Kadıköy'de 8 oyun

1 ay sürecek olan 27. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında, Kadıköy’deki çeşitli sahnelerde toplam 8 oyun sahnelenecek. Bu kapsamda Danimarka’da dansçılar, Gürcistan’dan tiyatrocular gelecek

17 Ekim 2023 - 13:40

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenecek 27. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim’de perdelerini açıyor.  20 tiyatro, performans ve dans gösterisinin yer aldığı festival programında Türkiye’den 11; Almanya, İngiltere, Danimarka, Fransa, Gürcistan, İrlanda, İsrail ve Yunanistan’dan toplam 9 yapım izleyiciyle buluşacak. Gösteriler bir ay boyunca İstanbul’un iki yakasında 15 farklı mekânda izleyicilerle buluşacak.

Festivalin Kadıköy programı şöyle:

“Bu İşte Bir Kadın Var”

  • İstanbul Tiyatro Festivali programında, konusunu kadın hikâyelerinden alan ve/veya yazarı, yönetmeni, oyuncusu kadın olan oyunlardan bir seçki, Odeabank’ın tema sponsorluğundaki “Bu İşte Bir Kadın Var” başlığı altında izleyicilere sunuluyor. Yönetmen Barış Arman, Flu Lysistrata oyununu sahneleyecek. Bakırköy Belediye Tiyatroları ile Aristofanes’in klasik metnini türler arası bir yorumla yeniden ele alınan bu güncel uyarlamada oyuncular kadar izleyiciler de kimlik, cinsellik, iktidar ve statüko ile tüm bunların sahne üzerindeki temsiliyetlerini sorgulayan sürece dâhil olurken orkestra, performansın nabzını tutan bir oyun kurucu olarak konumlanıyor. (27 Ekim Cuma 20.00 ve 28 Ekim Cumartesi 15.00, 20.00 / Alan Kadıköy)

“Sen Hamlet Değilsin”

  • Usta tiyatrocu Nesrin Kazankaya, yazıp yönettiği Sen Hamlet Değilsin’de Shakespeare’in ünlü trajedisindeki karakterler ve aralarındaki ilişkilerle paralellikler kurarak karavanda yaşayan bir anne, oğul ve kızının hikâyesi üzerinden günümüz sosyoekonomik koşullarının yarattığı bunalımlara eğiliyor. Müzik ve absürt güldürü öğeleriyle bezeli; Hamlet’ten tiratları da çağdaş bir perspektife yerleştiren oyun, yer yer izleyicilerin de katılacağı bir diyalog ortamı yaratıyor. 

( 7 Kasım Salı 20.00 ve 8 Kasım Çarşamba 20.00 / Alan Kadıköy) 

“Bankta”

  • Beş dansçı ile üç uzun siyah bankın başrolünde olduğu Bankta, insan ilişkileri ve insanın hayattaki yerini bulabilmesine dair son derece dürüst, çok katmanlı bir öykü. Danimarka’nın önde gelen dans topluluklarından biri olan Uppercut Dans Tiyatrosu ilk kez festival kapsamında Türkiye’de. Oyunun onsept ve koreografisi Stephanie Thomasen’e ait. 

(17 Kasım Cuma 20.00 ve 18 Kasım Cumartesi 20.00 / Süreyya Operası)

“Terörizm”

  • Tansu Biçer, Tülin Özen, Fatih Sevdi gibi isimlerin başını çektiği oyuncu kadrosuyla Bahçe Galata’nın sahneye koyduğu Terörizm, birbirini ötekileştiren, toplumsal olaylara duyarsızlaştığı ölçüde kendi başına gelenlere hassaslaşan günümüz insanı üzerine karanlık bir komedi. Oyunun metni Presnyakov Kardeşler, rejisi ise Saim Güveloğlu’na ait. 

(15 Kasım Çarşamba 20.00 ve 16 Kasım Perşembe 20.00 / Caddebostan Kültür Merkezi)

“Geçen Yaz Birdenbire”

  • Sokhumi Devlet Tiyatrosu, Tennessee Williams’ın en şiirsel oyunlarından Geçen Yaz Birdenbire’yi Amerikalı yönetmen Jason Hale’in rejisiyle festivalde sahneliyor. Yazarın dramatikliğini mükemmel biçimde yansıtan, ikiyüzlülük, açgözlülük ve entrikayla örülü bu ödüllü oyun, 1958’de Broadway’de perdelerini açtığı günden bu yana dünyanın dört bir yanında ünlü oyuncularla defalarca sahnelendi ve uyarlandığı bir film Oscar kazandı. 

(30 Ekim Pazartesi 20.00 ve 31 Ekim Salı 20.00 / Caddebostan Kültür Merkezi)

“Kabuk”

  • Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü desteğiyle üretilen, Semih Ali Aksoy’un yazıp yönettiği, festivalin deprem bölgesinden konuğu Kabuk, bir türlü uyku tutmayan üç kardeşin bir deniz kabuğunun peşinde birbirleriyle, denizle ve uykuyla mücadelesini anlatıyor. Dört yaş ve üzeri çocuklara hitap eden bu müzikal, doğanın sürprizleri karşısında el ele vermenin gücüne dair şiirsel bir performans. 

(18 Kasım Cumartesi 15.00 ve 19 Kasım Pazar 15.00 / Alan Kadıköy)

“Birileri”

  • Festivalin Adana’dan konuğu Birileri | Velda, Kerim, İpek bizi aidiyet kavramı üzerine yeniden düşünmeye davet ediyor. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nden hareketle farklı yazarların kaleme aldığı üçlemelerden oluşan “Birileri” projesinin üçüncü ayağı, bildirgenin 2., 6. ve 13. maddelerinden yola çıkıyor. Oyunu Canan Günaştı yönetiyor. (9 Kasım Perşembe 20.00 ve 10 Kasım Cuma 20.00 / Alan Kadıköy) 

HER YAŞTAN İZLEYİCİYE KUKLA

Kuklacılık, nesne tiyatrosu ve canlı yayın sinemanın yaratıcı bir bileşimi olan kukla sineması, Itim Ensemble’ın artistik direktörü Zvi Sahar’ın geliştirdiği özgün bir tür. Sahar’ın yazıp yönettiği, tiyatro sahnesini film setine dönüştüren Büyük Patlama, günümüz meselelerine yaratıcı ve eğlenceli bir yorum getiriyor. Elektronik atıklarımızdan oluşan paralel bir evrende minik robot Ki ile köpeği Batty, mutluluk ve refah içinde yaşayıp giderken “ekolojik” bir felaket gelir başlarına: Yağmur! Elektronik yaratıklar suyla nasıl baş edecek? 

28 Ekim Cumartesi günü 13.00 ve 15.00 seansları olmak üzere Caddebostan Kültür Merkezi’nde iki kez sahnelenecek. 


 


ARŞİV