültür Merkezi'nde izlenebilir.

FİLM GÖSTERİMİ
-Ana Dilim Nerede?
Ana Dilim Nerede : Yakın zamanda öleceğini düşünen bir ihtiyarın, ana dilinin kaybolmaya yüz tutmasından duyduğu çaresizlik karşısında, kendi çözümünü umutla üretme çabasını aktaran; evde dahi kendi dilinde konuşmanın yasak olduğu yıllardan sonra, artık saklanamayacak olan lsquo;ana dil' gerçeği ve Türkiye'de, resmi politikaların yarattığı kültürel travmanın orta sınıf bir aile üzerindeki etkilerini konu alan, kimi insanlık durumlarının kara mizahın sınırlarında anlatıldığı, gerçek mekân ve kendilerini oynayan gerçek karakterlerle canlandırıldığı bir yabancılaşma ve yalnızlaşma hikâyesi...
Sosyal Dayanışma ve İletişim Derneği tarafından 2 Aralık Pazar günü saat 20.00'de Barış Manço Kültür Merkezi'nde ücretsiz gösterilecek filmin yönetmeni Veli Kahraman gösterim öncesinde kısa bir sunuş yapacak ardından soru cevap bölümüne geçilecek.

OPERA
-Bir Şölendir Opera: Katya Kabanova / Cem Mansur
Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası adını alan Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası kurucu şefi ve İngiltere'nin en eski ikinci korosu İpswich Choral Society'nin fahri başkanı Cem Mansur, bu anlatıda nadiren sahnelenen bir opera eserini seçti. Müzik tarihinin özgün bestecilerinden Leoscaron; Janaacute;ček'in Katya Kabanova eseri müzik tiyatrosu repertuvarının en çarpıcı, duyarlı, müzikal ve teatral unsurların bütünlüğü açısından en etkileyici eserlerinden biri. Rus oyun yazarı Ostrovski'nin Fırtına adlı oyunundan uyarlanan opera, küçük bir kasabada geçen bir aile trajedisi, ancak Janaacute;ček'in dehası, karakterleri ve ilişkilerini ancak en büyük opera bestecilerinin başarabildiği çok boyutlulukta dile getiriyor. Çek dilinin ritimleri, Janaacute;ček'in vokal yazısına yön vererek yepyeni bir dil ortaya çıkarıyor. Kadıköy Belediyesi Süreya Operası'nın ücretsiz etkinliği 3 Aralık Pazartesi saat 18.00'de başlıyor.

KONSER
-Savaşa Karşı Halkların Buluşması Konseri
Halkların Anayasası Bileşenleri, 2 Aralık Pazar günü Kadıköy Halkeğitim Merkezi'nde Savaşa Karşı Adalet Özgürlük Eşitlik İçin Halkların Buluşması konseri düzenliyor.
Saat 16.00'da başlayacak konserin sunuculuğunu sinema sanatçısı Nur Sürer ile Bedros Dağlıyan yapacak.
-Eskimeyen Eskilerde Güncellemeler 2
Projede; Bach envansiyonlar, figüratif bas üstüne doğaçlama, polifonik olarak düzenlenmiş saz semaileri ve sözlü eserler seslendirilmektedir. Konser öncesi; Müzik Tarihi ve Makam Müziği Teorisi konularında bir seminer verilecek. Etkinlik 3 Aralık Pazartesi 19.30'da Caddebostan Kültür Merkezi'nde.
-Kerem Görsev Trio
Türkiye'nin önde gelen jazz piyanistlerinden Kerem Görsev, kontrbasta Kaan Yıldız, davulda Ferit Odman'dan oluşan trio, dinamik performans sergileyecek jazz dolu bir gece yaşatacak. Konser, 4 Aralık Salı 20.00'de Caddebostan Kültür Merkezi'nde.
Davetiye İrtibat Numarası: 0542 543 14 85
-Osmanlı Barok Bestecisi Itricirc; ve Avrupa'daki Çağdaşları
Itricirc;'nin yaşadığı dönemi şekillendiren uluslararası ilişkilerden yola çıkılarak Itricirc;, Hafız Post, Cantemir, Ali Ufki'nin yanı sıra Monteverdi, Vivaldi, Hauml;ndel, Schmelzer ve Biber gibi 17.yy barok besteciler yorumlanacak. 5 Aralık Çarşamba 20.00'de başlayacak konser CKM'de.
-Gökhan Sezen Konseri
21. Yüzyıl Eğitim ve Kültür Vakfı (YEKÜV) kuruluşunun 20. Yılında Bir Çocuk Daha Okusun Diye eğitime destek amacıyla Türk Sanat Müziğinin müstesna seslerinden
Gökhan Sezen konseri düzenliyor. Konser, 6 Aralık Perşembe 20.00'de CKM'de.
Davetiye İrtibat Numarası: 444 28 39

