Jamaika'nın müziği artık Kadıköy'de

Beyoğlu’ndaki değişim nedeniyle, 10 yıllık evinden Kadıköy’e göç etmek zorunda kalan İstanbul’un ‘reggae mabedi’ Nayah, Karayipler ve Afrika kültürünü yaşatmayı burada sürdürecek…

08 Eylül 2016 - 16:20
İstanbul’daki reggae kültürünün başlıca mekânlarından Nayah, Beyoğlu Mis Sokak’taki 10 yıllık evinden ayrıldı ve Kadıköy’e taşınma kararı aldı. 1 Eylül itibariyle yeni yerinin kapılarını açan mekân, artık Moda ile tarihi çarşının kesiştiği Dumlupınar Sokak’ta hizmet verecek.
Biz de Nayah’ı ziyaret ederek, sahibi Özlem Şimşek ile konuştuk. Nayah’ın kuruluşunun bundan 10 yıl önce Osman Osman’ın Kanada’dan İstanbul’a yerleşerek ilk reggae mekanını açmasına dayandığını anlatan Şimşek, “Osman’ın mekanı Pupa önce Arnavutköy’deydi, sonra Taksim’deki Riddim oldu, son olarak da Nayah. Bir süre birlikte yürüttük, sonra tamamen ben devraldım Nayah’ı, o gün bugündür de sürdürüyorum” diyor. Nayah’ın İstanbul’daki reggae camiasının en önemli merkezlerinden biri olduğunu, bu müziği dinleyen ve bu kültürü benimsemiş kişilerin yollarının mutlaka Nayah ile kesiştiğini anlatan Şimşek, “Burası sıradan bir gece kulübü olmaktan ziyade bu müziği üreten ve dinleyenler için bir buluşma noktası oldu hep. Nayah, reggae kültürünü yaşatan ve yayan bir yer. Sahnemizi genç müzisyenlere de hep açık tuttuk, ticari bir kaygı gözetmeden. Bu sayede, burası müzisyen yetiştiren bir okul da oldu. Bu bize gurur veriyor” diye konuşuyor.

BEYOĞLU’NDAN ZORUNLU GÖÇ!
Peki, Nayah neden Kadıköy’e taşındı? Özlem Şimşek anlatıyor; “Beyoğlu’nda bir dönüşüm gerçekleştirilmeye çalışılıyor. Bu bence uzun zaman önce kurgulanmış, belediye eliyle hayata geçirilmeye çalışılan bir devlet politikası. Masa-sandalye yasağı ile başlayan bu süreç, Emek Sineması, İnci Pastanesi gibi Beyoğlu’nun dokusunu oluşturan, ruh veren mekânların tasfiyesiyle sürdü. Bu süreçte büyük holdingler girdi buraya, mülkler el değiştirdi. Bizim gibi küçük mekânlara yaşama şansı tanınmadı. Beyoğlu, zamanla kültür, sanat, eğlence merkezi olma özelliğini de kaybetmeye başladı. Gelen insan profili de değişti. Gezi isyanı sonrasında da sistematik baskı yaşadık. Tüm bunlar bizi orada direnemez hale getirdi. Zorunlu bir karar oldu Beyoğlu’ndan ayrılmak...”

‘REGGAE’NİN YENİ EVİ KADIKÖY
Tüm bu dayatmalar sonucu artık Beyoğlu’ndan çekilmeye karar veren Nayah’ın yeni adresi için ise Kadıköy ilk ve tek seçenek olmuş. Zira Ankaralı Özlem Şimşek’e göre Kadıköy, “Ankara’nın denizli hali…” Şimşek, “Burası bir şehir ama hala mahalle sıcaklığı var. Köklü bir kent kültürüne sahip, kendimizi ifade edebileceğimiz bir yer burası” diyor.
Nayah Kadıköy nasıl bir yer olacak? Hangi etkinlikler düzenlenecek? Özlem Şimşek’in anlattıklarına göre Türkiye’de reggae türünün gelişmesinde büyük rol oynayan Nayah,  Kadıköy’de de sıcak ortamını koruyarak ‘reggae’nin evi’ olmayı sürdürecek. Yeni mekânın tek dezavantajı ise Beyoğlu’ndaki gibi canlı bir sahnenin olmaması. Ama bu zorluğu da dj performansları, yarı canlı konserler, akustik dinletiler gibi etkinliklerle aşmayı planlıyorlar.  Ayrıca mekân kısıtına karşı, binaya hapsolmadan açık havada çeşitli etkinlikler düzenlemek gibi niyetler de var. Mekânda ayrıca Karayip, Jamaika mutfağından yemek seçenekleri de olacak.
Özlem Şimşek sözlerini Kadıköylülere şu çağrıyı yaparak bitiriyor; “Kadıköy’de mutlu olacağımıza inanıyorum. Nayah takipçilerini Kadıköy’e de bekleriz. Bizi tanımayan, reggae müziği ve kültürünü tanımak isteyen Kadıköylüleri davet ediyoruz…”

 

ARŞİV