Hayata ters yüz bakmak için tiyatro

23. İstanbul Tiyatro Festivali, hayata ters yüz bakmaya davet ediyor

02 Ekim 2019 - 14:06

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 23. İstanbul Tiyatro Festivali, 13 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında tiyatro severlerle buluşmaya hazırlanıyor.

Festivale, yurtdışından 12, Türkiye’den 16 olmak üzere 28 tiyatro, dans ve performans topluluğunun 78 gösteriminin yanı sıra Öğrenme ve Gelişim Programı kapsamında okuma tiyatroları, söyleşiler, atölye çalışmaları ve ustalık sınıfları gibi tamamı ücretsiz yan etkinlikler de gerçekleştirilecek. Bu yılki kampanyası ‘hayat ters yüz’ olarak belirlenen festival sahne sanatlarının genel olarak kabul edilmiş kalıplarının sorgulandığı alışılmışın dışında sahneleme tekniği ve yapısına sahip performanslardan oluşan programıyla “sahne neresi?” ve “oyuncu kim?” gibi sorulara yanıt arıyor.

23. İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülleri bu yıl yazar, tiyatro oyuncusu ve yönetmen Ferhan Şensoy, sahne tasarımcısı Metin Deniz ve yönetmen Emmanuel Demarcy-Mota’ya takdim edilecek. Türk tiyatrosunun ulu çınarı Genco Erkal ve 50. yılını kutlayan Dostlar Tiyatrosu da festival kapsamında saygıyla selamlanacak. 60. sanat yılını kutlayan, bugüne dek birçok ödüle değer görülen Genco Erkal bu vesileyle üç ayrı oyunuyla festival kapsamında seyirci karşısına çıkacak.  

GOLDEN MASK İSTANBUL’DA

İstanbul Tiyatro Festivali’nin geçtiğimiz sene Golden Mask Rus Sahne Sanatları Festivali ile başlayan işbirliği bu yıl Rusya’dan gelecek olan dört farklı yapımla devam ediyor. Tiyatro sanatının her alanındaki yapımlarına verilen prestijli bir tiyatro ödülü olmanın yanı sıra, her yıl ilkbahar aylarında Rusya’nın dört bir yanından gelen en önemli gösterilere ev sahipliği yapan Golden Mask Rusya Sahne Sanatları Festivali 2019’da 25. yılını kutluyor.

Golden Mask İstanbul’da kapsamında; çağdaş dans ve baleyi özgün sanatsal vizyonuyla harmanlayan yenilikçi dans topluluğu Moskova Balesi’nin yedi yetenekli dansçısının yorumuyla sahnelenen “Her Yol Kuzeye Çıkar”, Rusya’nın köklü tiyatrosu Theatre of Nations’ın sahne tasarımıyla dikkat çeken, adından çok söz edilen yeni nesil yönetmeni Maxim Didenko’nun baş döndürücü müzikali “Sirk” ve Ivan Vyrypaev’in kalemiyle Ortadoğu’nun güncel meselelerine farklı bir bakış sunan “İran Konferansı” festival seyircisiyle buluşacak. Çağdaş Rus edebiyatının “kurucusu” kabul edilen Puşkin’in yedi yılda tamamladığı eşsiz eseri “Yevgeni Onegin”, Rusya’nın adı tarihe geçen köklü tiyatrosu Vaktangov Tiyatrosu’nun usta oyuncuları ve Litvanyalı yıldız yönetmen Rimas Tuminas’ın yorumuyla Golden Mask Rusya Sahne Sanatları Festivali işbirliğiyle festivalde yer alacak.

EZBER BOZAN ULUSLARARASI YAPIMLAR

Being Faust - Enter Mephisto, çeşitli sanal ve fiziksel oyun biçimlerini kullanarak akıllı telefonlarla oynanabilen bir oyun. Dünya edebiyatının efsanevi ismi Goethe’nin, büyük yapıtı Faust’tan Benjamin von Blomberg tarafından uyarlanan ve insan aklının arzuları için çelinme ihtimalini bir oyunun içinde kurgulayan “Being Faust-Enter Mephisto”, Goethe Institut Kore ve Nolgong tarafından tasarlandı.

Çalışmalarını belgesel tiyatro alanında sürdüren yönetmenler Anestis Azas ve Prodromos Tsinikoris, göçmenlik meselesini, Yunanistan’a kadın göçünü, göçmen temizlikçi kadınların karşılaştığı sorunları “Temiz Şehir”de gerçekçi bir bakış açısıyla ele alıyorlar. Atina’da temizlikçilik yapan göçmen kadınların hikâyelerinin sahneye taşındığı oyunda hikâyeler gerçek sahipleri tarafından aktarılıyor.

Festival kapsamında dünya prömiyerini gerçekleştirilecek “Kayıp Kimlik” film, tiyatro ve dans gibi disiplinleri biraraya getirecek bir oyun. Marco Martins yönetimindeki oyun kurgu ve gerçeklik arasındaki sınırları yeniden keşfeden çok sayıda bilinç ve bilinçdışı yansımanın iç içe geçtiği hatıralar deposu olarak iki bedeni sahnede buluşturacak.

