"İstanbul'a daha fazla opera lazım"

1930 tarihli “Türkiye Opera Cemiyeti”nden yaklaşık bir asır sonra, bu alanda ilk kez başka bir oluşum var artık; İstanbul Opera Derneği… Başkan Tülay Uyar, “İstanbul'da opera ve sahne sanatlarının gelişerek geniş kitlelere yayılmasına katkıda bulunmak için çalışıyoruz” dedi

14 Haziran 2023 - 12:40

Türkiye’de opera sanatına dair ilk oluşum “Türkiye Opera Cemiyeti” adıyla 1930’da kurulmuştu. Aradan geçen 93 yıl sonra, İstanbul’da ilk defa İstanbul Opera Derneği hayata geçirildi. Geçen yılın Eylül’ünde hizmete giren dernek, kuruluşundan 3 ay sonra bir lansman konseri gerçekleştirerek, basına ve sanatseverlere kuruluşunu duyurdu. 

Derneğin kurucu üyeleri AKM Sanat Yönetmeni Remzi Buharalı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı Opera Ana Sanat Dalı Başkanı Doç. Dr. Tülay Uyar Hatip, Opera Rejisörü Aytaç Manizade, orkestra şefi Paolo Villa, besteci Prof. Dr. Hasan Uçarsu, ses hastalıkları uzmanı Prof. Dr. İsmail Koçak, İDOB Baş Dekoratörü Efter Tunç, opera sanatçısı Otilia İpek, Kevork Tavityan, Nejat Işık Belen ve Prof. Dr. Murat Volkan Dülger’den oluşuyor.  

Derneğin başkanlık görevini ise camiadan bir isim olan, opera sanatçısı-akademisyen Doç. Dr. Tülay Uyar Hatip üstleniyor. Doç. Dr. Hatip, uzun yıllar İstanbul Devlet Opera ve Balesi solist sanatçısı olarak görev yaptı. Aynı zamanda kurumda Basın Halkla İlişkiler Müdürlüğü görevini üstelenerek yönetime katkı sağlayan sanatçı, 16 yıl süreyle kendi açtığı özel müzik okullarında sanat yöneticisi ve müdür olarak da görev yaptı. 

ÇOCUKLAR İÇİN OPERA

Doç. Dr. Hatip,, derneğin amacının İstanbul'da, opera ve sahne sanatlarının gelişmesine ve geniş halk kitlelerine yayılmasına katkıda bulunmak olduğunu belirterek, “Opera sanatını en üst düzeyde icra etmek ve bu sanatın yaygınlaştırılması için opera temsilleri, opera yarışmaları, opera onur ödülleri, sempozyumlar, ustalık sınıfı, opera stüdyosu eğitimleri veriyoruz.” dedi. İstanbul gibi bir metropolün daha fazla sayıda operaya ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Tülay Uyar Hatip,  “Dünyadaki büyük metropollere baktığınızda birden fazla tiyatro ve birden fazla opera ve bale olduğunu görürüz. Opera sanatı büyük kadrosu sebebiyle çok zor ve çok pahalı bir sanat dalı olduğu için özel sektörde yerini bugüne dek alamamış. Opera İstanbul bu anlamda Türkiye’de bir ilke imza attı. Türkiye’nin ilk ve tek profesyonel özel operası olan Opera İstanbul olarak biz bir ilki başlattık. Büyük bir mutlulukla söyleyebilirim ki bu sayı artmaya başladı. Mesela Güzin ve Sedat Gürel Vakfı, Don Giovanni sahneleyecekler. İstanbul’daki opera sayısının artması büyük bir mutluluk.” diye konuştu. Operanın yaygınlaştırılması için küçük yaşta yapılan sanatsal çalışmaların çok önemli olduğuna vurgu yapan Hatip, şunları söyledi: “Çocuklara opera eğitimi vermek gerek. Ülkemizin ilk Kültür Bakanı Talat Halman aynı görüşü biz öğrenciyken bizimle paylaşmış, çocuklara verilecek klasik müzik eğitiminin öneminden bahsetmişti. Suna Korad’ın öğrencisi olduğum yıllarda Talat hocamızın anlatımıyla Bilkent Orkestrası eşliğinde sevilen opera aryalarını seslendirirdim. Çocuk seyircilerimiz bu konserlere bayılırdı. Bu görüşle biz de çocuk operamızı sergiliyoruz. İçinde çocuk rolü olan bir operayı da repertuvarımıza aldık. Eser sahnelendiğinde arkadaşlarını seyretmeye başlayan çocukların bundan sonra opera seveceğine inanıyoruz.”  

İKİ PRÖMİYER

İstanbul Opera Derneği, 6 ay önce Süreyya Operası’nda G. F. Handel’in Semele Operası ile Türkiye Prömiyeri yaptı.Ülkemizde ilk defa icra edilmiş olmasının yanı sıra, Türkiye’de Devlet Operaları haricinde sahnelenen ilk profesyonel opera temsili olma özelliğinde. Bu eser 4 ay kapalı gişe oynadı. Yine Handel’in “Alcina” Operası da geçen ay Süreyya’da prömiyer yaptı. 

GENÇLERE ÜCRETSİZ EĞİTİM

İstanbul Opera Derneği, odisyon ile seçilen genç sanatçılara Opera Stüdyo programında ücretsiz olarak eğitim veriyor Geçtiğimiz aylarda Kevork Tavityan, Paolo Villa, Lynn Trepel Çağlar, Otilia İpek, Evren Ekşi, Birgül Su Ariç gibi isimler, konservatuvarların opera bölümlerinden mezun olmuş genç sanatçı adaylarıyla deneyimlerini paylaştı. 

ŞAN YARIŞMASI

İstanbul Opera Derneği, genç opera sanatçılarının kariyerlerine destek olmak amacıyla, Devlet Sanatçısı Suna Korad adına Süreyya Operası’nda 1. Ulusal Şan Yarışması düzenledi. Mersin, Zonguldak, İzmir, Ankara ve İstanbul’dan katılan genç ve yetenekli opera sanatçıları arasından 20 kişinin yarı finale kaldığı yarışmanın finaline 8 aday kaldı. 31 Mayıs akşamı İstanbullu sanatseverlere açık olarak gerçekleştirilen yarışmanın birincisi Eda Umay Akan oldu. İkincilik ödülünü Cansu Özel, üçüncülük ödülünü Duha Alkan alırken mansyion ödüllerini Zeynep Seray Özcan, Sezgin Hamızoğlu ve Berna Yücel paylaştı. Buket Filiz ve Jenisya Yaeş ise Suna Korad Gençlik Özel Ödülü’ne layık görüldü. 







 


ARŞİV