“İyi kitapların izini süren dergi”

Hem gazetemizden hem de okuduğu kitaplardan esinlenerek 7 yaşından beri Çılgın Gazeteyi çıkaran 9 yaşındaki Eren Güleç, fırsat buldukça gazetemiz için de haberler, söyleşiler yapıyor. Güleç, bu kez 13 yıldır çocuklar ve gençler için yayınlanan kitapları tanıtan İyi Kitap dergisinin editörü Safter Korkmaz ile röportaj yaptı.

12 Ağustos 2022 - 10:13

Safter Korkmaz, kendilerinden önce çocuk ve gençlere yönelik çıkan kitapları tanıtan bir mecra olmadığını, somut bir ihtiyacı karşılamak amacıyla İyi Kitap dergisini çıkardıklarını söyledi.

Yıllardır derginizi takip ediyorum. Benim gibi birçok takipçinizin bayıldığı bu dergiyi nasıl çıkarmaya karar verdiniz?

İyi Kitap’ı, Tudem Yayın Grubu, sosyal sorumluluk bilinciyle 2009 yılının mart ayında yayımlamaya başladı. Dergi, somut bir ihtiyacı karşılamak amacıyla yola çıktı. Çocuk ve gençlik kitaplarını tanıtan, kitap seçicilerle nitelikli kitapları buluşturan bir mecra, İyi Kitap’a kadar yoktu. İyi Kitap 13 yıldır bu boşluğu doldurmak için iyi kitapların izini sürüyor.

En sevdiğiniz tema nedir?

Çocuk ve gençlik kitaplarında her tür tema ile karşılaşıyoruz. Tema çeşitliliği açısından çocuk edebiyatı, en az yetişkin edebiyatı kadar zenginlik taşır. Öyle de olması gerekir, çünkü yaşamda ne varsa edebiyatta da yer bulmalıdır. Bu anlamda dergide yer verdiğimiz kitaplarda tema ayrımı yapmıyoruz. Bahsettiğim zenginlik, derginin kitap seçimlerine de yansıyor.

Gazete Kadıköy okurları için derginiz hakkında bilgiler verebilir misiniz?

İyi Kitap, çocuk ve gençlik kitapları üzerine yayımlanan bir edebiyat dergisi. Aylık olarak yayımlanıyor. Dergide her sayı, güncel çocuk ve gençlik kitapları arasından belirlediğimiz 20 kadar kitap hakkında yazılar yayımlıyoruz. Bu yazıları çocuk edebiyatı alanında emek veren yazar, çizer, çevirmen, editör, akademisyen gibi uzman arkadaşlarımız kaleme alıyor. İyi Kitap, Tudem Yayın Grubu’nun desteğiyle çıkmakla birlikte editoryal olarak bağımsızlığını koruyan bir dergi. Kitap seçimleri ve yazı içerikleri başta olmak üzere, derginin yayım çizgisi yazı kurulunun inisiyatifinde oluşuyor. Dergi, ücretsiz olarak ülkenin dört bir yanındaki dağıtım noktalarına ulaştırılıyor. Okurlarımız bu noktalardan dergiyi temin edebiliyorlar. Dağıtım noktalarımızın listesine İnternet sitemizdeki “Nerelerde Bulunur?” linkinden ulaşılabilir. Dergimizin tüm sayılarına, www.iyikitap.net adresindeki İnternet sitemizden de erişmek mümkün.

Daha da ilerlemek açısından ne düşünüyorsunuz?

İyi Kitap 13 yıldır nitelikli kitaplarla okurunu buluşturma hedefiyle yolunda ilerliyor. Bu zaman dilimi içerisinde gerek çocuk edebiyatına emek verenler arasında gerekse kitap seçiciler (ebeveynler, öğretmenler, kütüphaneciler vb.) arasında ciddi bir okur havuzuna seslenir olduk. Alanda önemli bir boşluğu doldurmanın yanı sıra, kendi ekolünü yaratan bir başvuru kaynağına dönüştük. Önümüzdeki yıllarda da bu çabamızı sürdürmek, kendimizi geliştirerek nitelikli kitapların peşindeki yolculuğumuza devam etmek istiyoruz.

 


ARŞİV