BELÇİKALI KONUKLAR

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Flaman Kültür Bakanlığı’nın desteği ve Belçika merkezli Platform 0090 ortaklığında üç yapım, İstanbul Tiyatro Festivali seyircisiyle buluşacak. Belçika’da yaşayan ve üreten Türkiyeli sanatçı Begüm Erciyas’ın etkileyici çalışması “Seslenen Parçalar”da bir ses kaydı ile yönlendirilen izleyiciler, ses kulübesinin mahremiyetinde kendi içindeki sesi duyarak benzersiz deneyim yaşayacak. Dünyanın en önemli dans topluluklarından biri olan Belçikalı Ultima Vez, seyircisini derinden etkileyen gösterisi “TrapTown” ile festivale konuk oluyor. Wim Vandekeybus’un yönettiği ve koreografisini üstlendiği TrapTown, gündelik hayatımızın sıradanlığı üzerine sahneye koyduğu sıra dışı bir eser. Belçikalı ünlü dansçı ve koreograf Lisbeth Gruwez’in “hitabet kitleler üzerinde nasıl etkili olabilir?” sorusundan yola çıkarak oluşturduğu performansı “Daha Da Beter ve Beter ve Beter Olacak Arkadaşım”da hitabetin gücüne odaklanıyor.

KENT DIŞINDAN GENÇLER GELECEK

İstanbul Tiyatro Festivali, bu yıl Anadolu Efes’in desteğiyle festival kapsamında Gençlik Platformu’nu hayata geçiriyor. Platform aracılığıyla, İstanbul dışında yaşayan ancak festivali takip etmek isteyen, tiyatroyla ilgilenen gençlerin desteklenmesi hedefleniyor. Platform kapsamında bu yıl, Özen Yula’nın yazdığı “Dünyanın Ortasında Bir Yer” adlı oyun, çalışmalarını Aralık ayından bu yana Van’da sürdüren Tuşba Kent Tiyatrosu tarafından,  23. İstanbul Tiyatro Festivali’nde sahnelenecek. Gençlik Platformu, festivalde oyunlarını sahnelemek üzere İstanbul’a gelecek olan topluluğun 30 üyesinin festival programında diğer oyunları da seyretmelerine olanak tanıyacak. Platform kapsamında ayrıca daha sonra belirlenecek dört kentten ikişer genç tiyatrosever festivali takip etmek üzere İstanbul’a davet edilecek.

ÜCRETSİZ ÇOCUK KİTABI

İKSV, 23. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında Bernard van Leer Vakfı’nın desteğiyle bir çocuk kitabı yayımlayacak. İKSV’nin hazırladığı çocuklara yönelik yedinci yayın olan bu kitapla çocuklar, bir tiyatro salonunda eğlenceli bir geziye çıkacak, sahne sanatlarının temel kavramları ve ilgili mesleklerle tanışacak. Festival boyunca festival mekânlarından, İKSV Alt Kat’tan ve anlaşmalı kitabevlerinden ücretsiz dağıtılacak kitap ile ilgili bir etkinlik programı da gerçekleştirilecek.

ÜCRETSİZ ÖN ETKİNLİKLER

İstanbul Tiyatro Festivali, Habitus Kitap’tan Emrah Yaralı’nın ve gazeteci Bahar Çuhadar’ın katkılarıyla festival öncesinde ücretsiz gerçekleştirilecek bir dizi söyleşiyle tiyatroseverlerin festival deneyimini zenginleştirmeye katkıda bulunacak. Festival oyunlarını derinlemesine incelemek ve yeni konuşma alanları açmak üzere geçmişten günümüze; zamanı, mekânı, şimdi ve geleceği, sahneyi, izleyiciyi, doğaçlamayı, metni, ödenekliyi, bağımsızı, çerçeveyi, hemzemini, hayalleri, gerçekleri, hayatı, tiyatroyu tersyüz edecek konuşmalar Eylül’den itibaren ücretsiz olarak İKSV Alt Kat’ta gerçekleştirilecek. Ayrıca  Yeditepe Üniversitesi desteğiyle hayata geçecek Öğrenme ve Gelişim Programı’nda okuma tiyatroları, söyleşiler, atölye çalışmaları ve ustalık sınıfları gibi ücretsiz etkinlikler gerçekleştirilecek.

ÖĞRENCİYE BİLET 15 LİRA

Biletler, Biletix satış kanallarından ve hizmet bedelsiz olarak ana gişe İKSV’den (10.30 -18.00 saatleri arasında) satın alınabiliyor. İstanbul Tiyatro Festivali’nin 2017 yılında Koç Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın desteğini alarak başlattığı proje kapsamında, sınırlı sayıdaki öğrenci biletleri 15 TL’den satışa sunuldu.

tiyatro.iksv.org


ARŞİV