Kadıköylü gençlerin sanatla buluşma adresi: "Gençlik Sanat Merkezi"

2016 yılından beri Kadıköylü gençleri kültür ve sanatla ücretsiz olarak buluşturan Kadıköy Belediyesi Gençlik Sanat Merkezi’nin sorumlusu Nebahat Alkan Arslan, “Öğrencilerimiz merkezde kendilerini evlerinde gibi hissediyor. Onlara bu güveni vermiş olmak bizi mutlu ediyor.” diyor

30 Mart 2024 - 09:34

Kadıköy Belediyesi Gençlik Sanat Merkezi,  gençlerin sanat eğitimine ücretsiz ulaşmasını ve kendi yaşıtlarıyla sosyalleşebilecekleri güvenli bir ortamın yaratılması amacıyla 26 Ekim 2016 yılında açıldı. Açıldığı tarihten itibaren gençlerin kültür ve sanatla buluşma adresi olan Gençlik Sanat Merkezi, çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.  Gençlik Sanat Merkezi sorumlusu Nebahat Alkan Arslan ile güneşli bir pazar günü merkezin bahçesinde buluştuk; merkezden yayılan müzik sesleri eşliğinde merkezin çalışmalarını konuştuk. 

“UZMAN EĞİTMENLER DERS VERİYOR”

 “Buraya gelen gençlerimizin gelecekte birer sanatçı olmasalar bile iyi birer sanat izleyicisi ve bilinçli yurttaşlar olmalarını önemsiyoruz. Sanat üretiminin ise bu amaca hizmet eden en önemli araçlardan biri olduğunu düşünüyoruz.” diyen Gençlik Sanat Merkezi Sorumlusu Nebahat Alkan Arslan, merkezin çalışma programını şöyle anlattı: “Hafta içi her gün 10.00 ile 19.30, hafta sonu ise 10.00 ile 17.30 saatleri arasında hizmet veren merkezimize, Kadıköy’de yaşayan ya da öğrenim gören 14-22 yaş arası gençler, gitar, keman, piyano, bateri, drama, bağlama, dans ve resim kursuna başvurabiliyor. Başvurularda yetenek şartı aramıyoruz. Sadece koro, orkestra, tiyatro grubu gibi topluluklara yetenek sınavı ile öğrenci alıyoruz.

Derslerimizin kontenjanları içeriğine göre değişiyor. Çalgı ve şan dersleri birebir veriliyor, dans ve drama gibi grup dersleri 10-20 arasında değişen kontenjana sahip oluyor. Her ders için yedek öğrenci kontenjanımız da bulunuyor. Kurslarımızın başlama tarihini takiben iki ay içinde boşalan kontenjanlara yedeklerden kayıt alabiliyoruz. Her bir kursumuzun eğitim süresi iki yıldır. İki yılını bitiren öğrenci isterse başka bir bölüme devam edebiliyor. Kurs bitiminde öğrencilerimize katılım belgesi veriyoruz.

Kurslarımız, her biri kendi alanında uzman 22 öğretmenimiz tarafından yürütülüyor. Öğretmenlerimizin tamamı konservatuarın ve güzel sanatların ilgili bölümlerinden mezun, profesyonel olarak da mesleklerinde uzmanlaşmış kişilerden oluşuyor. Öğretmenlerimizin dışında, idari bölümde dört, güvenlikte dört ve temizlikte bir kişi ile öğrencilerimize hizmet sunuyoruz.”

“GÜVENLİ SOSYAL ORTAM”

Merkezin sorumlusu Nebahat Alkan Arslan, “Bölgemizdeki lise ve üniversitelerden çok sayıda öğrenci merkezimizde eğitim alıyor ve etkinliklere katılıyor. Şehir dışından gelmiş ve çevre yurtlarda kalan gençlerimiz için de güvenli bir sosyal ortam yaratmış olmak bizleri mutlu ediyor. Ders aralarında sohbet etme fırsatı bulduğumuz öğrencilerimiz merkezde kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini, kendilerine değer veriliyor olmasından ötürü duydukları mutluluğu aktarıyor. Çocuklarını güvenle emanet edebilecekleri bir ortam sağladığımız için teşekkürlerini ileten velilerimiz oluyor. Bu geri dönüşler de bizleri ayrıca gururlandırıyor.” dedi. 

“Merkezimizde gerçekleşen sanat eğitimleri iki ayrı biçimde yürütülüyor. Her biri iki yıl süren çalgı, dans, drama ve resim eğitimleri merkezimizin temel eğitim sürecini oluşturuyor.” diyen Nebahat Alkan Arslan, bilgilendirmeyi şöyle sürdürdü: “İki yıllık eğitimlerin yanı sıra kısa süreli atölye çalışmalarımız da oluyor. Şu anda da sekizer haftalık Kısa Film ve Stop-Motion Animasyon Atölye çalışmamız devam ediyor. Bu iki atölyenin sonunda çekilecek kısa film ve animasyon filmimiz merkezimizde gösterilecek.  