SÖYLEŞİ
-Gazeteci-Yazar Fatih Portakal ile Söyleşi ve İmza
Bir televizyon kanalında hafta içi her sabah Çalar Saat haber programıyla karşımızda olan ve yeni kitabı Ses siz ile 2012 yılında okuyucuları ile buluşan Fatih Portakal 1 Aralık Cumartesi 15.30'da CKM Sanat Kütüphanesinin konuğu olacak. Gerçek hayat hikâyelerinin yer aldığı kitap ile ilgili bu keyifli söyleşiye tüm Kadıköylüler davetli.
-Mausoleum Aşkın Mabedi
Çivi Yazıları'nın hazırladığı ve 1 Aralık Cumartesi 15.30'da Barış Manço Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek konferansta Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri olan Mousolum Aşkın Mabedi veya anıt mabedin geri alınmasıyla ilgili hukuk mücadelesi değerlendirilecek.
-Türkiye'de Heykel Sanatının Yeri ve Tankut Öktem Heykelleri
CKM, Tankut Öktem, Sıradışı Bir Usta retrospektif sergisinin yanı sıra, ustayı kaybettiğimiz 5 Aralık tarihinde yeni bir etkinlikle onu anıyor. Tankut Öktem belgeselinin gösteriminin ardından, Türkiye'nin değerli sanatçıları Mustafa Pilevneli, Süleyman Saim Tekcan, Meriç Hızal ve Genco Erkal, ustanın kızı Oylum Öktem İşözen'in moderatörlüğünde Türkiye'de Heykel Sanatının yeri ve Tankut Öktem Heykellerini konuşacaklar. Söyleşi, 5 Aralık Çarşamba 15.00'te başlıyor.
-Yazar Hanri Benazus ile Söyleşi ve Dilek Türkan Dinletisi
Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilişinin 78. Yıldönümünde, koordinatörlüğünü Erdoğan Haliloğlu ve Nejat Kızılkaya'nın yaptığı programın konuğu Yazar Hanri Benazus. Atatürk ve Kadın hakkındaki söyleşisinin ardından, genç sanatçı Dilek Türkan Cumhuriyet dönemi şarkılarını seslendirecek. Ücretsiz etkinlik 5 Aralık Çarşamba 20.00'de Kozyatağı Kültür Merkezi'nde.
-Mustafa Mutlu ve Can Ataklı ile Dereden Tepedenhellip;
Vatan gazetesi yazarları Can Ataklı ile Mustafa Mutlu gündeme ilişkin görüşlerini paylaşıyor ve sorularınızı yanıtlıyor. Mutlu ve Ataklı, özellikle iktidarın medya üzerindeki baskısını anlatacak. Söyleşi 8 Aralık Cumartesi 14.00'te Caddebostan Kültür Merkezi'nde.

SERGİ
-Bir Elif Naci Bey Vardıhellip;
Ressam, gazeteci, müzeci ve yazar Elif Naci Bey vefatının 25. Yılında, Kadıköy Belediye Başkanlığı Fuaye Salonu'nda anılıyor. 7 Aralık Cuma günü saat 18.00'de başlayacak etkinlikte yaşamı ve sanatıyla ilgili sunumlar yapılacak, anma konuşmalarının ardından serginin açılışı gerçekleştirilecek. Sanatçının eserlerinden oluşan sergisi, 14 Aralık'a kadar görülebilir.
- Küba - Türkiye İkili İlişkilerinin 60. Yıldönümü Anısına Resim Sergisi
Uluslararası seviyede ün yapmış dört nesilden yaklaşık 15 Kübalı sanatçının tanınmış eserlerinin toplandığı bu sergi, Küba kültürünü Türkiye halkına tanıtmak ve Küba ile Türkiye arasındaki ilişkilerin 60. Yıldönümünü üst düzey bir aktivite ile kutlamak için gerçekleştirilecek bir sanat etkinliği. Sergi, 11 Aralık'a kadar CKM'de görülebilir.
-Atatürk ve Kadın Fotoğrafları Sergisi
Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı verilişinin 78. yıldönümünde Yazar Hanri Benazus'un arşivinden daha önce görülmemiş Atatürk fotoğrafları ziyaretçileri bekliyor. Sergi 1-10 Aralık tarihleri arasında Kozyatağı Kültür Merkezi'nde görülebilir.
-Karma Yağlıboya Resim Sergisi
Ayşe Yılmaz ve Ayşe Büyüktürk'ün resim sergisi 2-10 Aralık tarihleri arasında Barış Manço Kültür Merkezi'nde görülebilir.


ARŞİV