Kadıköy’de Dünya Tiyatrolar Günü

Kadıköy’de 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’ne özel, hem ustalara ödüller verildi hem de tiyatrocuların talepleri açıklandı

27 Mart 2024 - 18:49

27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde, bu yıl 41'incisi düzenlenen Müjdat Gezen Sanat Merkezi (MSM) İsmail Dümbüllü Ödülü bu seneki sahibine kavuştu. Müjdat Gezen Sanat Merkezi öğrencilerinin oylarıyla belirlenen ödül bu yıl, Veda oyunu ile Türk Tiyatrosunun ustalarından Nevra Serezli’ye verildi. Törene, ödül sahibi Nevra Serezli ve MSM’nin kurucusu Müjdat Gezen’in yanı sıra yakınları, dostları, sanatçılar, okulun öğretmen ve öğrencileri katıldı.

“ARTIK YAŞAMAK İSTİYORUZ”

Kadıköy Tiyatroları Platformu, Süreyya Operası’nın önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Türkiye’de tiyatroların ticari bir işletme olarak görüldüğü belirtilirken, sanatın üretici gücünün hafife alındığı kaydedildi. Yaşanılan sıkıntıların sona ermesi için; Tiyatro Yasasına, bağımsız tiyatroların sorunlarına yönelik ortak politikalar geliştirilmesi için destek mekanizmalarına, uluslararası alanda görünürlüğe ve uluslararası alanda serbest dolaşıma ihtiyaçları oldukları bildirildi. Basın açıklamasında “Artık bir tiyatro sahnesinin, binasının ya da bir kumpanyanın kapanmak zorunda kalmasına izin vermek istemiyoruz. Mesleğini yapamadığı için intihar eden bir kişi daha duymak istemiyoruz. Artık yaşamak istiyoruz” sözlerine yer verildi.

ÖZEL TİYATROLARIN TEMEL SORUNLARINA ÇÖZÜM

27 Mart Dünya Tiyatro Günü için, Tiyatro Kooperatifi bir açıklama paylaştı. Açıklamada, özel tiyatroların temel sorunlarının çözümü için yasal statü değişikliği ve özel tiyatroların projelerine yapılacak devlet desteklerinin artırılması gerektiğinin altını tekrar çizdi.

Özel tiyatrolar için açıklanan talepler içerisinde; ihtiyaçlarına ve çalışma koşullarına özgü bir model oluşturulması, tiyatroların üstündeki ağır vergi yükünün kaldırılması, SGK teşvikinin sağlanması, KDV oranının yüzde 1'e indirilmesi, Kültür-Sanat sponsorluğu konusunda vergi teşviklerinin artırılması, elektrik, su doğalgaz gibi ihtiyaçlar için indirim yapılması ve uluslararası alanda da örnekleri olduğu gibi, kamusal bir faaliyet yürüten özel tiyatroların bağış toplama yetkisine sahip olması gibi maddeler yer aldı.

ÜÇÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİ TİYATRO SAHNELEYECEK

Zühtüpaşa İlkokulu'nun üçüncü sınıf öğrencileri, öğretmenleri Deniz Tokatlıoğlu ve Su Akarsu rehberliğinde, Dünya Tiyatrolar Günü için hazırladıkları oyunu 2 Nisan Salı günü saat 11:00'de Halis Kurtça Çocuk Merkezi'nde sahneleyecekler. Zühtüpaşa İlkokulu'nun öğrencileri, sahne ışıkları altında parlayarak, seyircilere unutulmaz bir tiyatro deneyimi yaşatacaklar.

 

 

 

 


ARŞİV