Kadıköy duvarlarının genç sanatçısı: “Rakun”

Kadıköy duvarlarına, kendi imkanlarıyla resimler yapan 20 yaşındaki Burak, yaşadığı semtin sokaklarına resim yapmayı gazetemize anlattı. Yurdakul, “Kadıköy’ü seviyorum. Yürüdüğüm yollara kendimden bir şeyler bırakmak hoşuma gidiyor” diyor

08 Eylül 2017 - 08:21

Kadıköy sokaklarında yürüyen, vakit geçiren çoğu kişi duvarlardaki “Rakun” imzasına rast gelmiştir. Suadiye, Caddebostan, Yeldeğirmeni, Hasanpaşa, Erenköy ve daha birçok yerde Rakun imzasını taşıyan duvar resimlerini görmek mümkün. Bu imza aslında 20 yaşındaki Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim bölümü öğrencisi Burak'ın Kadıköy duvarlarına, elektrik direklerine ve daha pek çok çeşitli yere yaptığı resimlere attığı imzanın ta kendisi. Doğma büyüme Kadıköylü olan Rakun, Suadiye sokaklarında geliştirdiği kendine has çizgilerle semtin duvarlarını boyama öyküsünü gazetemize anlattı.

“150’DEN FAZLA YAPMIŞIMDIR”

  • Öncelikle ne zamandan beri sokağa iş yapıyorsun? Yaptığın çalışmaların sayısını biliyor musun?

Yaklaşık 5 seneden beri yani 15 yaşımdan beri duvar boyuyorum. 150’den fazla çalışmam vardır. Fakat bunlardan en fazla 50 tanesi zarar görmeden ya da karalanmadan günümüze gelebilmiştir.

  • Çalışmalarında genel olarak işlediğin bir teman var mı?

O dönem kendimi nasıl hissediyorsam ona göre çalışmalar yapıyorum. Çok rahatsız edici karanlık işler de çıkabiliyor çok renkli, şirin işler de.

  • Duvar boyarken ne kullanıyorsun? Sokak için başka şeyler de yapıyor musun?

Genelde sprey boya veya plastik badana boyası kullanıyorum. Bunlar dışında bir de sokak için yaptığım sticker’lar var.

  • Boyamak için seçtiğin duvarların özel bir nedeni var mı?

Hayır özel bir nedeni yok, gezdiğim yerlerde gördüğüm güzel duvarları not alıyorum daha sonra boyayabilmek için geri dönüyorum. Kadıköy dışında da başka yerlerde çalışmalarım var.

  • Kadıköy dışında nerelerde çalışmaların var?

Avrupa Yakası’nda Beşiktaş, Şişli, Taksim, Cihangir ve Beyoğlu bölgesinde çalışmalarım var. Bunların yanı sıra yine Anadolu Yakası Maltepe ve sahil kesiminde de birçok duvar boyamam var. Bodrum konumunda da boyadığım birkaç duvar var.

  • Yaptığın portre çalışmalarını nasıl yorumluyorsun? O an zihninden ne geçiyor?

Genelde sinirli veya somurtan portreler yapıyorum. Suratlarla oynamak ve deformasyon hoşuma gidiyor. Portrelerin ellerine de sevdiğim objelerden koyuyorum. Mum, sprey boya, kukla, çorap ve oyuncak hayvanlar gibi. Bazılarının hikayesi oluyor bazılarını da o an tamamen doğaçlama yapıyorum.

“ÖZGÜRLÜK KAVRAMI DEĞİŞKEN”

  • Peki ya sokağa özgürce iş yapabiliyor musun?

Bu çok değişiyor. Gündüz çıktığımda insanlar geçip geçerken duvar boyadığım ve kimsenin bir şey demediği de oluyor, gece boyarken tek bir kişinin sorun çıkardığı da oluyor. Özgürlük kavramı duvarın yerine ve zamanına göre de değişken bir şey aslında. Polis de son zamanlarda çok anlayışla karşılıyor.

 “YAPTIĞIM İŞ GRAFFİTİ DEĞİL”

  • Yaptığın iş graffiti ya da mural olarak değerlendirilebilir mi? Senin için bu kavramlar ne ifade ediyor?

Bir şey ifade etmiyor. Yaptığım işin graffiti olduğunu düşünmüyorum. Sadece duvarlara resim yapıyorum.

  • Kendine neden “Rakun” ismini seçtin? Senin için ne ifade ediyor?

Sokağa iş yapan herkesin bir ‘tag’ (etiketi)’i var. Benimki de Rakun. Sokağa iş yapmaya başlamadan önce de bana Rakun diyenler oluyordu. Duvar boyamak legal bir eylem olmadığı için bir takma isme ihtiyacım vardı ve ben de Rakun’u seçtim. 

  • Bu sanatı yaparken anonim olmak gerekiyor mu? Bu haberle birlikte anonim kimliğin de pek kalmamış oluyor ama…

Pek anonim olduğumu zaten düşünmüyorum. Anonim kalmak da yaşadığımız dönem için de oldukça zor. Uğraşan, merak eden insanlar zaten kim olduğumu bulabiliyor.

  • Duvarları tek başına mı boyuyorsun yoksa sana yardım edenler oluyor mu?

Tek boyadığım da oluyor ekipçe çıkıp koca bir duvarı boyadığımız da oluyor.

  • İlerde de duvar boyamaya devam etmek istiyor musun?

Evet, istiyorum. Sokak sanatı konusunda yapmak istediğim daha birçok şey var.

 “Rakun”un detaylı çalışmalarını ve hangi sokaklara resimler yaptığını instagram.com/rakunart adresinden görebilirsiniz


ARŞİV