Derslerimizin ve atölyelerimizin yanı sıra gençlerimizin yeteneklerini değerlendirebileceği topluluk çalışmalarımız da var. Bunlar; Gençlik Sanat Orkestrası, Gençlik Sanat Korosu, Ritim Orkestramız, Gençlik Sanat Tiyatrosu,  Pop-Jazz grubumuz ve yeni oluşmakta olan rock grubumuz. Bu topluluklarımız yıl içinde konser ve gösterilerle izleyici karşısına çıkıyor.  Öğrenci ve öğretmen konserleriyle, açık sahne adını verdiğimiz etkinliklerle öğrencilerimizi motive etmeye, özgüvenlerini desteklemeye çalışıyoruz. 

“KHALKEDON’UN PARMAK İZLERİ”

Bu yıl gerçekleştirdiğimiz en önemli çalışmalardan biri ise tasarımını benim yaptığım ve Deniz Altun tarafından kaleme alınıp sahneye konulan “Khalkedon’un Parmak İzleri “ adlı oyunumuz oldu. Bir kent hafızası olarak tasarladığımız oyunda antik çağdan günümüze, Khalkedon’dan Kadıköy’e bir yolculuk yapıyoruz. Bu oyunda tiyatro bölümümüzün yanı sıra şan ve dans bölümlerinden de öğrenci ve öğretmenler birlikte rol alıyor. İlk gösterimi 18 Aralık 2023’te yapılan oyunun ikinci gösterimi ise 4 Nisan Perşembe saat 20.30’da Halis Kurtça Çocuk Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.”

Eğitimlerin haziran ayında bittiğini, bütün sınıfların yılsonu gösterisi yaptığını söyleyen Gençlik Sanat Merkezi Sorumlusu Nebahat Alkan Arslan, “Bu gösterilere öğrencilerimizin aileleri ve arkadaşları izleyici olarak katılabiliyor. Ağustos ayı boyunca ise ders içeriklerinin tanıtıldığı atölyelerimiz gerçekleşiyor. Her yıl okulların açılış tarihine uygun olarak da başvuru ve ders başlangıç tarihlerini belirliyoruz. Merkeze başvurular, eylül ayında hem online hem de yüz yüze gerçekleşiyor. Kurslarımız hakkında bilgi almak isteyenler, her şeyden önce şahsen gelerek ya da telefonla arayarak bilgi alabilir. Bunun dışında belediyemizin web sayfasında, kültür sanat portalı üzerinden de merkezimizle ilgili içeriğe ulaşabilirler.” dedi.

“İÇİMİ GURUR KAPLIYOR”

İki yıldır Gençlik Sanat Merkezi’ne gelen İpek İlgün, “İlkokul 2. Sınıftayken Kadıköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi’nde keman eğitimi aldım. Eğitimle birlikte merkezin çocuk orkestrasında keman da çaldım. 14 yaşına girdiğim zaman da Gençlik Sanat Merkezi’ne geldim.  Merkeze hafta sonları geliyorum. Burada da keman eğitimi almaya devam ediyorum. Ayrıca Gençlik Sanat Merkezi Orkestrası’nda keman çalıyorum. Burada müziğin içinde rahatlıyorum, kendimi buluyorum. Müziğe daha tutkulu bağlanmamalı sağladı. Toplulukta çalmak bireysel çalmaktan daha zor. Ama güzel şeyler başardığımızda içimi gurur kaplıyor. Kendimle de gurur duymamı sağlıyor.” ifadelerini kullandı. 

Merkezde bir yıldır keman eğitimi veren Selin Yağmur Usul, “Kadıköy Belediyesi’nin gençlere sağladığı bu hizmet büyük bir şans. Gelen öğrenciler harika. İstekli oldukları için de dersler çok verimli geçiyor. Öğrencilerimden Rukiye Betül ile de keyifli ve verimli dersler yapıyoruz. Buradaki kurslar güzel bir seçenek. Gençler mutlaka değerlendirsin.” dedi. 

“BÜYÜK BİR FIRSAT”

Resim atölyesine bu yıl başlayan Candaş Iraz Alço, “İstanbul’da ilk yılım. Yeditepe Üniversitesi’nde mimarlık okuyorum. Çizime merakım vardı. O yüzden merkez araştırıyordum. Araştırmalarım sonucunda burayı buldum. Öğrencilere böyle bir imkanın sunulması çok güzel. Büyük bir fırsat. Ekonomiden kaynaklı kursları karşılamak kolay olmuyor. Pazar günleri burada güzel zaman geçiriyorum. Burası kendimi güvende hissettiğim bir alan.” dedi. 

Resim kursuna gelen Atlas Aktan da şunları söyledi: “İlkokuldayken Çocuk Sanat Merkezi’ne gittim. Orada bateri kursu aldım. Çocuk ritim orkestrasında koltuk davul çaldım. Drama kursuna da katılmıştım. İlkokuldayken Karikatür Evi’ne de gitmiştim. Şu an lise ikinci sınıftayım. Yaklaşık bir yıldır Gençlik Sanat Merkezi’nde hem bateri hem de resim kursuna geliyorum. Kadıköy Belediyesi’nin merkezlerinde eğitim aldım ve almaya devam ediyorum. Benim için güzel ve keyifli deneyimler oldu. Belediyenin çocuklara ve gençlere kültür ve sanat alanında destek vermesi çok güzel.”

Kadıköy Belediyesi Gençlik Sanat Merkezi

Acıbadem Mahallesi, Nazifbey Sokak, No:17 

0(216) 418-60 31-34

 

ARŞİV