Kadıköy'ün 'Genç Nefesler'i…

Gençlerin Türk Müziğine olan ilgisini arttırmak amacıyla kurulan Genç Nefesler Türk Müziği Topluluğu, sadece Türk müziği eserleri değil, klasik şarkılardan türkülere, tangolardan popüler şarkılara uzanan geniş bir yelpazede repertuvarıyla dikkat çekiyor

27 Mart 2015 - 11:14


GÖKÇE UYGUN
Onlar, Kadıköy Belediyesi Gönüllü Eğitim ve Danışma Merkezine bağlı olarak faaliyet gösteren gönüllü korolarından biri. Adları “Genç Nefesler”. İsimleri gibi kendileri de, müziğe bakış açıları da genç ve dinamik. Alışılagelmiş klasik Türk Müziği korolarından farklı bir duruş sergiliyor. Hem eğleniyor hem eğlendiriyor.  Öyle ki konserlerinde Türk Sanat Müziği’ni icra etmenin yanı sıra, mizansenler de gerçekleştiriyorlar. 10’u erkek, 9’u kadın olmak üzere toplam 19 kişiden oluşan Genç Nefesleri’i, grubun kurucu üyesi ve başkanı olan Soner Akyıldız’a sorduk.

Neden böyle bir topluluk kuruldu?
Ben ve grubumuzun kurucusu olan diğer arkadaşlarım daha önce başka amatör topluluklardaydık.  Genelde bu topluluklar yetişkinlerden oluşmakta olup şeflerin mutlak egemenliği üzerine kurulu olduğundan hem kendimizi rahat hissetmiyor hem de müziğe bakışımızı ortaya koyamıyorduk.  Sanatın özgür bir ortamda icra edilmesi gerekliliğine inananlardanız. Egolardan sıyrılmış, demokratik bir ortamda müzik yapabilmek için Genç Nefesler’i kurduk.  Çok da şanslıydık. Çünkü tam da bu noktada bizimle aynı doğrultuda düşünen değerli Şefimiz Gürhan Yaman çıkageldi, bize gönlünün kapılarını açarak destek oldu, bize bu yolda ışık tutmaya devam ediyor.

Genç Nefesler, adını ekibin yaş ortalamasından mı alıyor, yoksa müziğe yeni bir nefes getirme iddiasından mı kaynaklanıyor?
İsim babası benim. Topluluğumuzun kurulacağı aşamada isim ararken, vurgusunu yapmak istediğimiz şey “genç, dinamik, özgür ve yenilikçi” olmaktı. Dolayısıyla bahsettiğiniz gibi bu isim, hem Klasik Türk Müziğine yeni bir nefes getirme arzusundan hem de topluluk üyelerinin genç olmasından doğdu.  Grubun zinde kalması için 18-35 yaş sınırlaması getirdik. Tabi bu sınırlamanın birkaç yaş yukarı/aşağısı olabiliyor. Önemli olan ekip ruhumuza eşlik edebilmek.

Grubun kurucuları kimler?
Müziğe gönül vermiş bir grup arkadaş... Şu anda bu kuruculardan halihazırda devam eden 3 kişi (ben, Serap Körpe ve Metin Yıldırım) var.

Türk Sanat Müziği,  daha çok ileri yaş grubundaki kişilerin dinlediği-ilgilendiği bir müzik türü gibi algılanır. Siz gençlerin ilgisi nereden kaynaklanıyor? TSM, sizlere ne ifade ediyor?
Ailelerimiz Türk Müziğine ilgili olduğundan biz de çocukluğumuzdan beri bu müziği seviyor ve dinliyoruz. İnceliği, derinliği, nezaketi, üslubu, duyguyu ifade ediyor.

5 yıllık yeni bir topluluksunuz. Aradan geçen zamanda Genç Nefesler’in ilerleme sürecini anlatır mısınız?
 Yola çıkış amacımız öncelikle hür bir ortamda müzik yapabilmekti. Çıkış noktamız Klasik Türk Müziği’ydi, ancak bununla da sınır değildi. Kendi müziğimize olan vefamızı sahnede sergilemenin dışında başka yeniliklere de sahnemiz açık olmalıydı zaten tam da bu noktada farkımız ortaya çıkacaktı.  Hem eğlenecek hem eğlendirecektik. Klasik Türk Müziği’ni her yaştan dinleyiciye sevdirmek mümkündü. Oysaki hep sıkıcı ve sevimsiz bir müzik gibi sunulmaktaydı. İcralar tek düzeydi; sahnedeki kurulumlar, duruşlar, tavırlar, kıyafetler, repertuvarlar vs... Biz bunu kırmayı başardık. Sahnemiz renklendi, kıyafetlerimiz çeşitlendi, şarkılara danslar eşlik etti, tangolar söylendi, mizansenler yapıldı, günün popüler şarkılarından türkülere kadar geniş repertuvarlar hazırlandı. Klasik Türk Müziği daha genç bir yorumla daha genç bir tavırla sahnelendi. Dolayısıyla bir Klasik Türk Müziği Topluluğu konserine gelen insanların bu yeni yorum ve izledikleri çeşitlilikle algısı değişti.

Grubun bundan sonraki amaçları neler?
 Uzun vadede Genç Nefesler’in ayakta kalması tek idealimiz. Üyeler zaman içinde değişse de bir şekilde bayrağı taşıyacak birileri ile bu müzik yolculuğu devam etmeli. Daha büyük konserler, sosyal sorumluluk kampanyalarına destek vermek, tanınmış bir sanatçıyla aynı sahneyi paylaşmak gibi ideallerimiz var.   

Sizce genel olarak ülkemizde, özel olarak Kadıköy’de özellikle gençler TSM’ne ilgisi nasıl?
Kendi müziğimize olan ilgi genel anlamda zayıf. Hele ki gençler düzeyinde bu daha da belirgin bir hal alıyor. Şöyle örnek verebilirim Kadıköy Belediyesi gönüllü koroları içinde 18-35 yaş aralığında gençlerden oluşmuş tek koro biziz!

Günün birinde Kadıköy’e özel bir TSM şarkısı bestelemeyi düşünür müsünüz?
Çok iyi bir fikir! Bunu arkadaşlarımla paylaşacağım.


- Kadıköy Belediyesi, gençliğe değer veriyor, genç fikirleri destekliyor. Dolayısıyla Kadıköy’de müzik yapıyor olmaktan son derece mutluyuz.
-Kadıköylülerin Türk Müziğine olan ilgisi son derece yüksek. Biz gençlerin Türk Müziği ile ilgili olmaları onlarda ayrı bir hayranlık yaratıyor gençlere karşı. Her konserimizde topluluğumuzla ilgili beğenilerini bizlerle paylaşarak desteklerini ortaya koyuyorlar. Ayrıca genç dinleyicilerin her geçen gün artan katılımı bizleri hedefimize bir adım daha yaklaştırıyor.

ARŞİV