Çizgi romancıların Kadıköy buluşması

Moda’da düzenlenecek olan Türkiye’nin ilk çizgi roman festivali, sonbaharın hüzünlü ayı eylülü çizgilerle şenlendirecek

09 Eylül 2016 - 11:32

Gökçe UYGUNÇizgi roman dünyasının okurları ile yaratıcılarını buluşturacak olan İstanbul Comics and Art Festival’i (İCAF), 23-25 Eylül’de yapılacak. Moda’daki Saint Joseph’liler Derneği Sosyal Tesisleri (Club Quartier) ve All Saints Kilisesi’nde düzenlenecek olan festivalde, çizgi roman, graffiti, animasyon ve görsel sanatlara ilişkin geniş bir yelpazede etkinlikler olacak.
İCAF’ı, yaratıcı pazarlama etkinliklerine imza atan etkinlik ajansı dsm group düzenliyor. Ajans başkanı Alper Sesli de son 25 yılda marka-marka iletişimi-tüketici iletişimi odaklı her tür konuda etkinlik yönetimi projeler yaratmış ve uygulamış bir Kadıköylü. Kendisi de bir çizgi roman okuyucusu olan Sesli, festival fikrinin nasıl oluştuğunu şöyle anlatıyor; “Son zamanlarda yenilenen baskılar ve yeni karakterlerin gelmesi ve hikâyelerin çizgiye aktarılması comics dünyasının yeniden gündeme gelmesine neden oldu. Benim de comics  okuma sıklığım artmaya başladı. Sonra bir gün etrafıma baktığımda gördüm ki benim gibi gizli comics okuyucusu olan pek çok kişi var. Niye olmasın diyerek İstanbul Comics and Art Festival fikrini getirdim.”

Festival için neden Kadıköy’ü tercih ettiniz? 
“Kadıköy, İstanbul’un en eski ve köklü kent yerleşimlerinden biri olma özelliğine sahip. Kültürel ve sanatsal etkinlikler bakımından da yine İstanbul’un önde gelen merkezlerinden.  Dolayısıyla bir şehir festivali
düzenlemek için Kadıköy en elverişli birkaç lokasyondan biri. Ayrıca ben de Kadıköylüyüm.”

KENDİ ÇİZGİ ROMANINI YARAT!
Sesli’nin verdiği bilgilere göre, İCAF çizgi roman ve çizgiye dair tüm görsel sanatların bir araya geldiği bir şehir festivali. Hedef kitlesini 12-65 yaş arasında, kentli, okuyan, araştıran, çizgiyi ve görsel tasarımı seven, kültür ve sanat etkinliklerini takip eden kesimler oluşturuyor. İCAF’ta çizgi roman dükkânları, yayın evleri, mizah dergileri, sahaflar, çizgi roman, graffiti ve animasyon sanatlarıyla ilgilenen yaratıcı oluşumlar, koleksiyonerler ve profesyoneller yer alacak. Festivale Kutlukhan Perker, Serkan Özay, Devrim Kunter, Yıldıray Çınar, Erdil Yaşaroğlu, Selçuk Erdem, Geray Gencer, Berat Pekmezci, İrfan Sayar gibi sanatçılar katılacak. Yoğun bir etkinlik programına sahip olan festivalde; çeşitli ülkelerden gelen görsel sanatçıların canlı performansları, workshop çalışmaları kapsamında book binding, pinhole camera, 3D printing, geometri atölyesi, stencil, paper sculpture, ‘kendi çizgi romanını yarat’, ‘çiziyoruz’ ve ‘boyuyoruz’ etkinlikleri yer alacak. Ayrıca Club Quartier bahçesinde bulunan havuz başında kurulacak perdede yerli ve yabancı animasyonlardan oluşturulan gösterim gerçekleştirilecek.


ARŞİV